El Conselh Generau d’Aran presenta HèPic, el nou HUB d’innovació rural en zones de muntanya

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

El Conselh Generau d’Aran presenta HèPic, el nou HUB d’innovació rural en zones de muntanya

  • La síndica d’Aran, el secretari general per al Repte Demogràfic i els tècnics i tècniques a càrrec del projecte van presentar ahir HèPic, una iniciativa pionera que té com a objectiu aconseguir la diversificació econòmica dels territoris de muntanya com la Val d’Aran a través de la innovació de manera sostenible

Ahir va tenir lloc la presentació telemàtica de HèPic, el HUB d’innovació rural en zones de muntanya situat a la Val d’Aran. Aquesta presentació va ser presidida per la síndica d’Aran, Maria Vergés, i el secretari general per al Repte Demogràfic, Francés Boya, i va comptar amb la presència dels tècnics i tècniques al càrrec del projecte, que van explicar com s’ha construït i en què consisteix HèPic, i la seva relació amb el projecte Aran Acció 20/30.

Fruit del debat ciutadà Aran Acció 2020/2030

“Des de l’inici de la legislatura, el govern del Conselh Generau d’Aran ha treballat per a crear una estratègia que faciliti un procés de diversificació de l’economia aranesa”, assegurava la síndica d’Aran, afegint que: “l’actual pandèmia ha posat de manifest que aquesta diversificació és més necessària que mai i, per això, vam iniciar a l’abril el procés participatiu Aran Acció 2020/2030, en el qual més de 200 persones de la Val d’Aran van debatre sobre el model econòmic aranès i les necessitats i oportunitats que presenta el territori”.

En aquest procés participatiu, explicava Vergés “es va posar de manifest la necessitat d’implementar la innovació com a metodologia per a aconseguir objectius com la diversificació econòmica, la retenció i captació del talent, l’atenció a les persones i l’aprofitament dels recursos locals, entre altres”, i afegia que: “gràcies a la iniciativa Aran Acció 2020/2030 es va determinar que la millor forma per a donar resposta a les necessitats de la Val d’Aran era la creació d’un HUB d’innovació rural en zones de muntanya, que a més de desenvolupar projectes pioners i de valor a Aran i altres territoris de muntanya, crea un model de referència en matèria d’innovació en tot l’Estat.

HèPic, el primer HUB d’innovació rural en zones de muntanya

Un HUB és un espai físic i virtual on les persones emprenedores, administracions, empreses i inversors s’uneixen fomentant el treball col·laboratiu, la co-creació i l’aprenentatge mutu. Una xarxa a través de la qual generar oportunitats de negoci innovadores i que oferirà suport i orientació a emprenedors i empreses emergents que vulguin desenvolupar projectes innovadors i de valor.

El secretari general per al Repte Demogràfic explicava que “HèPic és el primer HUB d’innovació rural centrat en zones de muntanya, està físicament situat a la Val d’Aran però els seus projectes han de ser replicables en altres territoris, ha de ser un exemple a projectar en tot el país i convertir-se en un referent que serveixi per a ajudar a afrontar els riscos i problemàtiques consolidades que afecten els territoris rurals de muntanya”.

En aquest sentit, Boya afirmava que: “el propòsit de HèPic és aconseguir una diversificació econòmica sostenible dels territoris de muntanya com la Val d’Aran a través de la innovació en àmbits com el turisme, l’esport, l’agricultura, la ramaderia, l’atenció a les persones, les energies renovables o la cultura, entre altres”.

Per a aconseguir els seus objectius i convertir-se en un instrument transformador de les societats rurals de muntanya és primordial comptar amb el màxim suport d’administracions i teixit empresarial. HèPic és una iniciativa públic-privada impulsada pel govern del Conselh Generau d’Aran i que compta amb el suport i col·laboració del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, la Diputació de Lleida, la patronal PIMEC, l’associació d’empresaris Pallars Actiu i empreses d’implantació nacional i internacional.

HèPic

Projectes innovadors en territoris rurals de muntanya

Durant la jornada d’ahir es van presentar alguns projectes innovadors relacionats amb la sinergia creada amb HèPic, als quals aquest HUB podrà donar suport i visibilitat.

És el cas del simulador de rescats en muntanya, que busca proporcionar formació especialitzada en aquest àmbit tan integrat en l’activitat del país, una formació per a grups de rescat molt nova a nivell europeu i en la qual ja s’està treballant. Es va presentar també l’empresa tecnològica emergent Maladeta Studio, que ofereix la possibilitat de dissenyar i crear apps, webs o jocs, entre altres projectes tecnològics. En últim lloc es va presentar també el projecte de District Heating a la Val d’Aran, que treballa per a permetre substituir les energies fòssils per energies renovables autòctones. Les persones que tinguin una idea o projecte i estiguin interessades en formar part de HèPic, poden contactar amb els tècnics al càrrec a través de l’email info@hepic-hub.org.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 113 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×