La Val d’Aran celebra la seva Festa Nacional

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

La Val d’Aran celebra la seva Festa Nacional

  • Durant l’acte institucional, la síndica d’Aran ha instat a la Generalitat de Catalunya a fer efectiu l’autogovern aranès per a poder atendre les necessitats dels aranesos i araneses amb garanties i des de la proximitat
  • La síndica d’Aran també ha reclamat al govern de l’Estat el reconeixement de la singularitat aranesa
  • Avui, la síndica d’Aran ha fet lliurament de la Medalla d’Honor del Conselh Generau d’Aran a la doctora Immaculada Caubet com a reconeixement a la seva trajectòria professional al servei de la ciutadania d’Aran, especialment als més petits i petites

El Conselh Generau d’Aran ha celebrat avui, 17 de juny la Hèsta d’Aran que commemora enguany el 31 aniversari de restitució de la màxima institució aranesa i la recuperació del nostre autogovern.

La síndica d’Aran, Maria Vergés, i el secretari de Governs Locals i Relacions amb l’Aran, David Rodríguez, han presidit aquesta celebració, que ha comptat també amb la presència del secretari general per al Repte Demogràfic, Paco Boya, del subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, i del diputat provincial Marc Baró, entre altres diputats parlamentaris, alcaldes i autoritats.“Enguany hem volgut que aquesta Hèsta d’Aran estigués dedicada a la ciutadania aranesa i volem que sigui sempre així a partir d’ara, per a posar en valor l’aportació, dedicació i esforç de persones i col·lectius sense els quals la nostra societat no podria definir-se com a desenvolupada. I hem volgut també acostar-la al carrer, amb la campanya per a engalanar els balcons amb la bandera oficial o oferint activitats per a tots els públics durant el dia d’avui. Perquè volem que la Hèsta d’Aran, que commemora la recuperació de la nostra màxima institució, sigui, sens dubte, la festa de tots els aranesos i araneses, que de naixement o adopció, vulguin sentir-se compromesos amb aquesta terra i amb el seu futur” afirmava la síndica d’Aran.

Així mateix, en el seu parlament, la síndica ha volgut dur a terme un breu repàs de la singularitat i l’autogovern d’Aran al llarg del temps fins a arribar a la nostra història més recent, destacant la importància que té per a Aran comptar amb un govern propi que posi a les persones en el centre de les polítiques, facilitant així les seves vides i lluitar per a mantenir i protegir la nostra identitat, cultura, llengua i drets fonamentals.

En aquest sentit, i parafrasejant al President Aragonès fa uns dies, la síndica ha reclamat una major implicació i reconeixement per part tant de la Generalitat de Catalunya com del govern de l’Estat i afirmava, rotundament, que “el temps de les paraules s’acaba i és necessari, de manera urgent, implementar accions fermes i clares que permetin al Conselh Generau d’Aran desplegar de manera efectiva i veritable el seu potencial, que no té un altre objectiu que el d’estar al costat de les persones. Unes accions que han de centrar-se en la millora del finançament, que permetin l’autonomia de la Val d’Aran amb el desplegament efectiu del marc normatiu i l’impuls, ferm, de la cooperació institucional i territorial” i afegia que “el que volem és mantenir la gestió des de la proximitat que ens permeti que ningú quedi enrere, volem una Val d’Aran desenvolupada territorial, econòmica, social, tecnològica i ambientalment, i que tingui en la conservació de la seva llengua i cultura la raó de ser i un motor de cohesió social. Accions que, en definitiva, proporcionen contingut a l’autonomia política d’Aran”.

Festa Nacional
Foto: Gorka Martinez

Durant l’acte institucional s’ha dut a terme l’atorgament de la Medalla d’Honor a la doctora Immaculada Caubet Busquet com a reconeixement a la seva trajectòria professional al servei de la ciutadania d’Aran, especialment als més petits i petites.

En el seu discurs, la síndica d’Aran ha volgut destacar de la doctora Caubet “no només la seva talla com a professional, indiscutible i exemplar, sinó que vull també incidir en la seva qualitat humana i, sobretot, de compromís amb el país, no sols amb el nostre sistema sanitari, sinó amb tot allò que ha tingut a veure amb Aran. Els qui la coneixem sabem que ha estat i és una ferma defensora de la nostra identitat i singularitat, dins i fora d’Aran”.

A més de l’acte institucional, el govern del Conselh Generau d’Aran ha preparat també una sèrie d’activitats culturals i d’oci dirigides a tots els públics i gratis.

Del 14 al 19 de juny, el Museu de la Val d’Aran ofereix jornades de portes obertes i l’Arxiu General d’Aran ha ofert visites guiades a la Casa del Senhor de Arròs i el Petit Musèu dera Escòla d’Arròs.

Així mateix, aquesta tarda a les 17 hores tindrà lloc l’espectacle familiar “Pell de Gallina” a càrrec de la companyia Sac d’Espectacles, a la Plaça d’Aran. A les 18 hores hi haurà una exhibició de “quilhes” a càrrec de l’Associació de Quilhes de Tredòs davant de la Sala Polivalent de Vielha i, per a finalitzar, a les 19 hores hi haurà un concert del grup SongAran a la Plaça d’Aran. Demà, 18 de juny, a les 12.00 hores tindrà lloc l’acte de lliurament del títol d’Aranès Il·lustre al Magnífic Senyor Carlos Barrera a la Casa deth Senhor d’Arròs, la seu institucional del Conselh Generau d’Aran, com a reconeixement al seu treball en defensa dels interessos d’Aran al capdavant de la màxima institució aranesa durant 20 anys.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 271 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×