El Conselh Generau d’Aran implementa un Pla per a combatre la vespa velutina al territori

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

El Conselh Generau d’Aran implementa un Pla per a combatre la vespa velutina al territori

  • Degut a l’elevat increment de nius presents a la Val d’Aran, el Conselh Generau ha començat a posar trampes selectives per a la captura d’aquesta vespa
  • Aquesta espècie està inclosa dins del catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores i té efectes directes sobre la diversitat d’invertebrats autòctons, especialment, sobre les abelles de la mel

Davant l’elevat increment en el nombre de nius presents a l’Aran de vespa velutina, el departament de Medi natural del Conselh Generau d’Aran ha iniciat un pla per a combatre aquesta espècie invasora, posant trampes selectives per a la captura d’aquesta vespa, d’acord amb el protocol d’actuacions i seguiment de la vespa asiàtica elaborat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Amb aquest Pla es pretén capturar a les noves reines fundadores que han sobreviscut a la hibernació i són responsables de la creació dels nous nius de la pròxima tardor. En total, s’han instal·lat 150 trampes, que es revisen periòdicament comptabilitzant el nombre de vespes.



La vespa velutina nigrithorax és una espècie inclosa al catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores, que es va detectar per primera vegada a la Val d’Aran el 2012. Des de la seva detecció, el nombre de nius presents al nostre territori s’ha mantingut baix, a excepció de l’últim any, passant el nombre de nius detectats de 10 en 2021 a 157 en 2022.

Aquest increment era previsible, a causa de la gran capacitat d’adaptació de l’espècie (amb precedents en altres regions del nord d’Espanya) i de la meteorologia més dolça viscuda en els últims hiverns, que fa augmentar la capacitat de supervivència de les vespes durant la seva hibernació. Per aquest mateix motiu, les localitats que presenten una major densitat de nius són aquelles que es troben en cotes més baixes i amb unes condicions meteorològiques més suaus.

La principal problemàtica que produeix aquest nou depredador és l’efecte directe sobre la biodiversitat d’invertebrats autòctons, especialment, sobre les abelles de la mel.

A més, pot crear també una percepció d’inseguretat davant la presència pròxima de vespers. En aquest sentit, el Conselh Generau va establir l’any passat amb Pompièrs-Emergéncies els criteris d’actuació davant la detecció d’un niu actiu.

vespa velutina

Si algun ciutadà/a percep algun d’aquests vespers i vol informar les autoritats, es pot fer a través de l’email conselh@aran.org o telefonant al 973 64 18 01.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 340 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×