Omplir de vida els nostres horts, jardins i terrasses!

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

EL PIRINEU AL NATURAL

És hora d’omplir de vida els nostres horts, jardins i terrasses!

 
El passat 21 de març va tenir lloc l’equinocci de primavera, un dels dos moments de l’any en què el sol creua l’equador celeste, i la nit i el dia tenen la mateixa durada a tot el món excepte en els pols. A l’hemisferi nord marca el pas de l’hivern a la primavera, amb un notable augment del número d’hores de llum. Aquest canvi en el fotoperíode (durada del dia i la nit) a 12 hores és el responsable de marcar els ritmes en el cicle vital de plantes i animals, en aquest cas induint-ne la reproducció.
jardi per atraure la fauna
Si a l’hivern hem tingut els horts i jardins una mica abandonats per la parada vegetativa de les plantes, amb l’arribada de l’abril ja hem d’anar ben atrafegats fent taules i començant a plantar hortalisses i flors. A banda de cuidar l’hort per procurar-nos uns aliments saborosos i saludables, o omplir la terrassa o el balcó de flors ben boniques que ens alegrin la vista, podem ajudar la natura que tenim més a prop tenint en compte alguns detalls.
 
Combinant espècies vegetals (millor si són autòctones) que floreixin a la primavera, l’estiu i la tardor, el nostre hort, jardí o terrassa serà un punt d’atracció per la fauna durant tot l’any. Si les plantes s’agrupen per colors i mides facilitarem la seva detecció per part de papallones i altres insectes que vindran a libar-ne el nèctar o alimentar-se del pol·len. Si es deixen espais sense plantar al perímetre de l’hort o el jardí hi creixeran plantes ruderals i silvestres, que faran augmentar molt la biodiversitat, i per tant les probabilitats d’observar animalons.
És molt interessant mantenir un punt d’aigua al terra on la fauna pugui abeurar-s’hi. Si no té els costats amb un pendent suau, s’hi pot deixar una fusta a mode de rampa per evitar ofegaments. En algun racó més amagat o allunyat de la vostra activitat diària hi podeu instal·lar caixes niu per ocells insectívors, i gaudireu d’allò més amb les anades i vingudes dels adults de mallerenga o pardal tot portant becada als seus polls. A part de ser tot un espectacle per a grans i petits, és el millor insecticida que podem tenir a l’hort, ja que una sola parella de mallerengues captura en una temporada fins a 20 kg d’erugues!!
 
Ah, per cert, si voleu tenir una nodrida comunitat de fauna al vostre hort o jardí no hi apliqueu productes fitosanitaris. Els tòxics que porten raticides, insecticides, herbicides o malaquicides (grànuls per matar cargols) s’acumulen a la xarxa tròfica a mesura que uns animals es mengen els uns als altres, afectant-los greument fins a matar-los!
 
Si voleu més informació sobre quines plantes ficar al vostre hort o jardí, el color de les seves flors, l’època de floració o a quina animals atrau, podeu consultar el web: http://blocs.xarxanet.org/ebpallarsjussa. Podeu ampliar la informació al llibre: Natura al teu jardí, d’Albert Ruhí, publicat per editorial Brau, tot un referent en aquest àmbit. I també podeu consultar multitud de blocs que hi ha a la xarxa sobre aquest tema, per exemple: www.elnaturalistainquiet.com o http://abeljulien.blogspot.com.es
Autor del text: Jordi Castilló Carretero    http://blocs.xarxanet.org/ebpallarsjussa
FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,79 de 5 - 29 Vots
Carregant ... - 5.462 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×