EL FUTUR DELS MUNICIPIS DE MUNTANYA

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

En el Congrés de l’Associació de Municipis de Muntanya, que es farà en el marc del Saló d’Esport i Turisme de Muntanya

LLEIDA DEBATRÀ EL FUTUR DELS TERRITORIS DE MUNTANYA

El futur dels municipis de muntanya serà l’eix vertebrador del II Congrés de Municipis de Muntanya d’Espanya que, amb el lema “Oportunitats i reptes de la muntanya del futur” tindrà lloc el 12 de febrer a Lleida en el marc de la 3a edició del Saló de l’Esport i Turisme de Muntanya (STM) organitzat per Fira de Lleida. La introducció de les noves tecnologies de telecomunicació i la formació són dos dels elements essencials per revitalitzar les zones de muntanya, que ocupen el 40% del territori espanyol, segons ha explicat Paco Boya, president de l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya (esMontañas), en el decurs de la presentació del congrés, que ha tingut lloc avui dijous a l’Ajuntament de Lleida.



A les 84 comarques de muntanya d’Espanya hi viuen actualment un milió i mig de persones sobre una població total de 46,5 milions (el 3,2%), mentre que l’any 1950 hi vivien dos milions de persones sobre un total de 28 (el 7,1%). Aquestes xifres il·lustren l’evolució negativa “de l’únic país d’Europa occidental on les zones de muntanya encara segueixen perdent població”, ha reblat Boya.

El president d’esMontañas ha qualificat la situació d’aquests municipis d’“enormement crítica”, amb una població masculinitzada i envellida, i s’ha mostrat partidari de la creació d’una xarxa de municipis de muntanya que treballin conjuntament, “on el coneixement pugui circular lliurement i on es treballi en l’anomenada labelització (creació de marques i segells de qualitat)”. Boya ha advocat per trobar un equilibri entre evolució i sostenibilitat i ha dit que cal encara “una certa complicitat del món urbà i un reconeixement de la societat sobre la realitat de les zones de muntanya”, alhora que ha demandat una major sensibilització sobre el tema per part de les Institucions.

De la seva banda, Àngel Ros, alcalde de Lleida i president del Patronat Fira de Lleida, després de recordar “el rol de Lleida com a porta l’entrada al Pirineu”, ha asseverat que tant el STM com el Congrés de Municipis de Muntanya suposen una contribució important a la potenciació del Pirineu en concret i les àrees de muntanya en general, i ha incidit en la necessitat d’implementar el concepte d’“smart mountains”, desenvolupant estratègies de formació i creant infraestructures (telecomunicacions, comunicacions viàries) que permetin aquestes zones esdevenir competitives envers altres territoris o les àrees de la costa.

Gerard Sabarich, vicepresident del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, ha destacat la importància del territori de muntanya en la demarcació de Lleida (96 municipis de muntanya sobre un total de 231) i ha recordat l’especial suport que la seva institució dóna a questes comarques. Sabarich ha advocat per la promoció de l’emprenedoria en els territoris de muntanya i ha lamentat que avui dia en aquestes zones “la gent més formada és la que té menys oportunitats.” També considera que el congrés “és una gran oportunitat per posar en valor aquests municipis”.

A l’acte hi han assistit també Juan Antonio Serrano, president de la Federació d’Hostaleria de Lleida i organitzador del STM, i Oriol Oró, director general de Fira de Lleida.

Presència del prestigiós emprenedor Carlos Barrabés
Pel que fa al congrés, destaca la presència de Carlos Barrabés, prestigiós emprenedor especialista en l’àmbit de la muntanya i president del Grup Barrabés, que dissertarà sobre “Quines oportunitats ofereix el futur a les zones de muntanya?”, així com d’Aurelio García, Director d’ESNEPI (Escola de Negocis del Pirineu), que parlarà de les “Smart Mountains, una eina per a l’emprenedoria a la muntanya”.

La ponència “Creaciód’una Xarxa de municipis per impulsar la marca de qualitat per a lapreservació dels valors de les zones de muntanya: Proyecto MontañasVivas”, anirà a càrrec de Marc Canavaggia, expert en plans de desenvolupament turístic, mentre que Javier Gonzalo, de Gonzalo Abogados (assessoria jurídica de esMONTAÑAS), explicarà el “Pla estratègic per a la millora de la fiscalitat municipal en els municipis de muntanya”.

Una associació nascuda a Lleida
L’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya va néixer el 25 d’octubre de 2013 en el marc del saló lleidatà Municipàlia amb l’objectiu de defensar els interessos de les zones de muntanya de l’Estat espanyol. L’associació, una iniciativa conjunta de diversos senadors i alcaldes catalans i aragonesos,  té l’objectiu de recollir, consensuar i defensar els interessos comuns dels municipis integrats i de ser un interlocutor que aglutini el col·lectiu, li doni força davant les Administracions i promogui una legislació nova que protegeixi aquests territoris.

L’entitat< compta amb 139 municipis d’Andalusia, l’Aragó, Astúries, Cantàbria, Castellà-Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana i Galícia.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 3,50 de 5 - 2 Vots
Carregant ... - 1.470 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×