El govern d’Aran i l’ICGC impulsen la geotèrmia com a nucli d’un futur sistema energètic 100% renovable

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

El govern d’Aran i l’ICGC impulsen la geotèrmia com a nucli d’un futur sistema energètic 100% renovable

  • El Conselh Generau d’Aran i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya participen com a socis en el projecte europeu FlexGeo, dotat amb prop de 5 MEUR i que es desenvoluparà durant quatre anys
  • L’objectiu és estudiar la viabilitat de fer servir l’energia geotèrmica com a pilar per construir al seu voltant sistemes energètics 100% renovables, integrant també l’energia elèctrica fotovoltaica i l’emmagatzematge d’energia al subsol

El govern del Conselh Generau d’Aran i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori, participaran com a socis en el projecte europeu FlexGeo, finançat pel programa Horizon Europe, que es desenvoluparà des de mitjans de 2024 fins a mitjans de 2028.

FlexGeo ha estat una de les tres propostes seleccionades en una convocatòria que té com a objectiu desenvolupar i demostrar solucions tecnològiques innovadores amb energia geotèrmica combinant-les amb altres sistemes energètics 100% renovables, com l’energia elèctrica fotovoltaica i l’emmagatzematge d’energia al subsol.En aquest sentit, la síndica d’Aran, Maria Vergés, apuntava que: “l’impuls de les energies renovables és vital per al nostre territori i el govern del Conselh Generau d’Aran ja va començar a treballar en això a la passada legislatura i esperem poder anar-les implementant al llarg d’aquests quatre anys” i afegia que: “sent conscients del potencial del nostre territori, les energies renovables que plantegem són la geotèrmia, la biomassa i l’energia solar, per a poder proveir a Aran d’una energia neta i de quilòmetre 0 que ens permeti avançar cap a un futur més sostenible i eficient energèticament”.

La geotèrmia és un recurs geològic i una font d’energia renovable neta i autòctona. L’energia geotèrmica permet aprofitar la calor del subsol per calefactar o refrigerar edificis i generar electricitat. En el cas de la geotèrmia superficial, els sistemes fan servir bombes de calor alimentades amb electricitat. Si aquesta electricitat té un origen fotovoltaic, es crea un circuit totalment renovable.

A més, el subsol es pot fer servir per emmagatzemar energia tèrmica. Quan s’aprofiten intensament els recursos de geotèrmia superficial, durant l’hivern es pot refredar el subsol. No obstant, es pot captar la calor dels mesos d’estiu i injectar-la de nou al subsol, per compensar aquest refredament estacional.

Combinar aquestes tres tecnologies (la geotèrmia superficial, l’electricitat fotovoltaica i l’emmagatzematge al subsol) permetria construir un sistema energètic 100% renovable i sostenible. El projecte FlexGeo estudiarà tots els aspectes tècnics i econòmics d’aquests sistemes.

El Conselh Generau d’Aran i l’ICGC formen part del consorci que impulsa aquest projecte europeu. En total, compta amb 11 socis de sis països diferents, amb perfils diversos com l’enginyeria, la geologia, la modelització i la consultoria tecnicoeconòmica, tant de d’àmbit públic com del privat. El projecte estarà liderat per la Universitat Tècnica de Munich (TUM) i tindrà un pressupost total de 5,6 MEUR, finançat íntegrament amb fons europeus.

geotèrmia com a nucli
la geotèrmia com a nucli d’un futur sistema energètic 100% renovable

El de Vielha, model d’estudi

El Conselh Generau d’Aran compta amb un conveni de col·laboració amb l’ICGC per a l’impuls de la geotèrmia a la Val d’Aran i un altre amb l’Ajuntament de Vielha e Mijaran per a la valoració de la viabilitat tecnicoeconòmica del projecte de la xarxa de climatització urbana 100% renovable a Vielha i per a la promoció de les energies renovables al territori.

Actualment s’estan finalitzant les perforacions que permetran estudiar el subsol de Vielha per a valorar les diverses possibilitats tècniques per a habilitar una xarxa de climatització urbana de fred i calor. Aquesta xarxa subministraria energia geotèrmica i d’altres fonts renovables en quatre equipaments i edificis de Vielha. “L’objectiu del govern d’Aran és promoure xarxes de calor com a solució a la descarbonització en territoris de muntanya com el nostre, utilitzant fonts renovables i de km0”, assegurava el conseller de Gestió Ambiental i Transició Energètica, Oriol Sala.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 75 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×