Neix una organització veïnal al Pallars Jussà contra el megaprojecte de 700ha de plaques solars a la comarca

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Neix una organització veïnal al Pallars Jussà contra el megaprojecte de 700ha de plaques solars a la comarca

“Salvem lo Pallars” realitzarà diverses accions per sensibilitzar a la població pallaresa davant d’aquesta agressió al territori

A Isona i Conca Dellà es demana un referèndum per decidir sobre els terrenys públics que gestiona l’Ajuntament 

Els veïns i veïnes de diferents municipis del Pallars Jussà s’organitzen per fer front al megaprojecte de 700ha de plaques solars que està previst instal·lar a zones d’Isona i Conca Dellà (Basturs, Orcau i St.Romà d’Abella), Suterranya, Castell de Mur i Talarn.

L’organització veïnal, “Salvem lo Pallars” sota el lema “Aturem el Megaparc solar” neix arran de les diverses reunions informatives de l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà als diferents nuclis de població del municipi; per presentar un projecte d’instal·lació de plaques fotovoltaiques per part de la promotora BlueProm.  

Aquest megaprojecte topa frontalment amb el model de territori sostenible del Pallars Jussà, promocionat fins ara per les nostres administracions com: Geoparc Orígens amb l’acreditació atorgada per la UNESCO, juntament amb la certificació StarLight; així com el reconeixement de la nostra comarca en ser l’escollida d’entre les 100 destinacions turístiques mundials més sostenibles d’enguany per l’associació internacional Green Destinations on es posa en valor iniciatives com Gratitud Pallars i GPS Tourism.

Cal destacar que, amb aquest desplegament de parcs solars no estem generant energia per al nostre territori ni essent l’avantguarda en temàtica de renovables, sinó que estem hipotecant la nostra terra durant 30 anys, menystenint l’alt valor productiu i identitari de l’agricultura i la ramaderia.

Els terrenys públics d’Isona i Conca Dellà

En el cas d’Isona i Conca Dellà està previst col·locar més de la meitat de les 700 hectàrees de tot el Pallars, en concret 460ha. i una part de les mateixes s’ubicaran en sòl comunal i patrimonial.

Uns terrenys que són del poble i, que fins ara s’han arrendat a diferents agricultors i ramaders del municipi. Concretament, al terme municipal de Basturs a sota la muntanya de Sant Corneli, a l’anomenat Pla de Viu, hi estan previstes unes 50 hectàrees. No oblidem que Pla de Viu, quatre dècades enrere era una terra improductiva, fins que els pagesos i ramaders del poble la van esboïgar, cultivar i treballar fins a convertir-la en el que és avui en dia.

Estem parlant doncs, d’un pla de grans dimensions i de gran impacte visual i ambiental; no seran un conjunt d’instal·lacions petites que no es veuran, sinó traçats d’entre 50-80 hectàrees de grandària pel que va informar la pròpia empresa que faria al terme d’Isona i Conca Dellà.

Per tant, s’ha demanat a l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà el “dret a decidir” sobre l’ús del sòl públic. Concretament, els veïns i veïnes amb el suport de diverses entitats han signat una petició conjunta perquè l’equip de govern d’Isona posi en pràctica la transparència i tarannà consultiu que va defensar com a marca de partit en les darreres eleccions municipals.

En definitiva, la nostra posició no és en contra de les energies renovables, sino en contra d’un model especulatiu que atempta contra el nostre paisatge, que no genera llocs de treball, que destrueix projectes en desenvolupament lligats al turisme i la pagesia i que limita la possibilitat de projectes futurs en aquest àmbit.

Notícies Pallars Jussà

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 99 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×