Dia Mundial de l’Activitat Física 2016 el 10 d’abril

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×
Sant Cugat del Vallès acollirà l’acte central del Dia Mundial de l’Activitat Física 2016 el 10 d’abril
Catalunya celebrarà la jornada per 7è any consecutiu, reforçant la importància de fer activitat física des de la infància

El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras; el secretari de Salut Pública, Dr. Joan Guix, i l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, han presentat avui a Sant Cugat del Vallès el Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) que es celebrarà el proper 6 d’abril per setè any consecutiu. L’objectiu de la jornada és promoure l’activitat física com a element fonamental de salut i benestar. Enguany, l’acte central a Catalunya tindrà lloc a Sant Cugat el 10 d’abril.

sge
Foto de la presentació (Autor: Ajuntament de Sant Cugat)

Durant la presentació, s’ha descobert el cartell d’aquest any i s’ha explicat la importància d’organitzar i participar en esdeveniments que facin difusió dels missatges del DMAF: “Acumula 30 minuts cada dia d’activitat física” per adults, i “Acumula 60 minuts” per a infants i adolescents. A més, durant la presentació, s’han detallat els actes que es faran a Sant Cugat, i altres activitats programades arreu del territori català entre l’1 i el 15 d’abril.

A la localitat vallesana, tindrà durant tot el matí del dia 10 la 58a edició de la marxa infantil, en què s’informarà dels objectius de la jornada i es farà conscienciació de la importància de la pràctica d’activitat física. En paral·lel, de les 11h a les 13h, coincidint amb les darreres sortides de la Marxa, es celebrarà la caminada d’adults, l’activitat central, amb un recorregut de 4 quilòmetres apte per a tothom, amb sortida del Parc Ramon Barnils. Finalment, a partir de les 16h es farà la 8a Trobada Comarcal de Dansa, al final de la qual (a les 18.45h) s’ensenyarà una fàcil coreografia que puguin seguir totes les persones presents. Una altra activitat destacable prevista pel 6 d’abril és una ‘masterclass’ d’activitats per a adults i gent gran al PAV III, organitzada per l’Oficina Municipal d’Esport per a Tothom (OMET). Es poden consultar la resta d’activitats a www.santcugat.cat/agenda .



L’eslògan del DMAF d’aquest any és “Infant actiu = adult saludable”, una referència a la importància d’iniciar des de ben petits un estil de vida actiu. L’activitat física en l’etapa infantil té múltiples beneficis com afavorir el creixement i el benestar emocional, i millorar el rendiment acadèmic i el treball en equip, entre d’altres. El repte d’enguany és superar les més de 200.000 persones que van participar-hi el 2015, quan es van organitzar 422 esdeveniments a càrrec de 538 entitats, majoritàriament mitjançant caminades i activitats dirigides.

Es pot trobar tota la informació i materials al web del PAFES (www.pafes.cat). Des del 2015 s’han creat perfils a les xarxes socials per fer visible la participació al DMAF arreu de Catalunya: via twitter (@DiaMundialAF16), instagram (DMAF2016, a través de l’etiqueta #activatx) i facebook (Dia mundial de l’activitat física 2016).

Gerard Figueras ha explicat l’aposta del Govern per procurar que “els hàbits esportius dels joves i els que s’adquireixen en l’esport escolar no es trenquin en arribar a l’etapa universitària i laboral”. “Volem interioritzar la pràctica de l’activitat física en l’estil de vida dels més petits com un fet natural”, ha dit sobre una prioritat que, com va quedar clar en el passat Congrés de l’Esport Català, inclou la reducció del sedentarisme i que “ens ha d’ajudar a situar-nos com un país referent” si aconseguim reduir el sedentarisme.

El secretari general de l’Esport ha explicat que la celebració del DMAF “evidencia la feina que l’executiu fa tot l’any” i ha agraït la col·laboració de municipis com Sant Cugat, que defensen un estil de vida saludable. Per la seva banda, Joan Guix ha recordat que un dels problemes principals en l’àmbit de la salut pública al país és el sedentarisme, i la conseqüent l’obesitat, i ha assegurat que la pràctica d’activitat física ajuda a prevenir malalties com la hipertensió, la diabetis i els càncers de colon i mama. “Actuacions de conscienciació com la del Dia Mundial són essencials per combatre aquests factors”, ha conclòs.

Finalment, Mercè Conesa ha expressat l’honor de l’Ajuntament de poder acollir l’acte central en una població “amb una mitjana de 37 anys, que realitza molta activitat física, i que vol exercir la capitalitat de l’esport”. L’alcaldessa de Sant Cugat ha afegit que la ciutat compta amb 7.000 esportistes federats i 3.000 nois i noies que participen als Jocs Esportius Escolars de Catalunya, el col·lectiu que centra l’atenció el Dia Mundial d’enguany.

Lluita contra el sedentarisme

El sedentarisme és el tercer factor de risc de mort als països occidentals (més de 3.000 morts a l’any estimades a Catalunya). El 67,8% de les persones de 15 a 69 anys assoleixen uns nivells d’activitat física saludable, un percentatge que és més elevat entre els homes, entre les persones amb estudis universitaris i entre la classe més benestant. D’altra banda, el 22,2% de la població de 18 a 74 anys té un comportament sedentari, superior entre les dones. Finalment, en la població de 3 a 14 anys, el 22,2% té un estil d’oci sedentari, és a dir, de mitjana dedica un mínim de 2 hores cada dia a veure la televisió o a jugar amb videojocs, ordinador o Internet.

El Dia Mundial de l’Activitat Física es celebra des del 2002 a tot el món, i Catalunya hi participa des del 2010 gràcies a l’impuls del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) –desenvolupat pel Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport (SGE) en els darrers anys-, amb la col·laboració de la Fundació Agrupació, i a través de diverses iniciatives de promoció arreu del territori.

El PAFES, que forma part del Pla Interdepartamental de Salut Pública i del Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física de la SGE, pretén millorar la salut i la qualitat de vida de les persones mitjançant l’activitat física. Aquest pla actua capacitant professionals de la salut i de l’esport sobre com aconsellar en diferents situacions de salut, on el moviment pot ser una eina més de caire terapèutic. Des del PAFES, es col·labora amb els municipis per al disseny d’entorns comunitaris saludables (rutes, parcs, etc.) per tal que les persones que reben un consell de realitzar activitat física trobin un entorn on poder realitzar-la. El Pla s’ha estès a les 370 ABS (Àrea Bàsica de Salut) de Catalunya (100% del territori) i s’han validat i dissenyat més de 800 rutes saludables a 300 municipis, que suposen més de 2.700 quilòmetres de rutes saludables.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 3,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 1.177 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×