Sol Picó, Premi Nacional de Dansa i Marco Mezquida, un dels pianistes més reconeguts del moment, inauguren el Dansàneu el 25 de juny a Santa Maria d’Àneu

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Sol Picó, Premi Nacional de Dansa i Marco Mezquida, un dels pianistes més reconeguts del moment, inauguren el Dansàneu el 25 de juny a Santa Maria d’Àneu

La 28a edició del Festival de Cultures del Pirineu desplegarà la seva programació del 25 al 30 de juny en diferents espais patrimonials de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Espot i La Guingueta d’Àneu i Escaló)Les entrades anticipades es poden adquirir a www.dansaneu.cat i al Consell Cultural de les Valls d’Àneu -en aquest darrer cas, presencialment-.

Escalarre/La Guingueta d’Àneu, 13 de juny de 2019.- El festival Dansàneu 2019 s’inaugura el proper 25 de juny a Santa Maria d’Àneu, després d’haver-se vist obligat a canviar de dates per l’anunci inicial de la celebració del Doctor Music Festival a les Valls d’Àneu, fet que va obligar l’organització a compactar la programació del 25 al 30 de juny. La inauguració anirà a càrrec d’un dels noms propis de la dansa en les darreres dècades: la ballarina i coreògrafa Sol Picó, Premi Nacional de Dansa i un autèntic referent en la creació contemporània, que proposa el seu duo amb el reconegut pianista menorquí Marco Mezquida, una de les veus musicals més actives i interessants del moment. Picó i Mezquida presentaran la seva particular Cita a cegues al temple espiritual de les Valls d’Àneu, Santa Maria, que acollirà la inauguració del Dansàneu 2019 el proper dimarts, 25 de juny, a dos quarts de vuit del vespre. La inauguració inclourà també, a la sortida de l’església, un maridatge amb els excel·lents vins del celler Castell d’Encús que repeteixen d’aquesta manera la col·laboració amb el festival.



El Dansàneu, una proposta artística de to contemporani que no oblida el seu vincle amb la tradició

Els municipis d’Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Espot i La Guingueta d’Àneu i Escaló, seran escenari del 25 al 30 de juny d’una proposta artística de to marcadament contemporani que no oblida el seu vincle amb la tradició però que sobretot busca posar en valor l’excel·lent patrimoni de les Valls que els organitzadors, el Consell Cultural de les Valls d’Àneu, entenen “des d’un doble vessant: artístic i arquitectònic però també natural”.
 

LA PROGRAMACIÓ DIA A DIA:

  • DIMECRES, 26 DE JUNY

La improvisació mana a Son amb Marco Mezquida, Carles Marigó i Jaume Sangrà

Dimecres 26 de juny arriba el primer dels dobles programes del festival: serà a l’església dels sants Just i Pastor, a Son, amb la proposta a duo de Mezquida amb el també pianista i improvisador Carles Marigó i, ja en la segona part, la proposta de Marigó amb el ballarí i actor Jaume Sangrà titulada ‘Origo’ (Origen), un projecte que s’acaba de presentar amb gran èxit al festival Don Quixot de Rússia. Una proposta a mig camí entre la dansa i el teatre gestual que s’articula principalment a partir de la improvisació. Durant la mitja part se servirà una copa de vi (inclosa dins el preu de l’entrada) en aquest cas en col·laboració amb el celler Batlliu de Sort.

  • DIJOUS, 27 DE JUNY

Dansa, música i tast de productes pallaresos a Sorpe

Dijous 27 de juny, novament a dos quarts de vuit del vespre, el Dansàneu es trasllada a Sorpe i ho fa incentivant el diàleg artístic entre el multiinstrumentista Eduard Iniesta i la ballarina Gemma Galera. Serà a l’església de Sant Pere, on ambdós artistes presentaran un projecte pensat ad hoc per al Dansàneu, i a manera de preludi de la celebració de la tercera edició del Tastàneu, una iniciativa que compta amb el suport dels productors pallaresos (per tant, un tast KM0) i que és, d’ençà de la seva creació, una de les iniciatives amb major seguiment del festival.

  • DIVENDRES, 28 DE JUNY

Excursió a Sant Pere del Burgal, acció artística a Escaló, concert de Lídia Pujol a Isil,  tast de ‘Teia’ espectacle inspirat en les falles pirinenques i concert a l’aire lliure a Esterri

A partir de divendres 28, el Dansàneu programa entre dues i tres activitats diàries. L’excursió amb visita guiada a Sant Pere del Burgal i acció artística final als jardins de l’hotel Castellarnau d’Escaló, una de les activitats més ben valorades pels assistents al festival de l’any passat, es programa de nou per obrir un cap de setmana que situarà l’actuació de Lídia Pujol a l’església de Sant Joan d’Isil com un dels plats forts del festival. A la sortida, la instal·lació Teia, de la ballarina i coreògrafa Júlia Farrero, sorprendrà els assistents.

‘Teia’ va ser un dels projectes finalistes del Premi Delfí Colomé de Dansa 2018 i ha guanyat la beca de Suport a la Creació en Arts de Carrer impulsada per la Plataforma Arts de Carrer, que inclou entre altres el festival Sismògraf, el festival Lluèrnia i el Circ a la Plaça. “En conèixer el projecte, que s’inspira en les falles pirinenques i crea un espectacle entre el moviment i el trapezi, amb un llenguatge simple i visual, vam pensar que resultaria excel·lent per al Dansàneu. Després de parlar-ne amb la seva creadora, Júlia Farrero, vam proposar-li un acompanyament durant el procés creatiu de l’espectacle amb un acord de col·laboració a dos anys vista que permeti mostrar un petit tast del projecte aquest 2019 i l’espectacle ja acabat l’any vinent, al Dansàneu”, explica la directora artística del Dansàneu, Rut Martínez.

L’activitat del Dansàneu prevista el divendres 28 de juny es clourà amb la invitació a l’aranesa Alidé Sans, que farà un concert a l’aire lliure, gratuït, a tocar de La Creu del carrer Major d’Esterri d’Àneu.

  • DISSABTE, 29 DE JUNY

Preestrena d’’Àer’, (Premi Delfí Colomé), dansa contemporània i música electrònica, projecte en residència del Dansàneu

Dissabte 29 de juny el Dansàneu torna a Santa Maria d’Àneu i ho fa presentant el projecte en residència des de l’inici del festival que ha guanyat el darrer Premi Delfí Colomé: ‘Àer’, proposta de la ballarina, creadora i pedagoga Laia Santanach.

En paraules de Santanach, “Àer és una peça de dansa contemporània i música electrònica que replanteja la dansa tradicional popular del contrapàs amb la seva música des d’una mirada actual, personal i subjectiva entenent-la com a referent vivencial, estructural i social del moment”, afirma. Un primer tast del projecte, que es presentarà totalment acabat al festival Ésdansa de Les Preses, l’agost vinent, es va poder veure fa només uns dies al festival Sismògraf d’Olot amb un gran èxit de públic i crítica.

Aquests festivals, juntament amb el Mercat de les Flors, la Fira Mediterrània i el propi Dansàneu, són membres del jurat d’aquest Premi que incentiva la creació en dansa a partir de materials d’arrel, impulsat pel Departament de Cultura i que en aquestes darreres edicions ha passat en la seva fase de creació, prèvia a l’estrena, pel Dansàneu.


Santa Maria d’Àneu acull ‘Espero Meravelles’ de Mirna Vilasís i Xavi Múrcia amb noves coreografies de l’esbart Sant Martí, i Esterri d’Àneu, l’estrena de ‘Retrat en groc’ del multipremiat tenora Jordi Molina amb l’esbart Ciutat Comtal; al vespre, el Dansàneu se’n va de falles a València d’Àneu

De manera posterior a la preestrena d’Àer, i en format de doble programa, Santa Maria d’Àneu acollirà l’estrena de noves coreografies de l’esbart Sant Martí vinculades a l’espectacle ‘Espero meravelles’ que la formació que dirigeix el coreògraf David Martínez va articular en col·laboració amb els músics Mirna Vilasís i Xavi Múrcia i que es presenta com un homenatge a la figura de la poeta Montserrat Abelló.

Encara dissabte 29 de juny, el Dansàneu acollirà una nova estrena: serà a partir de les set de la tarda, al pati de la Llar d’avis d’Esterri d’Àneu -també gratuït- i amb el tenora Jordi Molina i l’esbart Ciutat Comtal com a protagonistes. ‘Retrat en groc’ és el nom del darrer projecte del mutipremiat músic de Torroella de Montgrí. Una proposta valenta i reivindicativa que es presenta al Dansàneu en el seu format de quartet i que suma la dansa de l’esbart que lideren Teresa Agustí i Lluís Calduch, que coreografiaran per a l’ocasió una selecció de temes del disc que Molina va presentar a finals de 2018.

Dissabte 29 de juny a la nit és jornada de falles a València d’Àneu i el Dansàneu s’hi sumarà programant una primera actuació de vespre – nit (a partir de dos quarts de nou del vespre), com ha estat habitual en les darreres edicions del festival. Anirà a càrrec del ballarí Magí Serra i Arnau Obiols (veu i percussions); ambdós ja van actuar a la presentació del Dansàneu a Barcelona, el mes d’abril passat.

  • DIUMENGE, 30 DE JUNY

‘Sa Mateixa’, una coproducció del Mercat de les Flors i l’Auditori de Barcelona clourà el festival a Les Planes de Son

Diumenge la jornada començarà amb una proposta novament gratuïta i de caràcter familiar en què un sextet de músics liderats per l’acordionista Carles Belda i la cantant i contrabaixista Gemma Abrié, sota el paraigua creatiu del NewCat, presentaran un homenatge al ‘Bestiari’ de Josep Carner que tindrà lloc a La Creu/Carrer Major d’Esterri d’Àneu a partir de les dotze del migdia.

A partir de les set de la tarda, i a l’excel·lent escenari de Les Planes de Son, l’espai de Mon Natura Pirineus, el Dansàneu clourà la seva proposta presentant un dels espectacles més rellevants produïts durant el 2018 en col·laboració amb L’Auditori de Barcelona (cicle Escenes) i el Mercat de les Flors: ‘Sa Mateixa’.

L’espectacle gira a través de la música i la dansa, al voltant del concepte d’una mateixa imatge que es repeteix i que va teixint la geometria de la nostra memòria col·lectiva. Una memòria complexa i desigual, sense temps, antiga i recent alhora, que es va generant dia a dia. És la mateixa imatge d’uns fils molt poderosos que ens uneixen sense que els puguem veure: quan algú els toca ens fan ressonar generacions eternes dins les entranyes. La protagonitzen la cantant manacorina Joana Gomila i la ballarina Lali Ayguadé, juntament amb el també ballarí Magí Serra i els músics Laia Vallès i Santi Careta.

Dansàneu el 25 de juny a Santa Maria d'Àneu

APUNT DIVULGATIU PREVI EN CADA ESPAI PATRIMONIAL A CÀRREC D’ALBERT VELASCO I FERRAN RELLA 

Encara dins de l’apartat de novetats d’enguany, el Dansàneu introdueix abans de començar cadascun dels espectacles un breu apunt divulgatiu sobre l’espai patrimonial on es programa l’activitat. En els casos de Sorpe i Son, el festival compta amb el suport de l’expert Albert Velasco, professor de la Universitat de Lleida, que comentarà els retaules de les esglésies esmentades així com la singularitat de cadascun dels espai d’una manera molt breu. En el cas d’Isil i Santa Maria d’Àneu, serà l’escriptor i president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, Ferran Rella, l’encarregat de fer la petita introducció sobre el patrimoni. Igualment, en casos com l’excursió guiada a Sant Pere del Burgal, el Consell Cultural proposarà el comentari divulgatiu en col·laboració amb l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu.
 

SOBRE EL DANSÀNEU

El Dansàneu és un projecte impulsat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu amb el suport del Departament de Cultura – Generalitat de Catalunya (Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural), els Municipis Aneuencs (Ajuntaments d’Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Espot i La Guingueta d’Àneu) i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. Compta amb el patrocini de la Diputació de Lleida (Institut d’Estudis Ilerdencs, al qual enguany també s’hi suma el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida) i el suport de l’Ecomuseu Valls d’Àneu i de l’Ajuntament de Sort, a la Vall d’Àssua, que s’ha sumat a la celebració del programa formatiu Danses vives. Hi col·labora l’Obra Social ‘la Caixa’.

La venda anticipada online d’entrades per als espectacles, es pot fer a través dels webswww.dansaneu.cat i www.aneu.cat Amb tot, la venda online finalitzarà el proper 25 de juny, coincidint amb l’inici del festival.
A partir d’aleshores, la venda anticipada es podrà fer únicament de manera presencial (fins a 24 hores abans de l’inici de cada espectacle) a la seu del Consell Cultural, com a deferència per als habitants del territori. 

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 1.573 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×