Un nou mirador permetrà observar el cel nocturn Starlight del Parc Nacional d’Aigüestortes des de l’estació d’Espot

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Un nou mirador permetrà observar el cel nocturn Starlight del Parc Nacional d’Aigüestortes des de l’estació d’Espot

  • El Departament de Territori i Sostenibilitat i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya han signat avui dos convenis per desplegar accions concretes de promoció de la natura, l’esport i les activitats a l’aire lliure amb el respecte per la conservació de l’entorn com a eix central
  • Els acords impliquen, d’una banda, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i l’estació d’Espot, i, de l’altra, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i l’estació de Port Ainé
  • A l’Alt Pirineu, es col·locarà a l’hotel de Port Ainé un nou expositor d’un avet centenari, que inclourà informació climàtica i efemèrides fruit d’un estudi dendomètric que es farà a l’exemplar, i s’instal·larà un ecocomptador de vehicles per millorar el recompte de visitants a l’estació d’esquí i a la Vall de Santa Magdalena

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, han signat dos convenis per concretar accions de promoció conjunta en l’àmbit del Parc Natural d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l’Alt Pirineu, i les estacions d’Espot i Port Ainé.

Els acords signats despleguen l’acord marc subscrit el passat mes de febrer entre el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i  el president d’FGC, Ricard Font, que establia les bases de la col·laboració entre les estacions de muntanya d’FGC i els espais naturals on estan ubicades, amb l’objectiu de promoure accions conjuntes per potenciar el respecte i el coneixement de l’entorn natural.



observar el cel nocturn
observar el cel nocturn

La secretària Marta Subirà ha destacat que “volem impulsar el coneixement i la divulgació del medi natural de Catalunya entre els visitants dels parcs naturals”, i ha posat en valor la col·laboració amb FGC, per “donar a conèixer als visitants que arriben a les estacions de muntanya buscant esport i aventura que hi ha moltes més coses, que estan en un entorn envoltat de natura i biodiversitat”. Així,  “l’experiència és més rica i plena i la compartiran més”, ha apuntat.

Per la seva banda, Ricard Font, ha destacat que “les estacions d’FGC són socis i porta d’entrada dels parcs naturals, socis del territori i volen desenvolupar una estratègia que té a veure amb els valors del paisatge, la natura, l’esport, la gastronomia de km 0, el desenvolupament econòmic del territori i la desestacionalització, una oferta de 360 graus els 365 dies de l’any”. “És per això que signem aquests convenis amb els parcs naturals, per promocionar-los i col·laborar amb ells per desenvolupar determinades activitats com l’Starlight que hem presentat avui”, ha afegit.

Els dos convenis signats avui suposaran una inversió global de gairebé 20.500 euros, que anirà a càrrec del Departament de Territori i Sostenibilitat (48%), i FGC (52%).

Tres actuacions a Aigüestortes i Espot

D’una banda, Marta Subirà i Ricard Font han signat un conveni que defineixen tres accions concretes a l’àmbit del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i l’estació Espot.

La més rellevant correspon a la instal·lació d’un nou mirador Starlight a les pistes d’Espot, aprofitant la certificació del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici el 2018 com a Destinació Turística i Reserva Starlight, que posa de relleu la qualitat del seu cel nocturn. El mirador s’ubicarà a la cota 2000, a una àrea annexa a la cafeteria de l’estació d’esquí. FGC encarregarà el disseny, la impressió, el transport del mirador, mentre que el parc nacional n’assumirà la instal·lació.

D’altra banda, el conveni impulsa la creació d’un producte turístic per a donar a conèixer als clients de l’estació d’Espot el cel nocturn del parc nacional, un cop es col·loqui el nou mirador. FGC s’encarregarà del disseny de l’activitat i el seu desenvolupament.

Per la seva banda, el parc nacional impartirà un curs formatiu destinat al personal de l’estació Espot, amb l’objectiu de transmetre’ls els valors naturals i culturals del parc, i promocionar eines i recursos per informar els seus clients sobre la singularitat d’aquest espai i les novetats que generi. Es tracta d’una jornada formativa de dos dies de durada, per explicar les característiques del parc, el seu patrimoni natural i cultural, els principals accessos i centres d’informació, el tipus de turisme que acull i les novetats i projectes pendents, principalment. El Departament de Territori i Sostenibilitat assumirà aquesta formació.

Sobre aquestes accions formatives, la secretària Marta Subirà ha dit que “estem convençuts que aquest coneixement donarà, tant a les persones que hi treballen com a les persones que ens visiten, una experiència molt més plena”. Ha defensat que “és molt important que totes les persones que treballen en l’entorn dels parc nacional i el parc natural coneguin perfectament quin és l’entorn on es troben, perquè puguin ser transmissors d’aquest coneixement”.

Accions conjuntes a l’Alt Pirineu i Port Ainé

D’altra banda, la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat i el president d’FGC han signat un altre acord per concretar dues accions a desenvolupar en l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu i l’estació de Port Ainé. El parc i l’estació són pioners a l’hora d’impulsar accions conjuntes d’aquest tipus, atès que el 2012 ja van signar acords en aquesta línia.

Concretament, l’acord signat avui permet detallar els termes de col·laboració per a la instal·lació d’un ecocomptador de vehicles que accedeixen als aparcaments de l’estació de Port Ainé i la zona del Massís de l’Orri del parc natural. Es tracta d’un aparell per comptar de manera automàtica i en temps real els vehicles que accedeixen a l’estació d’esquí de Port Ainé i a la Vall de Santa Magdalena, dins l’àmbit del parc natural. Permetrà a l’estació disposar de les dades d’afluència i millorar  el recompte de visitants de l’estació, incloent els que no compren forfet, i dissenyar així millor la gestió dels seus aparcaments.

Per la seva banda, al parc li permetrà disposar de dades de visitants en una nova porta d’entrada, que se sumaran a les que ja ofereixen els 10 comptadors de vehicles ja existents al parc, mitjançant els quals es calculen els visitants anuals. Aquest ecocomptador s’està instal·lant aquesta setmana a la carretera de Port Ainé. L’estació adquirirà el comptador, i el parc, s’encarregarà de la instal·lació i la supervisió tècnica.

A més, han acordat crear un nou expositor amb un tall d’avet centenari, amb informació sobre l’exemplar i l’espècie derivades d’un anàlisi dendomètric de l’arbre, que durà a terme el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC). Es tracta d’un avet d’uns 350 anys que es va haver de tallar a la carretera d’accés a l’estació per seguretat. L’objectiu és exposar un dels talls, marcant efemèrides històriques, variacions climàtiques i de dinàmica del bosc. Aquestes dades s’obtindran a partir de l’estudi dendomètric.

L’expositor es col·locarà a l’entrada de l’hotel de Port Ainé. L’estació s’encarregarà del tall del disc de l’avet que serà exposat i analitzat, així com el disseny i construcció de l’estructura de subjecció. Per la seva banda, el parc natural assumirà la datació i l’estudi de l’avet, la maquetació, impressió i instal·lació del metacrilat que cobrirà el tall d’avet, i la supervisió de la instal·lació.

Finalment, han acordat impulsar diverses accions conjuntes de promoció i comunicació per donar a conèixer el parc natural entre els clients de l’estació. Així, es farà un taller d’educació ambiental a l’estació, així com difusió a la web i xarxes socials de Port Ainé per a la promoció del parc. També la sala Pica d’Estats de l’hotel de Port Ainé exposarà mostres itinerants del parc durant la temporada hivernal.

Concretament, el parc natural organitzarà el 26 desembre una xerrada formativa sobre el parc i la conservació del gall fer a 50 persones que treballen a Port Ainé, perquè contribueixin a conscienciar els esquiadors de la importància d’evitar zones sensibles per l’espècie i de ser respectuós amb la natura.

A més, el parc i l’estació de Port Ainé han treballat conjuntament per a distribuir gratuïtament un nou cendrer ecològic als esquiadors i facilitar que no es llencin burilles a l’entorn natural. Els cendres estaran disponibles en breu, i s’han dissenyat també per sensibilitzar de la seva toxicitat, sobretot per la fauna protegida com el gall fer.

Notícies Pallars Sobirà

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 665 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×