Aquest cap de setmana es va celebrar a la Vall Fosca el I Festival de Senderisme Vall Fosca – Pirineus amb més de 200 participants entre les sortides del festival i les activitats de la Vertical Cabanera.
Prop d’un centenar de persones van participar a les activitats del divendres i dissabte, i més de 150 a la Vertical Cabanera, caminada de l’Escala Blanca, i al dinar popular de cloenda del Festival. Les valoracions dels participants que van ser molt positives, destacaven la qualitat dels guies, la descoberta de l’entorn i dels paisatges, i l’ambient familiar de les activitats.

El festival es va iniciar amb una activitat nocturna que començava amb la pujada a Estany Gento amb el darrer telefèric. Malgrat la tempesta que ens va acompanyar a l’hora de sortida, cap participant es va fer enrere i menys després del consell dels guies, que van valorar que es tractava d’una tempesta sense perill. Així va ser, perquè va deixar de ploure i es va aclarir la tarda.

L’activitat va continuar amb una caminada fins a l’Estany Tort, per veure la posta de sol, el sopar al restaurant d’Estany Gento, l’observació d’estrelles, on vam poder mirar amb telescopi alguns astres com la lluna o el planeta Júpiter, i finalment la baixada a peu per la canal de Pigolo.

El dissabte al matí es van organitzar tres sortides. La més matinera era l’ascensió al pic de Mar, adreçada a caminadors més experimentats, que anaven acompanyats d’un guia d’alta muntanya.
La següent activitat era la Vall de Riqüerna, una vall glacial, amb un guia de muntanya i un guia interpretador expert en geologia. Aquesta va ser una sortida més familiar, amb el regal final del pontet de Rus i l’impressionant salt d’aigua que no va deixar indiferent ningú.

La tercera sortida era una caminada familiar i senzilla, Les pedres parlen per la via verda del carrilet. En aquest cas un guia del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, va acompanyar el grup, i va fer les delícies dels més menuts amb històries com la dels minairons que treballen sense parar portant pedres a les tarteres.

El diumenge, la Vertical Cabanera va aplegar uns 150 participants entre corredors, caminadors, i els nens i nenes que participaven acompanyats d’un adult, i feien el mateix recorregut que els caminadors.

A les 8 h del matí van sortir els caminadors juntament amb els nens i nenes acompanyats d’un adult, per arribar fins a la cabana del pastor on els esperava l’esmorzar i on van animar els corredors, que van començar a aparèixer cap a les 9.45 h. En aquell punt es trobaven a la meitat del seu recorregut.
Després d’animar als participants de la cursa, van enfilar la tornada, primer pel camí del carrilet i després pel de l’Escala Blanca. En arribar al pla de tuberia els esperava un dinar a base de fideus amb verdures i carn de corder a la brasa, música, i algunes parades de material de muntanya i productes agroalimentaris locals.
Resultats de la 7a Vertical Cabanera La Vertical Cabanera, que era una prova puntuable per la 7a Copa Catalana de Curses Verticals de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), i també per la Copa d’Espanya de Curses Verticals de la FEDME, el corredor de la federació aragonesa Kiko Navarro que va marcar el millor temps, 1 hora 6 minuts i 22 segons, en categoria masculina absoluta i es va fer amb la victòria de la setena edició de la Vertical Cabanera. A poc més de 30 segons de distància, 1 hora 6 minuts i 59 segons, va entrar a meta el català Xavier Guiu (Club Cerdanya Pirineus). El tercer classificat va ser Joan Navarro, de la federació balear, amb 1 hora 8 minuts i 14 segons.

En categoria femenina absoluta la vigent campiona de Catalunya de Curses Verticals, Àngela Castelló (CE Girona), va ser la primera dona en trepitjar el cim del Montsent de Pallars, amb un temps d’1 hora 18 minuts i 20 segons, i es va proclamar guanyadora de la vertical. La van acompanyar al podi, Laura Sola, de la federació valenciana, segona, amb 1 hora 19 minuts i 41 segons, i Virgínia Pérez, de la federació basca, tercera, amb 1 hora 25 minuts i 48 segons.

Arnau Cases (Espot Esquí Club Valls d’Àneu), membre de l’equip del Centre de Tecnificació de Curses per Muntanya de la FEEC, va ser el més ràpid al punt intermedi, a la Cabana del Pastor, amb un temps de 32 minuts i 41 segons. Cases també es va emportar la victòria en categoria cadet.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots