La Comissió Interdepartamental del Despoblament Rural aprova tirar endavant l’Agenda Rural de Catalunya

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

La Comissió Interdepartamental del Despoblament Rural aprova tirar endavant l’Agenda Rural de Catalunya

  • Aquesta Agenda ha de permetre al món rural, en el seu conjunt, formar part de les decisions sobre desenvolupament territorial, econòmic i social com a peça fonamental que és per al desenvolupament sostenible del planeta
  • La consellera Teresa Jordà creu necessària la creació d’una agenda “que permeti identificar els problemes amb els quals s’enfronta l’espai rural i buscar solucions per com afrontar-los

La Comissió Interdepartamental del Despoblament Rural ha donat llum verda a la creació de l’Agenda Rural de Catalunya. Aquesta nova eina -ha explicat la consellera  d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació- “ens permetrà identificar els problemes amb els quals s’enfronta l’espai rural i buscar solucions per com afrontar-los”. Teresa Jordà ha volgut deixar clar que s’ha d’unir la desconnexió que hi ha actualment entre el món urbà i el rural: “no són mons substitutoris, sinó que són complementaris, i és necessari que treballin conjuntament, des de la igualtat, per desenvolupar un país equilibrat socialment i territorial”.

La proposta per l’elaboració de l’Agenda ha estat aprovada en el marc de la reunió celebrada avui per la comissió que s’encarrega d’avaluar la situació actual de despoblament d’algunes zones rurals de Catalunya i d’impulsar la coordinació i priorització de les polítiques en els diferents àmbits de Govern que incideixen a atenuar les causes del desequilibri demogràfic i territorial del país. El  Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació lidera aquesta Comissió, creada el setembre de 2017, i on participen els departaments de Territori i Sostenibilitat, Salut, Ensenyament, de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, Polítiques Digitals i Administració Pública, Treball, Afers Socials i Famílies, Cultura, Interior, Empresa i Coneixement, Presidència, així com l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Institut Català de les Dones. També hi és present com a convidat el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, l’Associació de Micropobles de Catalunya i l’ Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA).

L’Agenda serà elaborada de manera conjunta entre govern, entitats i societat per garantir que les zones rurals catalanes se situïn a la primera línia de la presa de decisions nacional. A més, haurà de seguir l’estratègia de desenvolupament rural europea, així com complementar l’Agenda Urbana 2030 i promoure una estratègia de desenvolupament territorial sostenible conjunta rural-urbà, sota el marc de l’Agenda 2030 de la Unió europea.

Entre els reptes que plantejarà l’Agenda hi haurà: la reconnexió de les necessitats i realitats del món rural i urbà per actuar de manera conjunta, plantejar sistemes de governança que facilitin la transversalitat i tinguin en compte les ruralitats del nostre país, millorar la qualitat de vida dels habitants de les zones rurals i la competitivitat del teixit empresarial rural, revisar i establir sistemes de custòdia perquè les preses de decisions presents, futures i l’entramat legislatiu vigent i futur garanteixin i afavoreixin un desenvolupament rural veritable, entre d’altres.

Segons Teresa Jordà, l’elaboració de l’Agenda ha de servir per aconseguir “que les zones rurals siguin font de riquesa i ocupació estable i de qualitat per combatre el despoblament en totes les seves cares. Aquí esdevé imprescindible garantir el relleu generacional i potenciar i fer visible el paper de la dona rural”.

Tot plegat, amb vistes a “convertir Catalunya en un país de referència pel prestigi del seu sistema agroalimentari, que presenti un creixement equilibrat i regenerador en termes socials, ambientals i econòmics i que garanteixi la cohesió territorial, alhora que reforci el posicionament de les seves produccions i de la gastronomia”, ha afimat la consellera.

Rural de Catalunya
FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 76 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×