EL RELLEU AGRARI A FRANÇA, UN VIATGE CAP AL QUE HA DE SER EL NOSTRE FUTUR

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

En un viatge organitzat per la Taula del Relleu Agrari del Pirineu, emmarcat en el projecte Treball a les Comarques que al Pallars Jussà desenvolupen el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Tremp amb el suport del Servei d’Ocupació de Catalunya, ramaders i entitats vinculades al sector van viatjar a França per conèixer, de primera mà, els dispositius pel relleu agrari de què disposen i conèixer experiències d’èxit en primera persona.

Al grup hi havia representants de diverses administracions; Consell Comarcal del Pallars Jussà, Consell Comarcal de l’Alt Urgell i Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran, IDAPA (Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran), Diputació de Barcelona i el Departament d’Acció Climàtica, entitats del tercer sector; ARCA (Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya) i l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya i ramaders i ramaderes de les comarques pirinenques que estan pensant en la possibilitat de traspassar-se l’explotació.La primera visita va ser a la Cambra d’Agricultura de l’Alta Garona, on es va fer una breu radiografia de l’estat del sector. En aquesta apareixia una dada especialment satisfactòria. La taxa de reemplaçament, és a dir, el nombre d’instal·lacions amb relació al nombre de persones que cessen l’activitat és del 58% a l’Alta Garona. Gairebé el doble que a Catalunya.

A què és degut això?

La Cambra d’Agricultura té diversos dispositius per facilitar els traspassos d’explotacions: informació i formació per a les persones cedents, acompanyament en la cerca de relleu i durant el procés de traspàs, espais de trobada entre cedents i possibles relleus (farm dating) i el contracte CEFI (Contractació d’Ocupació Formació Instal·lació). Aquestes són les accions que França desenvolupa per garantir el relleu generacional del seu sector primari.

També es va visitar l’experiència de l’ADEAR de l’Ariège (Association pour le Développement de l’Emploi Agricole et Rural). Una associació vinculada a la Confederation Paysanne que desenvolupa accions similars a les de la Cambra d’Agricultura amb el mateix objectiu.

RELLEU AGRARI

Es va visitar tres experiències de traspassos d’explotacions, on ramaders al voltant dels 65 anys havien decidit traspassar l’explotació a persones nouvingudes. Tres casos diferents, amb els seus matisos, però amb un punt en comú: la responsabilitat de no deixar la terra erma, ni buida de persones. Facilitar l’accés al sector a persones nouvingudes comporta dificultats que es veuen superades gràcies a la clara convicció i visió d’una terra agrària treballada per pagesos i pageses que configurin un paisatge ruralment i socialment viu. Voluntat de Veïnatge. De mantenir una petita pagesia. Són conceptes clau que han donat força per tirar endavant aquesta reempresa agrària.

Dos dies d’intensitat i aprenentatges. Ara és hora d’importar aquesta realitat a l’altra banda del Pirineu.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 83 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×