Èxit de participació a les VII Jornades Obertes del Fòrum espanyol de Geoparcs al Geoparc Orígens

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Èxit de participació a les VII Jornades Obertes del Fòrum espanyol de Geoparcs al Geoparc Orígens

  • Gairebé unes 150 persones van participar a les Jornades del dia 3 de novembre que van tenir lloc al centre cultural La Lira de Tremp.
  •  “Conservació i Innovació als Geoparcs” són les dues temàtiques tractades en les Jornades que van ajudar a crear aliances en termes de conservació del patrimoni geològic a nivell estatal i van oferir la possibilitat de presentar el projecte de realitat virtual “Vigeocult” del Geoparc Orígens.
  • Fructífers intercanvis d’experiències entres diferents Geoparcs on es destaca  la visita d’una delegació de les illes del Pacífic i de 30 estudiants de l’IES Zurbarán del Geoparc Villuercas Ibores Jara.

Diferents representants polítics d’àmbit local, nacional i estatal, representants dels 14 Geoparcs mundials de la UNESCO i 3 projectes de Geoparc provinents de tot l’estat i públic local, han assistit a les VII Jornades Obertes del Fòrum Espanyol de Geoparcs que va tenir lloc al Geoparc Orígens del dia 2 al 4 de novembre.

Entre els participants dels Geoparcs s’hi ha sumat delegacions de tècnics i polítics d’altres territoris que han pogut intercanviar experiències amb els agents del territori del Geoparc Orígens.



Addicionalment, també s’ha comptat amb la visita de l’Institut Zurbarán del Geoparc Villuercas Ibores Jara que ha realitzat diferents activitats amb professors i alumnes de l’Institut de Tremp i en col·laboració amb el Centre de Recursos Pedagògics del Pallars.

Finalment, també cal remarcar l’assistència de tres representants de les illes del Pacífic de Tuvalu, Vanatu i Samoa dins un projecte intercanvi pagat per la UNESCO on el Geoparc mundial de la UNESCO Las Loras s’encarrega de fer el monitortage.

Dins les activitats realitzades amb els diferents representants dels Geoparcs es van visitar diferents llocs d’interès geològic del Geoparc Orígens així com diferents equipaments dels quals destaquen l’Epicentre, centre de visitants del Geoparc, el Centre de Suport Territorial dels Pirineus de l’ICGC, el Museu de la Conca Dellpa, el Museu de Gerri de la Sal i el Parc Astronòmic del Montsec.

Aquestes Jornades són clau per donar a conèixer els Geoparcs a la població local, definir les accions conjuntes estratègiques a desenvolupar en el marc del Foro espanyol de geoparcs pel 2023 i alhora per realitzar intercanvis d’experiències que sempre són positius per continuar avançant.

Conservació i Innovació als Geoparcs

Durant les Jornades es van tractar les temàtiques de conservació del patrimoni  geològic i innovació en Geoparcs.

A part d’exposar problemàtiques, detectar oportunitats i compartir experiències en la part de conservació, es van crear aliances amb agents clau del patrimoni geològic com són l’Instituto Geológico y Minero, la Sociedad Geológica de España i la Generalitat de Catalunya representada per la Direcció General de Polítiques ambientals. Aquestes institucions treballen de forma propera amb els Geoparcs i és fonamental mantenir-hi una connexió continuada i estretir les relacions per crear estratègies conjuntes a nivell estatal.

En aquest sentit, dins les Jornades també es va signar la declaració de Zumaia de la IUGS (International Union of Geological Sciences) celebrada al Geoparc de la Costa Basca la darrera setmana d’octubre d’enguany per celebrar el seu 60è aniversari. Aquesta declaració està signada per diferents institucions geològiques a nivell internacional i recull diferents idees clau entre els que es destaquen el fer front als reptes actuals com el canvi climàtic, el reconèixer el valor de la investigació de base i el reconeixement del patrimoni geològic.

D’altra banda, pel que fa a la Innovació, es van presentar quatre casos, entre ells el projecte que està duent a terme el Geoparc Orígens de realitat virtual anomenat Vigeocult. Aquest projecte que compta amb fons estatals MCIN/AEI/10.13039/501100011033 i europeus NextGenerationEU/ PRTR.

Fòrum espanyol de Geoparcs

L’experiència va ser presentada no només a les Jornades per l’empresa de realitat virtual Digivisión, sinó per la resta de socis del projecte. D’una banda, l’equip de recerca Geomodels de la Universitat de Barcelona va fer una explicació al mirador de Faidella, al municipi d’Abella de la Conca que serà un punt de realitat virtual que reproduirà la formació dels Pirineus. D’altra banda, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont qui va explicar la part de reproducció d’ambients del Cretaci amb dinosaures i es va fer un tastet del que ja està fet fins ara a través d’ulleres de realitat virtual. Val a dir que aquesta acció de reconstrucció d’una petjada de dinosaure és continuació d’una acció subvencionada pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida al 2021.

Visita intercanvi amb l’Institut Zurbarán del Geoparc mundial UNESCO Villuercas Ibores Jara

28 estudiants i dues professores de l’Institut extremeny Zurbarán del Geoparc mundial de la UNESCO Villuercas Ibores Jara van visitar el Geoparc Orígens els dies 2, 3 i 4 de novembre. Per aquesta delegació educativa es va preparar un programa en paral·lel.

Els alumnes extremenys van realitzar una activitat d’intercanvi del Geoparc amb els alumnes de 4t d’ESO de l’Institut de Tremp el dia 2 de novembre on també van visitar l’Epicentre, centre de visitants del Geoparc i el conjunt monumental del Castell de Mur i la col·legiata de Santa Maria. A la tarda diferents professors de l’institut de Tremp implicats en el projecte Geoparc i de la direcció, així com el Centre de Recursos Pedagògics, van realitzar una reunió d’intercanvis de projectes.

El dia 3 de novembre, els alumnes de 3r d’ESO de l’Institut de Tremp van fer una visita guiada a la població de Tremp als estudiants de l’IES Zurbarán i a la tarda van assistir a les VII Jornades Obertes del Fòru espanyol de Geoparcs.

En definitiva una experiència molt enriquidora per ambdós territoris.

El Fòrum Espanyol de Geoparcs

Als països que tenen diversos Geoparcs, la Xarxa dels Geoparcs Mundials està representada per fòrums o comitès nacionals de Geoparcs. El Fòrum espanyol de Geoparcs està format pels quinze Geoparcs mundials de la UNESCO a Espanya i els membres individuals de la Xarxa dels Geoparcs Mundials.

Des del Fòrum Espanyol de Geoparcs es duen a terme diferents activitats conjuntes de conservació, educació i divulgació, així com projectes de cooperació, com la promoció dels Geoparcs i del seu patrimoni, impulsant el desenvolupament sostenible amb la implicació dels agents locals. En el marc de les Jornades es va aprofitar per fer una reunió entre els diferents membres dels Geoparcs el dia 2 de novembre a l’Epicentre, centre de visitants del Geoparc.

Finalment, el Fòrum dels Geoparcs espanyols es constitueix també com a grup de treball estable, adscrit al Comitè Nacional Espanyol de Geoparcs Mundials de la UNESCO. Aquest Comitè depèn de la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la UNESCO, adscrita al Ministeri d’Afers Exteriors d’Espanya, i la seva missió principal és la interlocució amb la UNESCO als efectes de l’aplicació del Programa de Geoparcs Mundials de la UNESCO a Espanya.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 518 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×