Cinc anys recuperant camins a la vall de Siarb Des de l’estiu 2016

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Cinc anys recuperant camins a la vall de Siarb Des de l’estiu 2016

Des de l’estiu de 2016 més de 430 voluntaris i voluntàries han participat en aquest projecte de recuperació de camins antics de la vall de Siarb, una tasca que ha anat creixent i que enguany ha permès realitzar les primeres passes del Museu de Camins

Des de l’any 2016 la vall de Siarb, una vall situada a la vessant sud del port del Cantó (Pallars Sobirà) que forma part del municipi de Soriguera i que està situada al bell mig del Parc Natural de l’Alt Pirineu, ha rebut més de 430 voluntaris i voluntàries que han participat en la recuperació de camins antics i murs i empedrats de pedra seca. Aquesta tasca de recuperació, que es va iniciar l’any 2016, ha culminat enguany amb la realització dels primers passos del projecte Museu de Camins, un projecte que pretén crear un espai de reserva viva de senders, cultura i patrimoni al Pirineu. 



Enguany, i per cinquè any consecutiu i tot i la situació de la pandèmia, s’han realitzat un total de set camps de treball a on hi ha participat més d’un centenar de voluntaris i voluntàries. Els camps realitzats hi han participat l’Agrupament Escolta La Soca, de Mataró, on els 15 joves participants van obrir i refer alguna paret el camí de la Riba Blanca; dos camps de d’adolescents de 14 a 17 anys organitzat conjuntament amb la Direcció General de Joventut on s’ha desbrossat un camí adjacent al camí de Canemassos, han recuperat trams de l’empedrat del camí de la Davallada, han reconstruït algun mur de pedra seca del camí dels Planters i han treballat en el camí antic de Llavaners a Vilamur; un altre amb la participació de joves l’Esplai MOVI de Sarrià (Barcelona), on han desbrossat el camí de la Riba Blanca i el camí dels bedolls, un camí inèdit que porta fins al capdamunt de la Serra de Freixa; dos el camp de treball d’adults organitzats conjuntament amb el Servei Civil Internacional que ha treballat en la recuperació del camí antic que anava de Llavaners a Vilamur i han seguit amb les tasques del camí de la Riba Blanca de Llagunes i, finalment, un camp organitzat en coordinació amb la Coordinadora d’Entitats Organitzadores de Camps de Treball (CoCat) que ha centrat les seves tasques a la zona de Llavaners a on estaven acampats.

En total, des de l’any 2016 més de 430 voluntaris i voluntàries d’arreu de Catalunya i del món han participat en la tasca de recuperació de camins antics, cosa que ha comportat un impuls que ha permès fer créixer i convertir aquesta tasca en un projecte col·lectiu i participatiu de més gran abast, el Museu de Camins. Aquest projecte pretén crear un espai a la vall de Siarb (Pallars Sobirà) amb una xarxa íntegra de camins mantinguts i recuperats a través dels quals el visitant es pot submergir en la vida rural i als seus ritmes, als usos i les tècniques constructives, i a les hist ries que durant centenars d’anys han omplert de vida el Pirineu. A través dels camins s’accedirà, també, a un conjunt patrimonial cultural i natural molt divers: el Despoblat de Santa Creu de Llagunes, els búnquers i trinxeres de la guerra civil, antigues moles farineres, cabanes de pastor, els pobles de la vall o una diversitat immensa de boscos. 

Des del respecte i l’estima cap a la hist ria i la natura el Museu de Camins ofereix una proposta comunitària i col·laborativa a l’aire lliure per gaudir, aprendre i conèixer els valors del territori. És per aquest motiu que, enguany ha estat el primer estiu que s’ha ofert als i les visitants les primeres visites teatralitzades de la mà d’Esperanceta de Casa Gassia, un itinerari escenificat per camins antics de ferradura de la Vall de Siarb amb el personatge estrella del Pallars. El Museu de Camins també es pot visitar per lliure ja que l’espai de la vall de Siarb és obert a tothom que vulgui conèixer aquest entorn i aprendre’n les seves peculiaritats. 

El projecte Museu de Camins té el suport de l’Ajuntament de Soriguera, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, la Institució per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran, entre d’altres. El conjunt d’activitat realitzades en el marc d’aquest projecte enguany s’engloben dins de l’actuació 04.04.01  del Programa de Desenvolupament Rural consistent en actuacions en espècies, hàbitats i paisatges cofinançada per l’ajut FEADER (Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural) que té el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Els inicis del projecte

El projecte de recuperació i manteniment de camins hist rics es va engegar l’any 2016 amb la realització d’un primer camp de treball amb vuit voluntaris de l’Agrupament Escolta La Torxa d’Igualada. Aquest camp de treball va tenir molt bona rebuda per part dels joves participants i dels veïns i veïnes del municipi i l’any següent l’entitat Balmes Blancs, que gestiona el Refugi Vall de Siarb, va organitzar-ne quatre, dos d’internacionals (en col·laboració amb la Direcció General de Joventut i el Servei Civil Internacional de Catalunya) i dos amb agrupaments escoltes i guies catalans. L’any 2018 es va duplicar aquesta xifra i es van realitzar 8 camps de treball: dos internacionals i 6 amb esplais i agrupaments catalans i es va arribar a superar la xifra d’haver acollit més de 130 voluntaris i voluntàries durant l’any i, finalment, l’any 2019 es van realitzar 11 camps de treball i intercanvis juvenils que va suposar rebre més de 150 participants. 

recuperant camins
recuperant camins

Les entitats que hi ha al darrere: L’entitat Balmes Blancs va començar a organitzar, vora l’any 2010, activitats a la natura amb l’objectiu de conèixer el medi en diferents temàtiques, com per exemple la coneixença de l’antiga vida rural al Pallars Sobirà i en concret la Vall de Siarb, geologia del Pirineu, el Front del Pallars durant la guerra civil espanyola, activitats de fora i fauna als voltants del Refugi Vall de Siarb, etc. L’entitat, que des de l’any 2013 gestiona el Refugi Vall de Siarb, va començar a centrar les seves accions en la recuperació de camins antics creant així el projecte Museu de Camins. Per tal de donar cobertura a les necessitats del projecte, a partir de l’entitat Balmes Blancs s’ha creat l’Associació Terra Roia que serà qui gestionarà el projecte de museu i oferirà, en aquest marc, formacions en construcció de murs i empedrats de pedra seca, visites guiades als diversos espais de la vall, activitats lúdiques i pedagógiques per als centres formatius.

Notícies Pallars Sobirà

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 802 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×