Congrés Municipis Muntanya

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

La trobada ha comptat amb un centenar de representants de municipis de muntanya de tot l’Estat

“LA FORMACIÓ I EL TALENT SÓN LA BASE DEL FUTUR DE LES MUNTANYES”

El conegut emprenedor Carlos Barrabés, estrella del Congrés de Municipis de Muntanya celebrat en el marc del Saló d’Esport i Turisme de Muntanya

La base del futur de les muntanyes és la formació i el talent, talent que és “el catalitzador de la societat del coneixement” i que de fet és molt més decisiu que infraestructures com les carreteres. Així s’ha expressat Carlos Barrabés, prestigiós emprenedor especialista en l’àmbit de la muntanya i president del Grup Barrabés en el decurs de la xerrada inaugural del II Congrés de Municipis de Muntanya d’Espanya, celebrat avui divendres a Lleida en el marc del Saló de l’Esport i Turisme de Muntanya (STM).



Barrabés, considera que “en aquests moments la muntanya no és amigable amb el talent” i que el gran repte que tenim és “ser capaços d’atreure talent i formar el talent que ja tenim en les noves capacitats”. L’expert en temes de muntanya ha afirmat que la recerca de talent “és un repte semblant al de totes les indústries, però amb l’inconvenient de que parlem de zones remotes, un inconvenient que només es pot salvar omplint-nos de contingut, tenint una història que contar”. “Som simples i necessitem ser més complexos, perquè només la complexitat és una bona recepta per al món que ve”, ha reblat.

Barrabés creu que hi ha una nova població que aniria a treballar a la muntanya sempre que disposi d’un model basat en la tecnologia —agricultura tecnològica, treball remot a través del ”núvol” (disseny,  arquitectura, etc.)— i, sobretot, en la construcció de marques i productes que recullin l’herència dels llocs de muntanya.

Segons Barrabés, el món de la muntanya està en un moment de transició important, ja que “la seva indústria bàsica és el turisme, un sector que funciona però que és insuficient per a mantenir una comunitat que actualment es caracteritza per la desigualtat i la despoblació”.

Barrabés conssidera que promoure la tecnologia industrial i la tecnologia de la informació “són el camí per a la construcció de la nova societat a la muntanya en el decurs de la que serà una tercera revolució industrial, que afectarà al món urbà, però moltíssim al món rural i d’una forma definitiva a les zones remotes”.

Barrabés, ponent estrella del II Congrés de Municipis de Muntanya d’Espanya, ha dissertat sobre “Quines oportunitats ofereix el futur a les zones de muntanya?”, acompanyat d’Aurelio García, Director de l’Escola de Negocis del Pirineu, i Marc Canavaggia, expert ens plans de desenvolupament turístic. Aurelio García ha parlat sobre “Smart Mountains, una eina per a l’emprenedoria a la muntanya”, mentre que Marc Canavaggia ha exposat el projecte Montañas vivas, una xarxa de municipis per impulsar la marca de qualitat per a la preservació dels valors de les zones de muntanya. La trobada ha comptat amb un centenar de representants de municipis de muntanya de tot l’Estat.

Congres-Municipis-Muntanya

Paco Boya, president de l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya (esMontañas), ha explicat de la seva banda que l’objectiu bàsic del congrés es posar en relleu la problemàtica dels municipis de muntanya, començant pels problemes demogràfics, i reivindicar davant les administracions i la societat en general “el valor que tenen les muntanyes, la seva conservació i preservació, i que les muntanyes no s’entenen sense la gent que hi viu”. Aquest reivindicació és alhora “una queixa i alhora una proposta de tirar endavant aquests territoris a través del projecte de les smart mountains”, entès com l’aplicació de al formació i noves tecnologies al servei de l’emprenedoria”.

Els repartiments dels fons de l’Estat (“actualment hi ha una diferència molt substancial entre el que rep un habitant de la ciutat i un habitant de la muntanya, que surt molt perjudicat en aquest repartiment”) i la necessitat de disposar de recursos per poder desenvolupar polítiques fiscals —coma a eina de reequilibri territorial— són altres altre temes tractats al congrés.

El futur dels municipis de muntanya ha estat l’eix vertebrador del II Congrés de Municipis de Muntanya d’Espanya que, amb el lema “Oportunitats i reptes de la muntanya del futur”, ha tingut lloc al Palau de Vidre de Fira de Lleida.>

Les zones de muntanya ocupen el 40% del territori espanyol. D’altra banda, a les 84 comarques de muntanya d’Espanya hi viuen actualment un milió i mig de persones sobre una població total de 46,5 milions (el 3,2%), mentre que l’any 1950 hi vivien dos milions de persones sobre un total de 28 (el 7,1%).

L’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya va néixer el 25 d’octubre de 2013 en el marc del saló lleidatà Municipàlia amb l’objectiu de defensar els interessos de les zones de muntanya de l’Estat espanyol. L’entitat compta amb 139 municipis d’Andalusia, l’Aragó, Astúries, Cantàbria, Castellà-Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana i Galícia.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 3,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 1.614 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×