El Geoparc Orígens promou la investigació a les escoles rurals

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

El Geoparc Orígens promou la investigació a les escoles rurals

  • El Geoparc mundial de la UNESCO Orígens inverteix 10.000 euros amb el programa Investiga.edu que s’ha dut a terme 7 centres escolars.
  • L’objectiu del projecte és apropar la ciència a les escoles de zones rurals partint de la investigació sobre el seu entorn.
  • Els alumnes han treballat amb patrimonis propers a les seves escoles com la geologia, l’arqueologia, la paleontologia o el medi ambient.

Dos-cents alumnes d’entre 5 i 16 anys de diversos centres educatius del Geoparc Orígens i la seva zona perifèrica, han participat al programa Investiga-edu durant el curs 2020/2021. En total 7 centres de zones rurals com són l’Escola Valldeflors de Tremp, l’escola Dosrius de Camarasa, l’Institut Ciutat de Balaguer, l’escola Miret i Sans d’Organyà, l’institut Aubenç d’Oliana, l’escola Àngel Serafí de Sort i l’escola Ribagorçana de Pont de Suert.

Aquest programa va néixer amb l’objectiu d’apropar la ciència al públic escolar tot estudiant diferents elements patrimonials de l’entorn de les escoles.El programa ha consistit en la realització de diferents activitats amb alumnes d’educació infantil, primària i ESO relacionades amb les temàtiques escollides per cada centre: geologia, arqueologia, paleontologia i medi ambient. Amb treball pràctic, com tallers i sortides de camp, els alumnes s’han plantejat hipòtesis i reptes que han anat resolent durant l’evolució del programa com autèntics investigadors, amb l’ajut del seguiment realitzat per l’Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric i els diferents experts contactats per cada temàtica.

El programa ha finalitzat amb l’elaboració de materials i recursos per part dels alumnes com contes o fulletons informatius.

Trobada virtual conjunta com a cloenda del programa

Aquest dimarts els diferents participants s’han trobat telemàticament per celebrar la cloenda del programa.

Aquesta trobada, que ha estat el punt i final de mesos de treball i recerca, ha permès a l’alumnat compartir els seus projectes, molts dels quals s’han centrat en la investigació arqueològica i, més concretament, en els jaciments de la Cova del Tabac (La Noguera), la Cova del Sardo (Alta Rigaborça), l’Abric de les Obagues de Ratera (Pallars Sobirà), la Cova de Montanissell i els dòlmens de la Vall de Cabó (Alt Urgell). També s’han compartit projectes dedicats a la geologia – sobre els fòssils de la Conca de Tremp –  i al medi ambient – l’estudi de la qualitat de l’ecosistema del pantà de Sant Llorenç de Montgai. 

A la cloenda també hi ha participat representants del Geoparc Orígens i dels centres de recursos de les comarques participants, així com investigadors i investigadores de diversos grups de recerca, i també personal tècnic del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Orígens promou la investigació
El Geoparc Orígens promou la investigació a les escoles rurals

El programa investiga.edu

El programa “Investiga.edu” és una experiència pilot que pretén iniciar un model estable d’educació científica en el territori que es fonamenti en la investigació que es du a terme a les comarques del Pirineu i Prepirineu de Lleida. Aquest projecte proposa un apropament a la ciència des del territori proper, potenciant un treball interdisciplinari i globalitzat que afavoreixi l’aprenentatge competencial de l’alumnat. Es concep com la fase inicial per a la implantació d’un model de col·laboració entre investigació en àrees de muntanya i centres educatius, i pretén aplicar estratègies i mecanismes per a fer-lo extensible, gradualment, a la totalitat de l’alumnat de la zona.

Investiga.edu és un programa educatiu promogut per l’Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric que compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia e Innovación i el Geoparc Mundial de la UNESCO Orígens qui ha cofinançat el projecte amb una xifra de 10.000 euros gràcies a fons de finançament de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 455 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×