El Vesc, la planta de la bona sort

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

EL RACÓ DEL NATURALISTA

Equip educatiu Món Natura Pirineus – Les Planes de Son
El Vesc, la planta de la bona sort
“Vaig al bosc i busco vesc i visc del vesc que busco al bosc”VESC
Potser us sorprendrà amics lectors, que en ple mes de març adrecem un article a un ésser viu que hom relaciona amb el Nadal. Qui no ha regalat alguna vegada un ramell de vesc en dates nadalenques per lliurar la bona sort? i es que aquesta, és una espècie singular i curiosa amb un cicle biològic el qual inicia la seva floració a inicis de primavera.

El Vesc (Viscum album), és una planta semiparàsita (es a dir un paràsit que no viu exclusivament de l’hoste, ja que pot desenvolupar la fotosíntesi) de la família de les lorantàcies que creix damunt de les branques d’alguns arbres i endinsa les seves arrels (haustoris) per captar els nutrients.
Forma mates de tiges curtes i articulades, enforquillades, donant una forma esfèrica a l’arbre parasitat. Les fulles són fràgils de color verd pàl·lid, oposades, dures i presenten de 3 a 7 nervis poc marcats.
Font: blocs.xtec.cat

Les seves flors són petites i dioiques, (es a dir que les flors femenines i les masculines viuen separades en diferents peus, el que ens dona que hi hagin vescs “mascles” i vescs “femelles”).

Talment inspirats en Vivaldi, i les quatre estacions, anem a entendre aquest cicle de la flor al fruit:A la primavera, les flors femenines desprenen una substància que atrau als insectes, els quals de ben segur que portaran algun gra de pol·len que hauran obtingut de les flors masculines i aquí comença el cicle, la flor mica en mica esdevindrà fruit, a l’estiu aquest fruit començarà a tenir una forma ovalada, a la tardor aquest fruit verd ja prendrà una forma esfèrica i entrat l’hivern amb les primeres gelades  trobarem les clàssiques baies esfèriques de 6 a 9 mm de diàmetre, carnoses i de color blanquinós. Un fruit que aleshores començarà a germinar tancant de nou el cicle.

Sabíeu què?

El vesc, és una planta molt tòxica però que amb dosis baixes a nivell farmacològic és emprat per regular la tensió arterial, problemes menstruals, diürètics i s’utilitza en homeopatia vers les malalties com l’arteriosclerosi.

El zoom…

El seu científic “viscum” té un origen incert, però es creu que pot derivar d’un nom indoeuropeu relacionat amb  “força”. Se li atribueix (com a moltes plantes) la bona sort. Tradicionalment el Celtes la consideraven una planta sagrada que havia de ser dallada amb una falç d’or pel druida, possiblement aquesta relació amb el color daurat tingui un sentit metafòric amb la coloració que pren la planta una vegada seca.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,61 de 5 - 33 Vots
Carregant ... - 8.445 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×