El centre excursionista de Tremp (SAM) compleix 60 anys d’amistat amb la muntanya

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

El centre excursionista de Tremp (SAM) compleix 60 anys d’amistat amb la muntanya

L’entitat, que compta amb prop de 500 socis, ha programat diverses activitats al llarg del pròxim any, el tret de sortida de les quals va ser un sopar el dissabte passat

Tal dia com avui de fa 60 anys es va constituir la Societat Amics de la Muntanya (SAM), el centre excursionista de Tremp (Pallars Jussà). Per celebrar l’efemèride, l’entitat ha organitzat diversos actes al llarg del pròxim any, entre els que no hi falten sortides a la muntanya. També s’ha endegat una campanya per rebre una Creu de Sant Jordi, el màxim reconeixement que atorga la Generalitat de Catalunya. En l’actualitat, l’organització compta amb 480 socis, sent la segona entitat amb més socis de la capital pallaresa.El tret de sortida de l’aniversari ha tingut lloc el dissabte passat, en un sopar que ha aplegat més de 50 persones. Cal destacar la presència del filòleg, escriptor i activista cultural Jordi Mir Parache, qui va ser un dels impulsors de la creació de la SAM. També hi han assistit el president de la Federació Catalana d’Espeleologia (FCE), Lluís Domingo Milà, i representants del Centre Excursionista de Lleida (CEL). Durant el sopar, que ha tingut lloc al restaurant Cal Borrell de Tremp, s’han entregat ensenyes de plata als socis que compleixen 50 anys de vinculació amb l’entitat i s’ha presentat la samarreta creada per celebrar l’aniversari, pensada perquè els socis la llueixin en les seves sortides a la muntanya.

Prèviament al sopar, l’alpinista, geòleg i viatger Francesc Sàbat Montserrat ha impartit una conferència titulada ‘Nova Zelanda, dues illes i cent paisatges’, en una sessió oberta a l’Epicentre de Tremp. Aquesta conferència és només una de les diverses activitats que la SAM ha programat per al pròxim any, en motiu de l’aniversari. D’altres de les accions previstes són la presentació d’una exposició amb els fets més importants ocorreguts en aquests 60 anys d’història; un cicle d’excursions a tres castells de la comarca organitzat conjuntament amb l’Ateneu del Pallars; una trobada de socis a l’aplec de Claret el segon diumenge de maig; un curs de canyons en col·laboració amb el CEL; i es tornarà a exposar la mostra ‘Geoparc subterrani’. Tot plegat sense aparcar les sortides de senderisme que l’entitat organitza mensualment, així com el cicle de projeccions de fotografies, que es reprèn el 24 de febrer amb la projecció ‘Treking al campament base del Kanchenjunga’, de Carles Aguilar Solà.

60 anys d’història

La SAM té els seus orígens en un grup de joves de Tremp que sortien d’excursió pels camins de la comarca i a qui agradava especialment descobrir i explorar les diferents cavitats del territori. El 28 de setembre de 1963, mitjançant el Jordi Mir Parache, aquest jovent es va reunir amb el president de la Federació Catalana de Muntanya, el Francesc Martínez Massó. D’aquesta trobada en van sorgir les bases per muntar un centre excursionista a Tremp amb el suport de la federació. Tot i les dificultats de l’època per crear entitats, en ple franquisme, els joves van posar fil a l’agulla.

Per facilitar els tràmits, aquell jovent va optar per constituir-se com una secció del Casal Católico Cultural. Per al nom, van descartar batejar l’organització com a Centre Excursionista de Tremp (CET) perquè les sigles ja pertanyen al Centre Excursionista de Tarragona. Finalment, es va optar per Secció d’Amics de la Muntanya (SAM), que va ser constituïda oficialment el 19 de febrer de 1964. Anys més tard, quan la SAM va deixar de formar part del Casal Católico Cultural per a tenir entitat pròpia, va passar de denominar-se secció a societat.

SAM

La SAM La Societat Amics de la Muntanya (SAM) és una entitat excursionista fundada el 1964 per un grup de joves inquiets que volien promoure el coneixement del patrimoni natural i cultural del Pallars Jussà. Durant aquests anys d’història, la SAM ha estat una entitat de referència en la vida associativa de la comarca. S’hi han format moltes persones del Pallars Jussà en els esports de muntanya i el coneixement i la conservació del patrimoni natural i cultural. En l’actualitat, l’entitat és presidida per Jordi Pascual Fransoy.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 162 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×