3 de cada 4 persones creu que no ha estat educada obertament sobre salut mental

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

3 de cada 4 persones creu que no ha estat educada obertament sobre salut mental

Aquestes dades són el resultat del Baròmetre de la salut mental, una enquesta endegada en el marc de la campanya “No és culpa meva” d’Obertament, l’associació dedicada a la lluita contra l’estigma

Activa des del mes de març, la campanya ha volgut fer una crida a la societat per trencar amb els tabús en salut mental, donant veu a la Generació Z amb una declaració ferma i directa



Obertament, associació que treballa contra l’estigma en la salut mental, finalitza la seva campanya d’enguany “No és culpa meva” que, en només dos mesos, ha comptat amb més de 10 milions de visualitzacions als canals digitals i prop de 108.000 interaccions a les xarxes socials. També anuncia el resultat del Baròmetre de la salut mental, segons la qual 3 de cada 4 enquestats no creu que hagi rebut una educació oberta amb relació a la salut mental.

Davant la pregunta “En quina mesura estàs d’acord o en desacord amb la següent afirmació: ens han educat obertament sobre la (nostra) salut mental?”, el 73,8% dels enquestats afirma estar totalment en desacord i el 15%, una mica en desacord. El percentatge de persones totalment d’acord, bastant d’acord o d’acord amb l’afirmació ha estat del 4,4%, 2,5% i 4,4%, respectivament.

El passat 2 de març es va donar el tret de sortida al Baròmetre de la salut mental durant l’acte institucional d’inici de la campanya d’Obertament “No és culpa meva”, celebrat a Barcelona. Àlex Sastre Pietro, director general de Joventut del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, va ser la primera persona a enregistrar una resposta en suport a la campanya. Des de llavors, i fins al passat 20 d’abril, més de 300 participants d’arreu de Catalunya han tingut l’ocasió de fer-se escoltar a través de l’enquesta.

Una campanya que vol donar veu als joves

El Baròmetre de la salut mental s’emmarca dins la campanya d’Obertament “No és culpa meva”, que té com a objectiu trencar amb l’estigma envers els trastorns mentals entre la Generació Z, tot creant un entorn segur i de confiança per tal que els joves i el seu entorn puguin parlar-ne i demanar ajuda de manera oberta.

Des del mes de març, la campanya ha servit com a altaveu als joves per tal que puguin ser ells mateixos els qui reivindiquin que passar per un problema de salut mental no és culpa seva. Joves activistes han pogut compartir els seus testimonis en primera persona a través d’un spot de televisió, una falca de ràdio, diverses creativitats al transport públic de diferents localitats de Catalunya i d’entrevistes en diversos mitjans de comunicació d’àmbit local.

A l’entorn digital, s’ha desenvolupat un filtre per a Instagram, una web de campanya, i les Sense Culpa Talks, taules rodones moderades per l’influencer Luc Loren, on els activistes de la campanya han pogut debatre amb influencers com Melo Moreno, Candela Antón, Sergio Carvajal o Yaiza Sanz, sobre els temes de salut mental que més preocupen actualment als joves. A més a més, i a mode de cloenda, Obertament va emetre contingut en directe a Instagram amb Mariona Batalla i Cesc Triquell, participant d’Eufòria, el talent show de TV3. En només dos mesos, aquests continguts s’han visualitzat més de 10 milions de vegades.

El millor de participar a aquesta campanya, per a mi, ha sigut poder escoltar gent del meu entorn dient-me que havia estat l’empenta necessària per anar a teràpia o per dir el que sentien a les persones del seu entorn. Això és impagable”, comenta Guillem Lloret, jove activista d’Obertament que ha participat a la campanya “No és culpa meva”.
Àngels Bardají, presidenta d’Obertament, afirma que “Els joves no tenen la culpa de les circumstàncies que motiven el seu malestar i necessiten més que mai poder normalitzar el fet de parlar sobre salut mental per poder acabar amb l’estigma. És per això que enguany hem centrat esforços en oferir tant als joves com al seu entorn les eines i suport necessaris perquè puguin demanar ajuda. Estem molt orgullosos d’haver servit d’altaveu a la Generació Z perquè ells mateixos poguessin expressar-se i ajudar a d’altres joves a trencar amb el tabú”.

sobre salut mental

Sobre el baròmetre de la salut mental

L’enquesta ha estat realitzada entre el 2 de març i el 20 d’abril de 2022 en el marc de la campanya “No és culpa meva” d’Obertament, i ha comptat amb la participació d’una mostra de 320 catalans i catalanes d’arreu del territori, que han respost a la pregunta “En quina mesura estàs d’acord o en desacord amb la següent afirmació: Ens han educat obertament sobre la (nostra) salut mental?”.

***Sobre ObertamentL’associació Obertament va néixer l’any 2010 de la mà dels principals agents socials de la salut mental a Catalunya, amb l’objectiu de lluitar contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones per algun problema de salut mental, tot aconseguint que siguin elles les protagonistes del canvi.La salut mental continua sent un tabú i moltes persones amb trastorns estan sotmeses a la discriminació a totes les facetes de la seva vida. Obertament és una suma d’esforços que pretén donar cobertura a tota la feina feta per moltes entitats i persones, facilitar la tasca de generació i disseminació d’aprenentatges i, a través del màrqueting social i de l’experiència en primera persona, treballar per aconseguir canvis a les actituds i els comportaments de la població respecte de les persones que tenen algun problema de salut mental.Per a més informació, visita el web d’Obertament: https://obertament.org/caO visita el web de la campanya “No és culpa meva”: www.noesculpameva.cat

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 3,50 de 5 - 2 Vots
Carregant ... - 716 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×