Que el Dansàneu se celebri al Pallars, és el millor que pot passar

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Que el Dansàneu se celebri al Pallars, és el millor que pot passar

  • Iratxe Ansa i Igor Bacovich amb Francesco Tristano, Marc Parrot amb Aina Alegre, Núria Guiu o Marina Rossell són alguns dels prop de trenta noms propis de l’edició número 31 del Festival de Cultures del Pirineu, el Dansàneu.
  • Després de dos anys centrats en els projectes locals, tornen les invitacions a artistes internacionals com el veterà improvisador anglès Julyen Hamilton, sense oblidar el bloc de memòria democràtica que sumarà les actuacions de Quico Pi de la Serra i Carme Sansa.

Més residències i més espectacles, ja sigui d’encàrrec o bé en col·laboració amb tercers. La 31a edició del Festival de Cultures del Pirineu, el Dansàneu, camina amb fermesa després de dos anys obligat a adaptar programa i format a causa de la pandèmia. En aquest sentit, els responsables de la trobada pirinenca, el Consell Cultural de les Valls d’Àneu (a punt de celebrar, l’any 2023, el seu 40 aniversari), han presentat aquest matí en roda de premsa, a Lleida, la programació completa de l’edició d’enguany que integra prop d’una trentena de propostes artístiques de tipologia molt diversa i que troben en la mescla entre dansa, música i patrimoni el seu fil conductor principal.

Amb una imatge fotogràfica de les Valls d’Àneu (original del fotògraf local Joan Blanco) com a reclam i una proclama que actua a manera d’autèntica declaració d’intencions (“Que aquí hi hagi Dansàneu, és el millor que pot passar”), el president del Consell Cultural, Ferran Rella, ha recordat la necessitat de fer pedagogia en la línia que la cultura no només és un dret universal i essencial sinó que és “una oportunitat, si no la millor i la més clara, de projecció d’un territori, en clau externa però també interna, i que actua a partir del coneixement i el desig d’alteritat dels qui la practiquen”. Diu Rella: “La nostra és una proposta basada en l’excel·lència, que integra d’on venim per repensar on anem… I que defuig la massificació a favor d’una experiència artística de qualitat, correctament dimensionada i de caràcter vivencial”.



Sembla prou evident que el Dansàneu, sigui o no esperonat per l’obtenció l’any passat del Premi Nacional de Cultura que atorga el CoNCA, fa un nou salt endavantincrementant no només el nombred’espectacles programats (del 24 al 31 de juliol, que és quan es desenvoluparà el Dansàneu, hi haurà activitat cada dia en les franges matinal, vespertina i de nit) sinó també la seua ambicióartística. En aquest sentit, la directora del Dansàneu, Rut Martínez, ha volgut destacar “la nostra voluntat de convertir les Valls d’Àneu en un autèntic laboratori de creació i, per a fer-ho, necessitem articular dos plans d’actuació que són complementaris: allò que l’espectador, sigui o no del territori, pot gaudir en format d’espectacle i allò que passa en el mentrestant… Em refereixo al treball que fan els artistes durant el Dansàneu en format de residència, taller, recerca i experimentació. Són dos plans que es complementen i que, creiem, donen un valor afegit al que fins ara era només una trobada centrada en l’exhibició”.

El Dansàneu té un programa de residències artístiques amb un pla de treball continuat durant la setmana llarga del Festival.Els residents del Dansàneu 2022 són:

Núria Guiu, flamant Premi Nacional de Cultura 2022, que acostarà el seu Cyberexorcisme a un espai obert i compartit com és la plaça pública d’Isil (30/07, 19.30h) com una continuació de dos treballs previs, Likes i Spiritual Boyfriends, i en ella Guiu suma la col·laboració amb 5 Tik Tokers amb l’objectiu de desplaçar i/o exorcitzar els mecanismes i les eines coreogràfiques des d’internet a l’escenari que, en aquest cas, és el carrer.

el Dansàneu

Els integrants del projecte RE-, la proposta liderada pel músic Adrià Grandia amb la dansa d’Anna Romaní i amb Carlos Martorell a l’electrònica, que forma part de l’Obrador d’Arrel de la Fira Mediterrània i que presenten una provocació escènica que dubta i refà la tradició (28/07 a les 22.30h a Borén). La companyia de la ballarina Laia Santanch, que comença el procés d’investigació i creació de la tercera part de la seua trilogia sobre l’arrel, Jarana. Àer i Tradere van ser-ne les propostes precedents, totes dues amb suport del Dansàneu. A més de l’exhibició dels espectacles, els artistes residents faran tallers, conversaran amb el públic i compartiran processos de treball.

Així, Núria Guiu, farà un taller matinal obert tant als becats del Pla d’impuls de la dansa tradicional com a la gent del territori que s’hi vulgui sumar. Encara en relació als becats del Pla, també podran participar del procés creatiu de l’espectacle del ballarí Jon Maya que mesclarà aspectes de la dansa tradicional basca amb la més estricta contemporaneïtat, i rebran una sessió sobre improvisació que impartirà l’anglès Julyen Hamilton.Els integrants del projecte RE-, es preguntaran què és la música tradicional i si, pel fet de fer música amb un instrument tradicional, tot allò que se’n derivi pot ser classificat com a música tradicional. Proposen dubtar de la tradició per fer recerca i poder refer l’imaginari sonor que l’envolta. Sintetitzadors que utilitzen samples de gralla, sensors de moviment que generen so, dansa antiga recodificada. Per respondre dubtes i curiositats sobre els processos de creació d’un espectacle d’aquesta tipologia, en acabar l’espectacle, artistes i productors (entre ells, Jordi Fosas, director de la Fira Mediterrània) podran conversar distesament amb el públic.

Laia Santanch, començarà a investigar, conversar amb persones del territori i assajar amb la seua companyia l’espectacle Jarana el 30 de juliol i allargarà fins a principis d’agost, amb l’objectiu que el projecte pugui presentar-se acabat en el futur, també en el marc del Dansàneu.

Igualment remarcable resulta aquest 2022 la primera col·laboració establerta entre festivals de les Valls d’Àneu atès que, l’abril passat, Dansàneu i Esbaiola’t, eixoplugats per Fira Tàrrega, van promoure la residència artística de la companyia de ponent Sound de Secà que va treballar durant uns dies a les Valls i que actuarà a l’Esbaiola’t d’enguany i farà un taller durant el Dansàneu adreçat als becats del Pla d’impuls; serà el diumenge 31 de juliol.

Consulta tota la programació

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 409 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×