LA FIRA DE TARDOR DE SORT, UNA FIRA IMMEMORIAL CENTRADA EN L’OVELLA XISQUETA

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

LA FIRA DE TARDOR DE SORT, UNA FIRA IMMEMORIAL CENTRADA EN L’OVELLA XISQUETA

La Fira de Tardor de Sort, una fira que es celebra des de temps immemorial, on la seva protagonista és l’Ovella Xisqueta, una raça autòctona catalana. El cap de setmana del 9 i 10 de novembre els visitants podran gaudir del mercat multisectorial i d’un ampli programa d’activitats.

L’origen de laFira de Tardor de Sort rau en la necessitat de trobada per la compra-venda de bestiar. Aquest aspecte s’ha anat perdent amb el pas del temps fruit del canvi de costums i l’evolució del sector agrícola i ramader, obrint la porta a una fira multisectorial on el visitant troba des de maquinària agrícola i vehicles fins a un mercat artesanal de productes de proximitat.

Tot i així, l’activitat de compra-venda de bestiar per la fira, ha evolucionat cap a la promoció de l’Ovella Xisqueta, una raça d’ovella autòctona catalana que s’ubica majoritàriament al Pirineu Lleidatà. L’objectiu és posar en valor aquest tipus d’ovella i l’activitat ramadera que s’hi relaciona. Per aquest motiu, el diumenge es celebra el 5è Concurs Morfològic Nacional d’Ovella Xisqueta, organitzat per l’Associació de Criadors d’Ovella Xisqueta (ACOXI) amb el suport de l’Ajuntament de Sort, i que premia a l’explotació que presenta la millor mostra d’aquesta raça.

En el marc d’aquest concurs els ramaders fan una exhibició de costums de pastoreig amb l’esperat Concurs del Ganxo, una tècnica tradicional que ajuda al pastor o pastora a agafar a l’ovella.I aquest any, per no perdre’ns cap detall del concurs hi haurà Tampanada Ràdio en directe explicant el minut a minut.

Seguint amb aquest esperit de canvi i adaptació a nous contextos, la fira es consolida com un esdeveniment on s’hi celebren diverses activitats culturals i lúdiques. Entre elles, la Mostra de cerveses artesanes de proximitat on a part de poder provar una àmplia diversitat d’aquesta beguda es gaudirà de diverses actuacions musicals i concurs per triar la millor cervesa de la mostra.

OVELLA XISQUETA

La Fira de Sort, també vol ser un aparador dels productes i tradicions pallareses, és per això que la Fundació Casanovas-Sansa a través del projecte Recossira organitza per 10è any consecutiu el Concurs de Ratafia del Pallars on s’hi apleguen més de cinquanta mostres artesanes d’aquest licor tant aromàtic. En aquest sentit, cal destacar l’Àrea KM0, un circuit que ningú pot perdre’s,on artesans i artesanes de tota la comarca, així com també comerços, indústries i entitats, exposen els seus productes i serveis, mostrant tota la riquesa i varietat de la que gaudim al Pallars Sobirà, generant així sinergies entre expositors i visitants i fomentant les relacions comercials dins la zona.

Notícies Pallars Sobirà

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 168 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×