Crònica del Lleida Canta a l’Oli

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

1.000 cantaires, homenatgen l’oli

El diumenge, 13 de març, les Borges Blanques ha acollit una nova edició de la trobada Lleida Canta. Aquest aplec de cantaires, organitzat per la Coral Maristes Montserrat, té un format peculiar: cada any barreja concerts a l’aire lliure amb una temàtica. Enguany ha estat l’oli i d’aquí el nom de l’esdeveniment: LLEIDA CANTA A L’OLI.

Cantant entre oliveres



Un total de 33 corals d’arreu de Catalunya s’han reunit a la capital de les Garrigues per cantar i assaborir un producte nostrat com l’oli. El punt de trobada ha estat l’ermita de Sant Salvador. Allí els cantaires han esmorzat pa amb oli i embotit, servit per l’Associació de Dones la Rosa, i han fet els primers cants envoltats d’oliveres. L’Escola de Música de les Garrigues ha ofert “Le petit negre” de Claude Debussy, i seguidament les actrius del grup de teatre de l’Institut Josep Vallverdú han introduït els participants a les feines del camp, tot cantant i dansant el “Ball de l’olivera”. El senyor Josep Borrell, director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, ha valorat la celebració d’aquesta trobada i ha recordat que cantant fem país i que és necessari cantar, quan els temps són bons i més que mai quan voldríem que fossin millors.

Maridatge de música i oli

Seguidament els participants s’han desplaçat al Terrall, al centre de la ciutat, on els esperava la batucada Fot-li Fort de la Floresta. Amb el tret del Canó del Salo i el so de les campanes dringades per l’Escola de Campaners de les Borges Blanques, 5 grans cercaviles han resseguit diferents espais per conèixer el món de l’oli, des de la història de l’arbequina fins a les propietats de l’oli, passant per l’etiquetatge i els reptes de futur d’aquest sector. Hi ha hagut concerts a la Plaça Porxada, a l’església, a l’Espai Macià, a la premsa del Terrall i als antics cubs del Gineret, i en aquests indrets els cantaires i el públic han pogut provar, sentir i tastar l’oli i altres productes de la terra com les orelletes. Els actors del grup de teatre Nissaga i altres entitats culturals de les Borges Blanques, han facilitat el desenvolupament d’aquest maridatge. La implicació del teixit associatiu al Lleida Canta a l’Oli i ha facilitat, sens dubte, l’èxit de la festa. Val a dir que durant tot el matí els carrers s’han omplert de colors i de música, i l’alegria s’ha encomanat arreu.

lleida-canta2

Estrena de l’himne del Lleida Canta

Els grups han convergit altre cop al Terrall per realitzar el cant comú. En primer lloc els cantaires de la comarca han ofert l’Oliver de les Garrigues, un himne comarcal creat per Josep Vallverdú i Quim Mesalles. Precisament aquest darrer, borgenc d’adopció, ha dirigit la peça que ha comptat, a més, amb les rotllanes de la Colla de Sardanes del Casal de la Gent Gran i la Colla Brut Natura. La Montserrat Cadevall, presidenta de la FCEC, s’ha adreçat als assistents per agrair-los la participació, tot ressaltant que les corals forgem identitat perquè portem el nom dels pobles arreu on actuem. Seguidament la cançó tradicional “Volem pa amb oli”, harmonitzada a veus per l’ocasió i dirigida pel sr. Robert Faltus, ha estat dansada pels gegants i capgrossos del Grup de gegants i capgrossos de les Borges Blanques i de la colla gegantera Grup Vivall. La tercera cançó del cant comú ha estat l’himne del Lleida Canta, una partitura que s’ha estrenat a les Borges Blanques amb uns padrins de bateig ben especials: els Amics del Terrall. Aquesta associació celebra les noces d’argent i han aprofitat la melodia del Lleida Canta per descobrir un monòlit commemoratiu i plantar una alzina. L’alcalde de la ciutat, el senyor Enric Mir, ha agraït la tasca de cantaires i Amics del Terrall i ha convidat als assistents a gaudir força del parc. El cant comú ha finalitzat amb els Segadors.

 

lleida-canta1

Fi de festa

Mil cinquanta persones han omplert de gom a gom el Pavelló de l’Oli per degustar un menú a base de productes de la terra: amanida regada amb oli DOP Les Garrigues i vinagres Badia de Mollerussa, cassola de tros d’Arbeca, braç de gitano de Cervià de les Garrigues i vi del Castell del Remei. El cor femení Euridice de les Borges Blanques ha embadalit el pavelló sencer amb les seves veus. Seguidament la sobretaula ha pres forma d’espectacle. La factoria d’Anna Llobart ha presentat “Tukupamboli”, que mitjançant teatre, dansa i percussió corporal, ha fet una al·legoria sensorial del món de l’oli.

El president de la DOP Les Garrigues, sr. Joan Segura, ha agraït que l’oli de les Garrigues, fos el lema de la trobada. Ha recordat que els pagesos sempre cantaven collint olives i ha felicitat els assistents per l’esdeveniment celebrat. La regidora de Participació de l’Ajuntament de les Borges ha convidat els cantaires a visitar les Borges Blanques sempre que vulguin. Les corals han marxat amb una ampolla d’oli serigrafiada per l’ocasió. Les ha entregat el Consell regulador DOP les Garrigues i la Cooperativa de Sant Isidre, representada pel seu president, sr. Ramon Riu. Cada cantaire també s’ha endut oli de record cap a casa.

Lleida Canta 2017

L’hora dels adéus ha estat precedida per la presentació de la trobada del l 2017. L’Oliveta, el capgròs de les Borges Blanques, ha ofert el relleu als cantaires pagesos de la ciutat de Lleida perquè la següent edició portarà per nom: LLEIDA CANTA A L’HORTA.

Objectius

· impulsar el patrimoni cultural del cant coral

· fomentar la coneixença entre els cantaires de diferents entitats de Ponent

· conèixer l’elaboració de l’oli i endinsar-nos en la cultura d’aquest producte nostrat

· valorar la història i la qualitat de la DO les Garrigues

· mostrar la realitat social, cultural, històrica i associativa de les Borges Blanques i gaudir-ne

· descobrir sonoritats de diferents indrets borgencs relacionats amb el paisatge de l’oli

D’on ve el projecte

Lleida Canta, 2009: El diumenge, 22 de novembre del 2009, diada de santa Cecília, es va celebrar el primer Lleida Canta, reunint quatre corals de Lleida i rodalies. El primer Lleida Canta va aturar-se en indrets emblemàtics de la ciutat: baixos de la Paeria, sala de la Canonja de la Seu Vella de Lleida, centre d’art la Panera i sala dels vitralls de la Universitat de Lleida. A cada espai les corals van interpretar una peça del seu repertori i, finalment, van compartir un cant comú amb el públic assistent: “El rossinyol”.

La jornada va cloure amb un dinar de germanor al menjador del Col·legi Maristes Montserrat. Entre cantaires i públic aquell matí de cançons reuní unes tres-centes persones.

La satisfacció dels assistents va facilitar que els organitzadors, la Coral Maristes Montserrat de Lleida, es plantegés eixamplar la convocatòria a més corals. I d’aquí sorgí la proposta d’organitzar-ho conjuntament amb la Delegació de les Terres de Lleida de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC).

Lleida Canta sota els ponts, 2010. És així com el segon Lleida Canta va aplegar 21 entitats corals de tota la demarcació. I el lema del 2010 fou “Lleida Canta sota els ponts”. Més de cinc-cents cantaires van recórrer els ponts i passarel·les de Lleida resseguint les seves sonoritats. Aquell diumenge, juntament amb els acompanyants, ens vam aplegar més d’un miler de persones. La passejada es va cloure amb un cant comú a les grades exteriors de la Llotja on es va interpretar Rossinyol, el Raier i els Segadors. L’acte es va sumar a l’any Màrius Torres i l’any del Riu Segre. Després del dinar de germanor els cantaires van gaudir d’un taller de gospel.

Lleida Canta a la Seu Vella, 2011. El turó de la Seu Vella de la ciutat de Lleida va ser escenari del tercer Lleida Canta. Conjuntament amb els Amics de la Seu Vella, el diumenge 30 d’octubre de 2011, vam recórrer diferents espais del turó tot unint patrimoni històric i musical. La participació fou excel·lent. El dinar de germanor va tenir lloc al pavelló de Pardinyes i la jornada es va cloure amb un taller de danses tradicionals per part de l’Ateneu Popular de Ponent.

Lleida Canta als Pirineus, 2012. El repte d’aquell any fou omplir un parell de trens de cantaires i dur-los fins al Pallars. S’assolí amb èxit i uns 500 cantaires ompliren de cançons i bon ambient els dos combois. Un cop al Pallars s’uniren cantaires de les comarques de muntanya i vam passejar pels carrers i places de la vila, tot cantant en diferents indrets. Dins del pavelló poliesportiu vam realitzar el dinar de germanor que finalitzà amb un animat ball d’acordió. D’aquesta edició en destaca la col·laboració fluida de l’Ajuntament de la Pobla i de diverses entitats de la població que facilitaren una diada musical esplèndida.

Lleida Canta al Vi, 2013. Les Bodegues del Castell del Remei foren l’escenari de l’edició del 2013. La proposta de maridar música i vi, vinya i cançons, va permetre passejar pels diferents indrets del Celler de Penelles, ampliar les nocions del món del vi, i gaudir d’un format de concert ben original. El cant comú acompanyats dels nois i noies del Centre Especial de Santa Anna, piant en directe el raïm acabat de collir i degustant el most, fou un moment emotiu i especial. Una paella gegant es va servir al pavelló de Penelles, espai que acollí finalment un concert de Pastorets Rock que va cloure la 5a edició amb molta gresca.

Lleida Canta al Tricentenari, 2014. El curs passat vam unir la trobada amb el moment històric que viu el país, l’anomenat procés. L’aplec musical formà part dels actes del Tricentenari i per això la passejada pels carrers de Lleida va comptar amb moments de relectura història, amb moments de reivindicació i amb espais de cultura popular. Vam ajuntar, així, música, història, sardanistes, bastoners, geganters… A la sobretaula del dinar s’hi va afegir la Sònia Moreno, directora especialitzada en música gospel, i els 600 participants van xalar cantant i ballant al ritme d’aquest estil.

Organitzadors

La Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC) és una entitat autònoma, amb personalitat jurídica, que té per finalitat essencial impulsar i coordinar les activitats corals tipus col·lectiu de les entitats federades; i per objectiu complementari l’assessorament i l’orientació a les agrupacions adherides, i la promoció de noves entitats corals. La FCEC fou constituïda a Manresa, el dia 5 de juny de 1982, per acord de les entitats fins llavors agrupades al Secretariat dels Orfeons de Catalunya (1959-1982), successor -al seu torn-, en l’àmbit corporatiu, de la Germanor dels Orfeons de Catalunya (1918-1939). La personalitat jurídica li és reconeguda, també, en la seva condició de membre -com a moviment nacional- de la Federació Europea de Joves Corals (EUROPA CANTAT) i de la Federació Internacional per a la Música Coral (IFCM). Actualment hi ha més de 450 entitats corals federades a la FCEC, de les quals una setantena formen la Demarcació de les Terres de Lleida. L’actual presidenta de la FCEC és la senyora Montserrat Cadevall, de Matadepera, i la presidenta de la Demarcació de les Terres de Lleida, la Divina Melé. Web: fcec

La Coral Maristes Montserrat forma part de la FCEC i justament aquest curs celebra els 15 anys d’existència. És, doncs, una coral jove de la ciutat de Lleida formada per una vuitantena de veus, dirigides pel Gerard Riu i Garcia. L’empenta dels membres de la Coral ha facilitat que, a més a més de l’assaig setmanal i un calendari ple concerts, al llarg de l’any dugui a terme projectes culturals i solidaris. Destaca, també, les sortides i excursions del grup per fomentar la convivència i oferir el seu repertori més enllà de les comarques de Ponent. La Coral ha visitat Euskal Herria, Benás, Ripoll, Taüll, la Cerdanya, Santa Maria del Mar, Montserrat… La presidenta de l’entitat és la Narcisa Artacho. Web: coralmaristes

Consell Regulador de la DO Les Garrigues: El Consell Regulador és l’organisme de control i certificació, qui després de rigorosos controls de qualitat, atorga les etiquetes de certificació numerades, que són el segell de qualitat i l’autèntica garantia pel consumidor de l’oli verge extra que es produeix amb Denominació d’Origen Les Garrigues. Tots els passos fins a obtenir l’oli verge extra amb Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues tenen lloc a la zona geogràfica emparada i reconeguda: les plantacions, la producció, l’elaboració i l’envasat. El Consell ha facilitat la logística i l’explicació als participants del procés l’oli, des dels conreus, fins a la comercialització, així com també de la història de l’indret.

olidoplesgarrigues

Ajuntament de les Borges Blanques ha ofert els espais i la logística necessària per dur a terme aquest projecte. Capital de les Garrigues, terra de tradicions i de conviccions. La capital de l’oli ha facilitat d’una manera excel·lent, la implicació del seu teixit associatiu a la trobada per maridar música i cultura i obrir les portes de la vila als participants del Lleida Canta.

Singularitat i interès del projecte

El Lleida Canta pretén donar a conèixer el patrimoni de les corals, la seva existència i dinamisme, portant els cants cap enfora. Per això és un aplec de corals certament diferent. Lleida Canta no és un concert, sinó un dia ple de concerts. I uns concerts que s’esdevenen a tocar del públic, sense uniformes dels cantaires ni escenaris llunyans.

D’altra banda, el projecte també pretén dinamitzar els integrants de les corals , oferir-los una proposta diferent per gaudir de ser cantaire, gaudir cantant i valorar la tasca cultural que setmanalment es fa arreu del territori amb l’esforç i la participació d’un bon grapat de persones.

I en aquesta edició, també, hem valorat els productes de proximitat, l’oli fet a les nostres comarques. Un oli, d’altra banda, de màxima qualitat, fet que ens ha de permetre valorar el patrimoni de les nostres contrades.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 3,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 1.601 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×