El lleidatà Damià Barceló rep el Doctorat Honoris Causa de la Universitat d’Almeria després de 30 anys de col·laboració

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

El lleidatà Damià Barceló rep el Doctorat Honoris Causa de la Universitat d’Almeria després de 30 anys de col·laboració

  • El director de l’ICRA i nou doctor honoris causa de la UAL, Damià Barceló, ha parlat sobre l´ús d´aigües regenerades en agricultura en el seu discurs d’investidura.
  • Segons l’últim estudi publicat entre ICRA i UAL, un adult hauria de consumir més de 100 quilos de tomàquets al dia perquè l’ús d’aigua regenerada tingués algun efecte nociu en la seva salut.

La reutilització d’aigües regenerades per al conreu d’aliments no comportaria cap problema de salut per a les persones, aquesta és una de les afirmacions que ha fet el nou doctor honoris causa de la Universitat d’Almeria (UAL)Damià Barceló Cullerès, director de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), en el seu discurs d’investidura. Barceló ha esmentat que aquesta es la conclusió d’un dels estudis més recents que ha portat a terme amb l’equip del Prof. Amadeo R. Férnandez-Alba, de la Universitat de Almeria, el qual precisament ha actuat com a padrí en l’acte d’investidura.

L’estudi havia de determinar els nivells i el possible risc per a la salut humana dels residus de 30 contaminants emergents de diferents grups químics presents en aquestes aigües per a reg en agricultura i la seva possible absorció als tomàquets. “La conclusió d’aquest estudi es pot sintetitzar així: un adult hauria de consumir més de 100 quilos de tomàquets al dia perquè tingués algun efecte nociu en la seva salut”, ha sintetitzat gràficament Barceló.



El discurs d’investidura del director de l’ICRA ha estat dividit en cinc apartats de la seva biografia científica: l’inici a l’acoblament de l’espectrometria de masses amb la cromatografia de líquids com a tècnica analítica; els estudis dels contaminants emergents en aigües naturals i residuals; els tractaments de les aigües residuals i la seva reutilització; la col·laboració científica amb la Universitat d’Almeria i la part final centrada en els estudis d’epidemiologia d’aigües residuals.

Durant la seva intervenció Barceló ha assenyalat l’estreta col·laboració amb el grup de la UAL que es remunta a 1992, ara fa 30 anys: “Rebo aquesta distinció amb una gran alegria venint com ve d’una Universitat amb què m’uneixen des de fa molt de temps forts vincles professionals i personals”. I ha esmentat dos dels treballs realitzats conjuntament que mostren l’impacte a nivell mundial que ha tingut aquesta col·laboració científica i que han donat com a resultat nombroses publicacions. El primer va ser un dels primers estudis en determinar el risc ambiental de fàrmacs en aigües residuals, aigües naturals i sediments. Aquest es va publicar l’any 2006, signat com a primera autora per María Dolores Hernando que va realitzar estudis postdoctorals al laboratori de Barceló, i ha obtingut fins a l’actualitat 1600 cites segons Google Scholar. El segon és el treball signat per María José Gómez com a primera autora i que també va estar al laboratori de Barceló, a més de Mira Petrovic del CSIC, publicat també el 2006 i que correspon a un mètode analític de determinació de 16 fàrmacs de diferents grups químics en aigua mitjançant LC-MS en tàndem i que es va aplicar a la determinació de fàrmacs presents a efluents d’hospitals. Aquest treball ha rebut a dia d’avui més de 600 cites segons Google Scholar i va ser nou per a la seva època, ja que la contribució dels residus de fàrmacs d’origen hospitalari a les xarxes de sanejament es començava a estudiar a nivell d’Europa.

Sobre Barceló, el rector de la UAL, Carmelo Rodríguez Torreblanca,  ha destacat la seva “talla internacional, tot un referent en matèria de medi ambient i, en particular, en la gestió i qualitat de l’aigua, les aportacions de les quals a nivell global per lluitar contra el canvi climàtic han estat quantioses”. A més de la seva capacitat per estimular l’interès genuí en els altres, promoure la divulgació i crear escola en el seu camp de coneixement, el medi ambient i, més específicament en el desenvolupament de mètodes per controlar la contaminació orgànica de l’aigua causada pels anomenats ‘contaminants emergents’, són justos valedors del reconeixement que avui li brindem i li fan creditor d’aquesta distinció”.

Per part seva, el padrí de Damià Barceló Culleres, el professor Amadeo R. Fernández-Alba, ha assenyalat que “poder apadrinar aquest doctorat és un gran honor que em permet ressaltar, encara que breument, el que suposa una vida lliurada al treball científic i que és, sens dubte, un exemple i guia per a molts de nosaltres, així com per a les noves generacions d’investigadors com les que avui celebrem aquí. És evident que el professor Barceló és un científic excepcional en el camp de la Química Ambiental, amb el qual he tingut la sort de compartir nombrosos moments de treball, projectes i idees. De manera molt especial ressaltar la col·laboració en la formació d’estudiants altament qualificats en ambdós grups del CSIC i UAL com María Dolores Hernando, María José Gómez, Serge Chiron o Imma Ferrer”.

Sobre Damià Barceló Culleres

Damià Barceló Culleres és director de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA). La seva trajectòria investigadora s’ha centrat en l’àrea de la qualitat de l’aigua, especialment en el desenvolupament de mètodes per controlar la contaminació orgànica causada pels anomenats contaminants emergents (pesticides polars, tensioactius, detergents, disruptors endocrins i productes farmacèutics) en residus i aigua natura, així com de les investigacions associades a microplàstics i biomarcadors d’exposició. Des de setembre de 2017 ha estat supervisor de 60 doctorats, i ha donat cursos de formació curta i continuada a universitats d’Espanya, Corea del Sud, Brasil, Grècia, Aràbia Saudita, entre d’altres, així com ha participat a les conferències internacionals PITTCON, SETAC i ExTech.

Sobre l’lnstitut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA)

L’ICRA és un centre  multidisciplinari de recerca en aigua creat el 26 d’octubre de 2006, pel govern de la Generalitat de Catalunya. A més, és un centre CERCA adscrit a la UdG i compta amb l’impuls dels seus patrons: el Departament de Recerca i Universitats, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Universitat de Girona (UdG).

És un referent internacional que aposta per la investigació del cicle integral de l’aigua, en matèria de recursos hídrics, qualitat de l’aigua, en el sentit més ampli de la paraula (química, microbiològica, ecològica, etc…) i tecnologies de tractament i d’avaluació i la transferència d’aquest coneixement a la societat i al teixit empresarial i industrial.

La recerca que s’hi duu a terme es refereix a tots els aspectes relacionats amb l’aigua, especialment aquells que tenen a veure amb el seu ús racional i els efectes de l’activitat humana sobre els recursos hídrics.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 378 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×