El Centre Artur Blasco de Cultura Popular Pirinenca comença a donar les primeres passes por constituir-se

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×
El Centre Artur Blasco de Cultura Popular Pirinenca comença a donar les primeres passes por constituir-se
 
  • La consellera Borràs n’ha parlat a la Seu d’Urgell amb representants de l’Ajuntament, el Consell Comarcal i l’Institut per al  Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran
  • El nou centre d’interpretació sobre la musica popular del Pirineu  recollirà l’herència del treballs d’Artur Blasco i el patrimoni del Museu de l’Acordió d’Arsèguel

 

centreartur
 
La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha aprofitat la seva visita oficial a la Seu d’Urgell, en què s’ha reunit amb representants de l’equip de govern d’aquesta localitat, membres del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, per fer les primeres passes per a la creació de Centre Artur Blasco de Cultura Popular Pirinenca.
 
La creació d’aquest equipament es proposa per sumar les sinèrgies, el treball en comú, els fons material i tècnic provinents de l’actual Museu de l’acordió d’Arsèguel amb el que suposa l’arxiu generat pels treballs de camp d’Artur Blasco al llarg de dècades, i poder bastir així un complet centre d’interpretació de la Música Popular al Pirineu.
 
La consellera Borràs, després de reunir-se amb l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, abans de la trobada amb les diverses institucions relacionades amb el projecte ha declarat que “quan disposem d’un patrimoni com aquest i a més tenim la sort de comptar amb la pròpia persona que genera aquest interès, hem d’ajuntar esforços per veure de quina manera ens posem a treballar tots per tal que aquesta riquesa sigui compartida i sigui un focus també d’atracció, de coneixement i de reconeixement , ja que totes les tres coses van plegades de la mà”.
 
La consellera ha recordat que, atesa “la magnitud i la transcendència d’aquest patrimoni musical, material i immaterial, i davant la proposta que romangui dipositat en un espai del Pirineu, és remarcable l’interès per part de l’Ajuntament de la Seu, que vol acollir-lo, i de la Generalitat , a través de la Direcció General de Cultura Popular”, que per tant “s’està treballant per veure de quina manera es pot convertir en un centre d’estudi, en un centre de promoció, de difusió i de reconeixement.”  
El Centre Artur Blasco, per la seva naturalesa pública, comença com un projecte no només local de La Seu d’Urgell, sinó amb vocació de país, ja que es projecta no només com un espai d’exhibició d’una col·lecció d’acordions i es vol que pugui actuar de motor de la vida cultural catalana i europea en el seu àmbit i que estigui vinculat al concepte d’excel·lència.
 
El centre deu el seu nom als treballs d’Artur Blasco i Giné, de 85 anys, músic, investigador i divulgador del folklore català. Blasco és impulsor de la recuperació de l’acordió diatònic a Catalunya; de la creació de l’Associació d’Arsèguel i els Acordionistes del Pirineu; del Museu de l’Acordió a Arsèguel, i organitzador de la Trobada d’Acordionistes del Pirineu. Ha estat membre de diversos grups musicals i està al davant de la Fundació Privada Artur Blasco.
 
 
 
Ha dedicat 53 anys de la seva llarga trajectòria professional a fer recerca, estudi i documentació del cançoner popular de les comarques pirinenques. A partir d’aquesta feina de treball de camp, Artur Blasco ha reunit un únic i importantíssim fons documental de cançons tradicionals dels pobles del Pirineu –i de la vida quotidiana de la zona en forma de fotografies-, que també ha difós. Es tracta de 1.600 melodies obtingudes de prop de 300 cantants informants provinents de més de 200 pobles. Una part d’aquests treballs han estat publicats en diferents volums de la col·lecció de 12 llibres i d’una col·lecció audiovisual de 80 DVD que porta per títol A peu pels camins del cançoner, que recullen la transcripció de la lletra i la música de les cançons recollides durant aquestes recerques.
 
Com a conseqüència natural i lògica dels treballs de recerca sobre l’acordió diatònic, poc a poc, Artur Blasco ha anat aplegant una importantíssima col·lecció d’acordions diatònics que ha acabat constituint l’actual Museu de l’Acordió d’Arsèguel, col·lecció única a nivell mundial. En aquest Museu, hi podem trobar acordions de l’època romàntica (1840-1845); acordions diatònics de botons; acordions diatònics de tecla curta; melòdiques; acordions cromàtics de botonadura; acordions cromàtics de teclat; concertines i bandoneons.
FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 839 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×