Quàlia impulsa la reutilització de l’aigua sobrant dels àpats dels menjadors escolars a partir de tallers de sensibilització als infants

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Quàlia impulsa la reutilització de l’aigua sobrant dels àpats dels menjadors escolars a partir de tallers de sensibilització als infants

  • Són els mateixos infants usuaris del menjador els que s’encarreguen de recollir l’aigua dels gots a cada àpat, mesurar la quantitat sobrant i reutilitzarla regant les plantes i arbres del pati.   
  • La iniciativa es complementa amb tallers de sensibilització d’estalvi d’aigua en el seu dia a dia. 
  • La iniciativa s’està implantat als 31 menjadors escolars que gestiona la cooperativa Quàlia al territori de Lleida.

Davant la situació de sequera que viu el país, la cooperativa Quàlia que gestiona 31 menjadors escolars al territori de Lleida, va començar a instaurar fa unes setmanes als seus menjadors escolars una iniciativa per reutilitzar l’aigua sobrant que es genera a l’hora del menjador.

Quan l’infant acaba de dinar llença l’aigua sobrant del got en una gerra amb indicadors de mesura que permeten veure la quantitat d’aigua acumulada a cada àpat. A partir d’una graella a paper molt senzilla s’apunta al final del menjador tota l’aigua recollida i després aquesta s’utilitza per regar les plantes del pati. També compten amb una graella que els indica quines són les plantes que es van regant per establir un ordre. Tota aquesta feina la fan els mateixos infants usuaris del menjador, cadascú té una tasca, i són els responsables de registrar-ho i fer-se responsables que l’aigua es faci servir de la millor manera. Al final de mes fan una valoració de tota l’aigua que s’hauria llençat i dels usos que se’n podria fer. D’aquesta manera prenen consciència de tot el que s’hauria llençat si no hi hagués aquest treball al darrere. 

L’objectiu d’aquesta iniciativa és sensibilitzar als infants de la necessitat de tenir cura de l’ús que fem de l’aigua, no només al menjador, sinó en tots els àmbits de la seva vida. Per això aquesta iniciativa també va acompanyada de tallers i xerrades complementàries on se’ls explica altres mesures per estalviar aigua quan es renten les dents o quan es dutxen. 

“L’impacte d’aquesta iniciativa pot semblar molt petit, i si ho mires amb xifres ho és perquè en un mes es poden arribar a reutilitzar més de 250 litres d’aigua, però creiem que és una iniciativa que ajuda a conscienciar als infants en la situació que estem i a petita escala veiem que té el seu impacte, també en el dia a dia dels infants perquè arriben a casa i ho expliquen als pares i fan que tota la família es consienciï”, explica Aina Altimir, educadora pedagògica de la cooperativa Quàlia. 

De moment la iniciativa ja s’està portant a terme en 23 escoles de les 31 que gestiona la cooperativa, però esperen poder anar-la ampliant a totes elles de mica en mica. 

“Nosaltres sempre hem apostat per un espai de menjador on també es treballin els valors. Per això sempre hem tingut en compte en els menjadors tot el tema mediambiental impulsant accions com els tovallons de roba, i la lluita contra el malbaratament alimentari, entre d’altres. Ara estem treballant la reutilització de l’aigua, perquè la situació és crítica i cal que els infants en siguin conscients”, explica Lluís Nadal, soci de la cooperativa. 

Quàlia impulsa
Quàlia impulsa

Aquesta iniciativa forma part del pla de sostenibilitat mediambiental que la cooperativa Quàlia porta treballant des de fa temps amb la implantació d’accions d’estalvi energètic a la seva cuina central a partir de plaques solars, l’eliminació de plàstics i l’ús d’envasos reutilitzables i millores en els seus processos de treball.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 348 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×