Presentat a Montcorbau el bust en honor a Mn. Jusèp Condò e Sambeat

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Presentat a Montcorbau el bust en honor a Mn. Jusèp Condò e Sambeat

Ahir divendres al vespre es va presentar a l’església de Sant Esteve de Montcorbau el bust en honor de Mn. Jusèp Condò e Sambeat, obra de l’escultora Glòria Coronas, coincidint amb la commemoració del centenari de la seva mort.


L’acte, que va aplegar a un nombrós públic, va comptar amb la glosa que de la figura i de l’obra de Jusèp Condò e Sambeat va fer Mn. Jusèp Amiell.


Nascut a Montcorbau el 29 de març de 1867, Jusèp Condò e Sambeat va ser un sacerdot, poeta i, segons va explicar Mn. Amiell, també músic, considerat el primer escriptor en utilitzar l’aranès com a llengua literària.


Va ser ordenat capellà el 1891, i destinat a diferents parròquies de l’Alt Urgell i d’Aragó, fins que el 1910  va ser destinat a Salardú. Mn. Jusèp Condò va morir el 5 d’agost de l’any 1919 a l’edat de 52 anys i va ser enterrat a Bossòst.


Mn. Jusèp Condò va ser col·laborador de diferents publicacions literàries, autor d’importants poemes en occità, també va escriure contes curts, novel·la i teatre. L’any 1912, va guanyar el Premi dels Jocs Florals de Tolosa amb el poemari Era Val d’Aran.


De la seva extensa obra en destaca el Vocabulari aranès, publicat l’any 1915. Jusèp Condò e Sambeat és autor de Victòria des Aranesi; Ua ròsa polida; Era veu deth campanau; Luenh dera Pàtria; Cançon dera Garona; Era cunhèra; Sang nòble e sang deth poble; Jamès seigut; i Ath deuant deth Sant Crist de Salardú, entre d’altres.
Home humil, amb un gran sentit de l’humor i treballador incansable, segons el retrat de Mn. Jusèp Amiell, el Conselh Generau d’Aran va crear l’any 1989 el Premi Mossèn Condò de novel·la i poesia en aranès en el seu honor.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 78 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×