FALLES A L’ALTA RIBAGORÇA. LA FESTA DEL FOC 2019

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

FALLES A L’ALTA RIBAGORÇA. LA FESTA DEL FOC 2019

Viu una experiència inoblidable

La Unesco va anunciar el dia 1 de desembre de 2015 la inclusió en aquesta prestigiosa llista internacional, de la candidatura de Les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Cal dir, que l’Alta Ribagorça és la comarca que compta amb més pobles fallaires dins el territori català.

La festa de les Falles ha estat des de temps remots una tradició profundament arrelada als pobles de l’Alta Ribagorça.

Les falles són troncs resinosos d’uns dos metres de llargària, que es preparen uns dies abans per tal que estiguin a punt el dia de la baixada. També s’ha construït el faro, que consisteix a plantar un pi en un indret elevat i visible des del poble, on s’encenen les falles abans de començar el descens.

A l’Alta Ribagorça existeixen quatre tipus de falles: els rentiners, que són d’una sola peça; les falles de pal, les més comunes, arreu de la comarca, que es fan amb trossos de teia de pi i s’enganxen a un pal de freixe amb filferros i puntes, les falles de creueta típiques de Barruera i les falles de Vilaller, diferents de la resta, que són una piràmide invertida de grans dimensions lligada amb filferro i farcida de teia.

Els nostres avantpassats creien que la llenya dels cims era més pura, ja que rebia millor els raigs del sol. Per aquest motiu, els faros són, encara avui, encesos en els llocs més elevats i és des d’aquí des d’on s’inicia la baixada. Els fallaires, guiats pel fadrí major o cap de colla, comencen la filera de foc muntanya avall fins que arriben a la plaça del poble, on són rebuts amb música i el so de les campanes. Amb les falles mig consumides es fa una gran foguera i es treu coca i vi per a tothom.

Enguany, el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça ha senyalitzat tot el recorregut dels “Camins de Foc”, (10 recorreguts fins al faro de cada poble), on s’ha ficat un panell explicatiu de les singularitats de cada poble.

Es tracta de camins i recorreguts que es volen donar a conèixer i difondre per tal de que puguin ser utilitzats per turistes, visitants, senderistes… i en qualsevol època de l’any i així continuar amb la promoció i difusió del nostre patrimoni cultural.

També comptem amb plafons informatius a la sortida de cada ruta, amb suport vertical d’alumini, que contenen informació personalitzada sobre la baixada de falles de cada poble, amb les seves particularitats i un gràfic de l’itinerari per arribar al faro.

FESTA DEL FOC 2019
FALLES A L’ALTA RIBAGORÇA. LA FESTA DEL FOC 2019

Vine i coneix les nostres tradicions que s’han mantingut vives amb els anys, passant de generació en generació, en perfecte equilibri amb la modernitat i el progrés. És la festa! És la màgia!

La festa del foc. Un motiu per visitar-nos !

Presentació de la campanya “Falles 2019 amb petita exposició mòbil amb 9 models de falles : el dilluns 10 de juny a les 12.00 h al patí de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (Pl. de la Catedral s/n) de Lleida.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 5,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 267 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×