La conservació del patrimoni natural i la biodiversitat, la principal aportació del sector agrari més enllà del seu valor productiu

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×
La conservació del patrimoni natural i la biodiversitat, la principal aportació del sector agrari més enllà del seu valor productiu
Mertixell-Serret
La consellera Mertixell Serret durant la jornada

Així es desprèn de l’estudi ‘El valor ocult de l’activitat agrària a Catalunya’, elaborat per la Fundació del Món Rural i presentat avui al departament d’Agricultura

Les externalitats positives del sector agrari són gairebé 10 vegades superiors a les negatives. Així ho indica l’estudi ‘El valor ocult de l’activitat agrària a Catalunya’, elaborat per la Fundació del Món Rural i que ha presentat avui la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret.

L’estudi realitza una valoració aproximada del valor econòmic amb preus de mercat de les externalitats, és a dir dels efectes positius i negatius de l’activitat. Tenint en compte que moltes són incommensurables, les externalitats positives multipliquen per 4 el pes econòmic directe de l’activitat, de manera que el sector agrari català té un impacte en termes de benestar d’uns 1.000€ per habitant. Les conclusions de l’estudi permeten palesar la gran importància de l’activitat agrícola, ramadera i silvícola catalana pel conjunt de la ciutadania i del territori.



En concret, entre les externalitats positives, destaca la conservació del patrimoni natural i biodiversitat com la principal aportació del sector agrari més enllà dels seus valors productius. Altres dels principals beneficis que l’agricultura, la ramaderia i la gestió forestal aporten i que tenen un impacte destacable per al conjunt de la societat, són la regulació del cicle de l’aigua i disponibilitat de recursos hídrics, l’estructuració del territori i gestió del paisatge, els usos recreatius i culturals, la prevenció de la degradació del sòl, la mitigació del canvi climàtic i la prevenció i mitigació d’incendis forestals.

Tot això, tenint en compte que es tracta d’un 1,6% de la població que gestiona el 90% del territori.
En el decurs de la presentació de l’estudi, la consellera Serret ha destacat que més enllà de les dades, “és important que tots els actors implicats fem arribar a la societat aquests conceptes per tal que siguem conscients del paper estratègic  que té el sector primari i aconseguir tirar endavant polítiques adequades i compartides”.

L’estudi insta a millorar la integració de les polítiques públiques sobre el medi rural i el sector primari. En aquest sentit, la consellera ha recordat que “des del departament apostem clarament per definir una política Alimentària de país, que interpel.la directament al consumidor i basada en la producció local d’aliments i en la gestió sostenible del medi.”

La consellera d’Agricultura ha manifestat que “és bàsic assegurar el relleu generacional i garantir que els joves poden desenvolupar projecte de vida i de negoci en el sector primari” per tal de poder assegurar la continuïtat de les aportacions positives que aquest estudi evidencia.

De la seva banda, el director de la Fundació del Món Rural, Marc Riera, ha assenyalat que “la missió de la jornada és establir mecanismes facilitadors de reflexió i anàlisi sobre les externalitats positives del món agrari”, un fet que no només contribueix a enfortir i reconèixer la tasca del sector en tots els àmbits, sinó que també representa l’esperonament necessari per “concretar accions i establir línies de treball comunes entre tots els actors implicats, cadascú des del seu rol, per continuar avançant, ja que un país amb futur necessita d’un sector agrari potent i amb pagesos i pageses”.

La FMR
La Fundació del Món Rural (FMR) és impulsada pel Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i va ser creada per Acord de Govern l’any 2006 per donar continuïtat al treball iniciat en el I Congrés del Món Rural.

La missió d’aquesta institució és promoure la participació de persones, entitats i empreses en l’estudi, la investigació i l’anàlisi de les prioritats estratègiques per al futur del món rural català.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 921 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×