Comença la 15a. edició de l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Comença la 15a. edició de l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya

L’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya compleix 15 anys!
Aquest any 2023 fa 15 anys de l’inici de l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya. Durant aquest temps la formació ha anat evolucionant fins a dia d’avui, mirant de mantenir la missió i l’essència dels inicis. Formar a noves generacions de pagesos i pageses que vulguin treballar la terra, a través de la ramaderia extensiva. Una mirada des de l’agroecològica i l’ecofeminisme, que apel·la a la cura de la terra, el no comprometre els recursos i la igualtat d’oportunitats per a tothom.
A llarg d’aquests 15 anys han passat per l’escola 247 persones, de les quals en destaca la il·lusió i vocació per la ramaderia. Persones amb l’energia de tirar endavant projectes, independentment de si provenen de família de pagès o no. Més de la meitat d’aquestes persones es dedica avui en dia al sector. Són part de la nostra pagesia, de la gent que ens alimenta i ens proveeix de serveis ambientals a través de la seva activitat.

De les persones que es dediquen professionalment al sector, aproximadament la meitat ho fan treballant per tercers, ja sigui a la finca o com a pastors i pastores de muntanya, tenint cura dels animals que passen l’estiu a les pastures de muntanya, mentre els ramaders i ramaderes fan l’herba que els ha de servir per passar l’hivern.
L’altra meitat han iniciat un projecte propi. La majoria tenen una petita finca, en la que transformen el seu producte i el venen directament. Tanmateix, cada vegada més, també trobem persones que es dediquen als serveis ambientals amb el seu ramat: protecció de franges d’urbanitzacions per a la prevenció d’incendis, per exemple. Reduir la massa combustible dels boscos i reduir el risc de patir els Grans Incendis Forestals.



No són pocs els reptes que han d’encarar i des de l’Escola de Pastors i Pastores, a banda de la formació, mirem de contribuir modestament a encarar aquests reptes. Ho fem treballant temes com l’accés a la terra, els traspassos de finques extrafamiliars, l’acompanyament abans d’emprendre i durant l’activitat, una borsa de treball i oportunitats i tantes altres coses com podem.

El proper 23 de gener comencem la 15a edició. 
Són 13 persones les que dilluns 23 de gener començaran aquesta 15a edició de l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya. Enguany, un 30,8% s’identifiquen com homes. Només un 38% de l’alumnat ve de tradició familiar pagesa.
La mitja d’edat per aquest curs és de 29 anys. Un 62% de l’alumnat procedeix de zones urbanes de Catalunya, mentre que un 38% ve d’entorns rurals. Gaire bé la meitat tenen estudis universitaris (46%), un 38% estudis de grau mig i  un 15% graduat escolar.
Més de la meitat (62%) està treballant en el moment de fer la sol·licitud per entrar a l’Escola de Pastors i Pastores. Això implica, que estan disposades a deixar la feina per fer la formació. Fet que demostra la seva vocació i ganes de emprendre un camí en el món de la ramaderia extensiva, en el món de la pagesia.

la 15a. edició
la 15a. edició

Una edició de dones!
La pagesia és un sector minoritari, però a més, és un àmbit molt masculinitzat. La dona ha estat sempre present al camp. No obstant, moltes dones han treballat amb les seves parelles, sense cotitzar a la seguretat social, sense constar enlloc. I un cop arribada la jubilació, aquesta, no s’ha correspost amb el treball fet realment. Per això, vivim com a bona notícia que a l’Escola de Pastors i Pastores, la presència de dones sigui cada vegada més important. Perquè com denunciaven al 2018 les Ramaderes de Catalunya, la dona rural està doblement invisibilitzada i és important reconèixer el seu paper imprescindible en el desenvolupament de les zones rurals.

Com cada any, participen nombroses explotacions de tot el país que fan el paper de tutors i tutores, incloent les pastures de muntanya. El model d’explotació que acull l’alumnat mira de respondre al màxim a un model extensiu, de producció tradicional i/o ecològica, de gestió familiar i on s’hi arribi a fer una transformació i venta directa del producte. Sense aquestes finques col·laboradores que acullen i formen l’alumnat, l’Escola de Pastors i Pastores no seria possible.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 300 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×