La cova dels Muricecs entra en un acord de custòdia inèdit que ajudarà a protegir ratpenats en Perill d’Extinció

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

La cova dels Muricecs entra en un acord de custòdia inèdit que ajudarà a protegir ratpenats en Perill d’Extinció

A principis d’aquest 2024 l’Ajuntament de Llimiana, l’entitat ambientalista Renatura Pirineu i  el Grup de Recerca BiBio, han signat un acord de custòdia per la gestió i protecció de la cova dels Muricecs, cavitat que conté una de les colònies de ratpenats més importants de Catalunya.

La cova dels Muricecs està situada a la serra del Montsec, al bell mig del congost de Terradets. Acull una de les colònies de ratpenats (localment anomenats muricecs, voliacs o muriacs) més importants de Catalunya, motiu pel qual l’any 2007 l’Ajuntament va regular-ne l’accés.Renatura Pirineu, amb l’assessorament científic del Grup de Recerca BiBio, porta uns anys duent a terme el seguiment de la colònia de voliacs en el context del Programa de Seguiment de Ratpenats (www.ratpenats.org). Aquest seguiment ha permès constatar que Muricecs és un important punt de cria del ratpenat de peus grossos (Myotis capaccinii) i el ratpenat rater gros (Myotis myotis), dues espècies amenaçades i d’alt interès per la conservació a Catalunya. Recentment, també s’hi ha detectat la presència del ratpenat de ferradura Mediterrani (Rhinolophus euryale) una altra de les espècies més amenaçades del nostre territori.

Els acords de custòdia són una important eina de gestió i conservació del patrimoni natural, acordats entre la propietat d’un espai natural (en aquest cas l’Ajuntament de Llimiana) i entitats de custòdia per pactar la manera de conservar un determinat espai de gran valor ecològic o patrimonial. Després d’uns anys de tancament de la cova, l’acord permetrà compatibilitzar la conservació dels muricecs amb la realització de visites guiades, amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre l’interès de la conservació d’aquests animals.

A més, la importància de la conservació de la cova i la colònia de ratpenats, ha esperonat una col·laboració entre investigadors portuguesos i catalans, dins del col·lectiu “National Geographic Explorers”, per instal·lar sensors de temperatura permanents i automàtics a Muricecs, com a prova pilot d’un gran projecte de seguiment de temperatures en ambients subterranis. 

El caràcter pioner d’aquest acord entre la propietat d’un refugi de quiròpters, una entitat ambientalista i un centre de recerca obre tot un ventall de possibilitats per replicar-lo en altres indrets del país, contribuint a la conservació d’aquests animals tan amenaçats, que tenen un paper clau en els ecosistemes i són altament beneficiosos pels humans, tant pel seu paper de consumidors d’insectes que poden esdevenir plagues agrícoles, com per la seva funció de bioindicadors de l’estat de salut dels ecosistemes.

ratpenats en Perill
ratpenats en Perill
FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 148 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×