L’Ajuntament de la Seu d’Urgell comptarà amb un pressupost de gairebé 16 milions d’euros per al 2020

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell comptarà amb un pressupost de gairebé 16 milions d’euros per al 2020

L’equip de govern de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha presentat en roda de premsa el pressupost intern municipal per al pròxim any 2020, que ascendeix a 15.913.369 euros, i que serà debatut avui en sessió plenària a les set de la tarda, amb la resta dels grups municipals. Així ho ha anunciat l’alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega, juntament amb el vicealcalde Francesc Viaplana i els tinents d’alcalde del Consistori Mireia Font, Marian Lamolla, Carlos Guàrdia i la regidora Núria Tomàs.

Val a dir que el pressupost consolidat puja a un  total de 18.955.580 euros, que a més a més del pressupost de l’Ajuntament, inclou les partides destinades a Habitatge i Urbanisme la Seu HIULS (1.472.579 euros), el Parc del Segre (1.501.932 euros) i Turisme Seu (67.700 euros).  



En la presentació del pressupost per l’exercici 2020 l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, ha explicat que amb aquest pressupost es pretén millorar significativament el parc d’habitatge de lloguer social i assequible per afrontar el problema d’accés a l’habitatge; avançar en les mesures de sostenibilitat i estalvi energètic; apostar per la dinamització econòmica i la millora de les infraestructures i equipaments de la Seu i Castellciutat: “Aquest pressupost municipal ha de ser una eina que permeti la cohesió social de tots els veïns i veïnes de la Seu amb un tema cabdal com és l’accés a l’habitatge, alhora que reflecteix la resta de les prioritats dels veïns i veïnes de la ciutat: treballar per a la sostenibilitat energètica, dinamització econòmica, millorar l’accessibilitat de la via pública, iniciar els estudis universitaris del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i millorar tots els serveis públics, incloent l’equipament residencial i de pisos tutelats per a la nostra gent gran”.

Fàbrega ha volgut remarcar també que “gràcies a una contenció de la despesa de totes les iniciatives ja consolidades, ens permet incrementar les inversions que són tan necessàries per millorar o implementar nous equipaments”. “De fet, aquest pressupost presenta el seu increment més important en els recursos destinats a noves inversions”. Aquest increment és possible gràcies a les diferents línies d’ajut previstes per part d’altres administracions supramunicipals que s’aconseguiran de diferents administracions públiques, i que es poden afrontar al tenir una ràtio d’endeutament controlat.

D’altra banda, la proposta de pressupost municipal per al 2020 ja va ser lliurada a mitjans de desembre a tots els grups polítics municipals que conformen el consistori de la Seu d’Urgell, perquè aquests presentessin les seves propostes. En aquest sentit, Jordi Fàbrega ha manifestat que “tot i tenir la majoria per aprovar el pressupost, hem volgut parlar amb tots els grups municipals per incorporar-ne les propostes que siguin positives per a la ciutat”. “Però el que és fonamental és aprovar el pressupost per un bon funcionament de la Seu i Castellciutat.” Cal recordar que el darrer pressupost aprovat fou el del 2018, mentre que el 2019 s’ha treballat amb aquest pressupost prorrogat, al no haver arribat en el seu dia a un acord polític.

Pressupost 2020: pressupost auster que permet una important partida per a inversions

Per la seva part, el vicealcalde i regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, que ha abundat en les afirmacions de l’alcalde, ha defensat que “es tracta d’un pressupost que va a l’alça, sobretot per les partides destinades a les inversions.”

Viaplana ha explicat que aquest pressupost inclou els increments en sous i cotitzacions de la Seguretat Social que obliga la llei estatal, fet que comporta un increment important en les despeses de personal. I donat que només s’ha volgut pujar l’IBI urbà l’equivalent a la variació de l’IPC dels darrers 2 anys, per poder fer front a aquest increment, s’han realitzat uns pressupostos austers en la majoria de partides.

Això vol dir que “es realitzaran tots els esdeveniments que són necessaris i que revitalitzen el municipi en tots els aspectes (culturals, esportius, festius…) però tots ells amb una contenció de la despesa. Tanmateix no s’ha fet cap tipus d’ajustament a la baixa en les partides de serveis socials, llar d’infants, escoles municipals, polítiques de gent gran, infància i joventut, solidaritat, igualtat ni ensenyament”, ha remarcat Viaplana.

Un dels punts importants és el canvi d’orientació de la Societat Municipal HIULS, que per aquest 2020 assumeix les polítiques municipals d’habitatge de forma activa i per això incorporarà personal de l’Ajuntament i destinarà 150.000 euros en el programa de rehabilitació de pisos buits per destinar a lloguer social i assequible.

També la millora de la via pública és un dels punts a destacar del pressupost, ja que es pretén millorar l’accessibilitat dels carrers, la millora i ampliació del mobiliari urbà i dels parcs infantils i l’establiment dels camins escolars, entre altres projectes, per aconseguir una ciutat més orientada als vianants. Per aquesta finalitat, el pressupost preveu una despesa de més de 350.000 euros.

Pel que fa la promoció econòmica, amb aquest pressupost es continua amb els programes de promoció de l’ocupació, amb la organització novament del WorkShop Ocupacional; la participació al programa Enfeina’t (que donarà feina a 5 persones a l’ajuntament) i al programa de Garantia Juvenil (que ocuparà 3 persones), així com els ajuts adreçats als autònoms, a l’obertura d’establiments comercials i es consolida la partida per l’arranjament de façanes del centre històric de la ciutat i del nucli de Castellciutat. A tot això, cal sumar-hi els recursos adreçats a la celebració de la Fira de Sant Ermengol, el Festival del Joc del Pirineu, el Mercat Medieval dels Canonges, la Fira Playmobil, el Món Màgic de les Muntanyes, una nou Mercat de Vehicles d’Ocasió del Pirineu i inclou una partida de dinamització de l’eix comercial de 8.685 euros.

Respecte als equipaments, es preveu una reforma integral de la Biblioteca Sant Agustí per tal de millorar-ne l’accessibilitat, així com l’eficiència energètica; l’ampliació i millora de l’àrea d’autocaravanes; el nou consultori sanitari de Castellciutat; l’inici de la construcció del futur campus universitari per acollir els estudis del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport; l’estudi per un futur equipament de pisos tutelats i places residencials per a la gent gran, un cop obtingut el compromís del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la concertació d’aquestes places. Per molts d’aquests projectes s’ha demanat subvencions a diferents administracions públiques.

A nivell del Parc del Segre, no es preveuen inversions importants, després que, durant els darrers 2 anys, es realitzessin inversions de més de 1.000.000 d’euros per millorar-ne tots els equipaments de cara a la celebració dels passats mundials. No obstant, es vol potenciar significativament el vessant lúdic i turístic del Parc, mantenint-ne el vessant esportiu d’alt nivell.

16 milions
pressupost de gairebé 16 milions

El vicealcalde Viaplana ha explicat que l’esforç inversor que realitza l’Ajuntament de la Seu d’Urgell l’any 2020 es de 3.375.218 euros dels quals es preveu aconseguir 1.079.200 euros en subvencions, i la resta en funció del romanent de tresoreria del 2019 i préstec. “El sanejament de l’Ajuntament és prou ferm, fet que ens permet acudir a l’endeutament, sense que la ràtio d’endeutament sigui limitant. No obstant, creiem que projectes de vital importància pel present i el futur de la ciutat, com són els estudis universitaris del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i l’equipament de residència i pisos assistits per la nostra gent gran, són prou importants com per recórrer al préstec, si és necessari”.

També Viaplana ha destacat que aquest pressupost inclou una partida per una nova aplicació mòbil de comunicació amb la ciutadania. “Aquesta aplicació ha de permetre millorar la realització dels tràmits amb l’Ajuntament de forma telemàtica mitjançant un dispositiu mòbil, així com ser una eina de participació  per  fer consultes vinculants amb la ciutadania”. I finalment, Viaplana ha destacat que “s’estan realitzant estudis de viabilitat que han de permetre durant el 2020 poder gestionar directament des de l’Ajuntament, tant la grua municipal com la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC)”.

Notícies Alt Urgell

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 1.163 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×