Pirineisme, ciència i cultura conclouen la 7ª edició de Pyrenades

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Pirineisme, ciència i cultura conclouen la 7ª edició de Pyrenades

El festival reivindica el paper dels Pirineus i els seus habitants per contribuir i fomentar una societat que faci front als reptes actuals amb major saviesa.

El 15 d’abril acabaven les VII Pyrenades, després d’una setmana d’alçada al bell mig dels Pirineus (Salardú, Val d’Aran) a les dependències del PyrenMuseu del Refugi Rosta, on hi van passar 13 conferenciats, es van reproduir 17 pel·lícules i es va poder gaudir d’espectacles musicals. Com a bon festival pirineista, part de la programació es va desenvolupar pels diferents indrets de la Val d’Aran, amb una oferta amplia i variada d’excursions i visites patrimonials i atractives propostes d’activitats infantils.



La gran novetat d’enguany van ser les retransmissions en directe per Youtube de les diferents conferències de Pyrenades. Hi han hagut unes 300 visualitzacions des de diferents indrets, inclús des de Canadà i Suècia, fet que posa de manifest l’interès que desperta el festival.

Gran cicle de Conferències

La jornada inaugural del festival va arrancar el 8 d’abril amb la intervenció dels esquiadors de muntanya Oriol i Nil Cardona, que van oferir un relat, acompanyat de projeccions audiovisuals, sobre la seva experiència en el món de la competició. Precisament, els germans Cardona van competir a la Copa del Món d’Esquí de Muntanya que es va disputar els dies 8 i 9 d’abril a la Val d’Aran, en la què Oriol Cardona va quedar segon en la categoria promesa poques hores abans d’oferir la seva conferència a Pyrenades.

Un dels moments més destacats es va produir el diumenge 9 d’abril, amb un diàleg sobre els Pirineus i el futur del pirineisme. Arcadi Castilló, membre de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), va moderar un diàleg amb les intervencions de Mª Angels Lobera, periodista de Pyrenees Magazine, Jordi Pons, alpinista i pirineista, Roland Petit, guia de muntanya i pirineista, Manel Rocher, director de Pyrenades, i un públic participatiu i compromès. Es va posar en comú les diferents concepcions sobre pirineisme; la noció de llibertat i un cert romanticisme va ser compartida pels presents a la sala. A mode de conclusió, Manel Rocher va manifestar que si el pirineisme va ser un moviment generat per persones foranies, actualment hauria de ser la gent que viu als Pirineus, ja sigui autòctona o nouvinguda, qui impulsi aquest nou pirineisme: “Els pirineistes van aportar nous elements per construir una societat nova, siguem els que vivim als Pirineus els que impulsem de nou una nova societat”.

El dilluns 10, Arnau Vilardell, de Som Mobilitat, va explicar el model que promou aquesta cooperativa i els assistents van coincidir en que seria una formula aplicable a les petites valls dels Pirineus, tant en forma d’economia col·laborativa com en la mobilitat compartida a través de vehicles elèctrics, per fomentar l’economia social i solidària des d’un punt de vista ecologista.

L’endemà, Josep Enric Llebot, president del Patronat del Parc Nacional d’Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici, va oferir una magnífica exposició sobre quin és l’estat actual del canvi climàtic, analitzant les diverses legislacions i posicions dels diferents països a nivell mundial.

El dimecres 12, l’escaladora i terapeuta Marta Bautista va fer una completa exposició sobre l’aplicació de l’escalada amb finalitats terapèutiques a través dels seus estudis i la seva feina per ajudar i millorar el rendiment d’infants autistes, amb Síndrome de Down o amb problemes de psicomotricitat. Tot un avenç de recerca en el terreny de l’escalada.

Pel dia següent, el Salvador Pueyo, del departament de biologia evolutiva i ecologia de la Universitat de Barcelona, va parlar sobre la Quarta Revolució Industrial, fent una exposició més aviat social en que va constatar que a mida que vagi avançant la intel·ligència artificial, el capitalisme quedarà enfront una disjuntiva, ja que els directius de les grans empreses seran susceptibles de ser substituïts per robots. Així doncs, la intel·ligència artificial no tan sols podria arribar a perjudicar a les classes populars i mitjanes, sinó al conjunt de la societat, fet que representaria una oportunitat per canviar de sistema econòmic.

Finalment, els germans Albert i Òscar Masó van finalitzar el cicle de conferències el divendres 14 amb “Piulades d’Altura”, una magnífica exposició d’alt nivell i cultura de muntanya sobre les ascensions a partir de la recerca dels llibres de registre de dalt dels cims. 

membres-de-la-taula

Pirineisme per a petits i grans

Paral·lelament, les activitats i tallers infantils van comptar amb una gran acceptació i participació pels nens i nenes del municipi, tant el curs infantil de muntanya com els tallers de rapinyaires i papallones. Les caminades i passejades per la Val d’Aran també van comptar amb una alta participació i motivació pels participants, que es van endinsar en la descoberta i exploració dels diferents racons de la vall de la mà d’Exciting Pyrenees. El bon temps va permetre aprofitar totes les jornades amb un clima totalment primaveral, ideal per apreciar les últimes neus de la temporada.

Música i cinema

La ja tradicional Mostra de Cinema de Muntanya de Pyrenades va oferir els títols més destacats del gènere, amb una selecció de les millors pel·lícules del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló que oscil·laven entre temàtiques com l’esquí de muntanya de competició, el freeride, les dones esquiadores, les grans aventures, les reflexions més enllà de l’esport, la persecució dels somnis i la història de la Val d’Aran a partir de la fundació de l’estació d’esquí de Baqueira Beret. Enguany, la Mostra es va seguir amb una participació desigual, influenciada pel bon temps, que va fer allargar la gent a les terrasses, i la menor afluència de turistes a la Val d’Aran.

En les VII Pyrenades no hi va faltar la música per amenitzar les jornades. Xavier Serret va oferir un variat repertori de música tradicional durant la jornada inaugural, mentre que el divendres 14, Romanic Musicau, quartet de corda de música clàssica, va omplir l’església de Sant Andreu de Salardú. A mode de clausura, el cantautor Ian Sala va oferir un concert extraordinari el dissabte 15 al PyrenMuseu del Refugi Rosta. Ian Sala és un cantautor amb molta personalitat i molts registres de gran qualitat, sens dubte, ofereix un espectacle 100% recomanable.

Un cop conclòs el festival d’enguany, el festival Pyrenades ja calenta motors per l’edició del 2018. Mentrestant, el PyrenMuseu ofereix tot l’any una exposició que indaga en els orígens del pirineisme, on el Refugi Rosta hi va tenir un paper destacat, sent el primer hostal del Naut.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 998 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×