IMPORTÀNCIA DE L’ENTRENAMENT DEL SISTEMA PROPIOCEPTIU

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

ENTRENAMENT DEL SISTEMA PROPIOCEPTIU

A més de constituir una font d’informació somatosensorial a l’hora de mantenir posicions, fer moviments normals o aprendre nous bé quotidians o dins de la pràctica esportiva, quan patim una lesió articular, el sistema propioceptiu es deteriora produint un dèficit en la informació propioceptiva que li arriba al subjecte. D’aquesta manera, aquesta persona és més propensa a patir una altra lesió. A més, disminueix la coordinació en l’àmbit esportiu i no diguem en l’esquí.
El sistema propioceptiu pot entrenar mitjançant exercicis específics per respondre amb major eficàcia de manera que ens ajuda a millorar la força, coordinació, equilibri, temps de reacció davant situacions determinades i, com no, a compensar la pèrdua de sensacions ocasionada després d’una lesió articular per evitar el risc que aquesta es torni a produir i és bàsic per a tots aquells que es posen els esquís de nou i neixen les preguntes em respondrà la cama?, se m’haurà oblidat?, etc.
És sabut també que l’entrenament propioceptiu té una transferència positiva de cara a accions noves similars als exercicis que hem practicat.
A través de l’entrenament propioceptiu, l’esportista aprèn a treure avantatja dels mecanismes reflexos, millorant els estímuls facilitadors que augmenten el rendiment i disminuint les inhibicions que el redueixen. Així, reflexos com el d’estirament, que poden aparèixer davant una situació inesperada (per exemple, una caiguda d’esquí) es poden manifestar de forma correcta (ajuden a recuperar la postura) o incorrecta (provocar una caiguda i possible lesió).
Amb l’entrenament propioceptiu, els reflexos bàsics incorrectes tendeixen a eliminar-se per optimitzar la resposta.

Com millorem la força?
Tot increment en la força és resultat d’una estimulació neuromuscular. En relació amb la força, tot seguit es sol pensar en la massa muscular però no oblidem que aquesta es troba sota les ordres del sistema nerviós. Resumidament, és sabut que per a la millora de la força a través de l’entrenament existeixen adaptacions funcionals (sobre la base d’aspectes neutrals o nerviosos) i adaptacions estructurals (sobre la base d’aspectes estructurals com hipertròfia, que és augment de la mida del múscul).
Els processos reflexos que inclou la propiocepció estarien vinculats
a les millores funcionals en l’entrenament de la força, al costat de les millores pròpies que es poden aconseguir a través de la coordinació intermuscular (que faria referència a la interacció dels diferents grups musculars que produeixen un moviment determinat) i la coordinació intramuscular (faria referència a la interacció de les unitats motores d’un mateix múscul).

Com entrenem la flexibilitat?
Recordem que el reflex d’estirament desencadenat pels fusos musculars davant un estirament excessiu provoca una contracció muscular com a mecanisme de protecció (reflex miotàtic). No obstant això, davant d’una situació en la qual realitzem un estirament excessiu de forma prolongada, si hem anat lentament a aquesta posició i aquí mantenim l’estirament uns segons, s’anul.len les respostes reflexes del reflex miotàtic activant les respostes reflexes de l’aparell de Golgi (relaxació muscular), que permeten millores en la flexibilitat, ja que en aconseguir una major relaxació muscular podem incrementar l’amplitud de moviment en l’estirament amb més facilitat.
Per activar encara més la resposta reflexa
de l’aparell de Golgi, existeixen determinades tècniques d’estiraments
basades en els mecanismes de propiocepció, de manera que en l’execució de l’estirament, associem períodes breus en què exercim contraccions de la musculatura agonista que volem estirar, alternats
amb períodes de relaxació. Els períodes de tensió, activaran els receptors de Golgi augmentant la relaxació subsegüent i permetent un millor estirament.
Un exemple seria els estiraments postisométrics o en “tensió activa”. Que per els que heu estat a la llitera els heu sentit. El mes de febrer explicarem també coses interessants, almenys això espero.



Cesar Suela – reg-nac-ost: 00195 – Palacio de Hielo – Vielha – Val d’Aran – Tel. 973 642 864 – cesarsuela@hotmail.com

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,73 de 5 - 15 Vots
Carregant ... - 2.337 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×