El Conselh Generau d’Aran inicia una sèrie d’accions per a posar en valor les ruïnes del castell de Castèth Leon a Es Bòrdes

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

El Conselh Generau d’Aran inicia una sèrie d’accions per a posar en valor les ruïnes del castell de Castèth Leon a Es Bòrdes

  • Buscant promocionar i donar a conèixer la història del nostre territori i el nostre patrimoni cultural, el Conselh Generau d’Aran ha realitzat un vídeo divulgatiu i que reconstrueix aquesta fortalesa basant-se en la documentació gràfica, plans i descripcions escrites, resultat dels sondatges arqueològics i una comparativa amb altres fortificacions de la mateixa època. A més, també es col·locaran diferents panells informatius que permetin comprendre millor les ruïnes de la major fortalesa d’Aran.

El Conselh Generau d’Aran i l’Ajuntament de Es Bòrdes van dur a terme, dissabte passat, un acte de presentació del vídeo de la reconstrucció virtual del castell de Castèth Leon de la localitat de Es Bòrdes, així com de les accions previstes en aquesta zona per a posar en valor aquest monument històric del patrimoni aranès.

Aquest castell, que data de 1283, va ser la seu del governador, representant militar i cap de l’administració reial a l’Aran. En el segle XVI, les guerres que Carles I i Felip II d’Espanya van dur a terme contra França, van convertir Castèth Leon en una de les més importants fortaleses de la frontera. Per aquest motiu, el castell va ser objecte de diverses i molt importants obres de reforç. En el segle següent, el curs de les guerres dels Segadors (1640-1652) i de Successió (1701-1715), el castell va ser escenari de sagnants lluites. Finalment, va ser abandonat i destruït en 1719 per les tropes franceses per a evitar futurs focus de resistència i, amb les pedres de les seves ruïnes, es van construir l’església i les primeres cases del poble.“Des del Conselh Generau d’Aran considerem la protecció i promoció del nostre patrimoni cultural un dels nostres pilars fonamentals, per això, la posada en valor de Castèth Leon era i és un assumpte primordial, atès que les seves restes són el testimoni de molts segles de la nostra història, que considerem necessari donar a conèixer”, afirmava la síndica d’Aran, Maria Vergés, afegint que: “a més, amb accions com aquesta volem també diversificar els punts d’interès del nostre territori com a destinació turística i promocionar els atractius dels nostres pobles”.

castell de Castèth

Per a promocionar Castèth Leon, s’ha realitzat un vídeo divulgatiu sobre els fets més rellevants allà esdevinguts que podrà consultar-se a través d’un codi QR i es col·locaran també uns cartells informatius per a comprendre millor les ruïnes.

El vídeo, obra d’Axel Dettoni i basat en la documentació gràfica, plans i un alçat del castell de 1594, descripcions escrites, resultats dels sondatges arqueològics i una comparativa amb altres fortificacions de la mateixa època, està disponible en 5 idiomes (aranès, català, castellà, anglès i francès) i ja es pot visualitzar al canal de YouTube deth Conselh Generau d’Aran. Aquest projecte s’enquadra dins de les accions desenvolupades a través del Pla de Sostenibilitat Turística de la Val d’Aran, finançat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, la Generalitat de Catalunya i el Conselh Generau d’Aran.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 168 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×