El Museu de Camins rep 200 voluntaris i més de 700 visitants a la sala del Despoblat Medieval de Santa Creu de Llagunes

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

El Museu de Camins rep 200 voluntaris i més de 700 visitants a la sala del Despoblat Medieval de Santa Creu de Llagunes

Aquest estiu el Museu de Camins, un museu a l’aire lliure situat a la Vall de Siarb (Pallars Sobirà) més de 200 voluntaris han participat en els camps de treball de recuperació de camins i més de 700 persones han visitat el Despoblat de Santa Creu en les diverses tipologies de visita que ofereix aquesta sala medieval

Soriguera – 23 de novembre de 2021. El Museu de Camins, un museu a l’aire lliure situat a la Vall de Siarb (Pallars Sobirà) que pretén ser una reserva viva de senders al Pirineu, ha rebut aquest estiu més de 200 voluntaris i voluntàries catalans i internacionals que han participat en els camps de treball de recuperació de camins antics que s’han dut a terme aquest estiu a diverses localitzacions del municipi de Soriguera. Juntament amb els camps de treball, el museu ha consolidat les visites a una de les sales principals, el Despoblat de Santa Creu de Llagunes, que ha ofert quatre modalitats de visita i ha acabat rebent un total de 740 visitants: visita per lliure (180), visites guiades (372), visites teatralitzades (110) i Les nits al Despoblat (78). A una altra de les sales principals del museu, els Búnquers i Trinxeres de la Guerra Civil situades al Tossal de Sant Joan de Vilamur, s’hi ha realitzat més una cinquantena de visites guiades. Juntament amb les activitats de participació i de divulgació d’aquest espai, durant la resta de l’any el Museu de Camins organitza formacions en murs i empedrats de pedra seca, organitzades amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu i amb Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, i acull també diversos estudiants que realitzen treballs de recerca sobre els camins antics conformant, així, un museu a l’aire lliure al servei de la societat que conserva, documenta, estudia, exhibeix i difon els camins antics per a la recerca, l’estudi i el gaudi intel·lectual i estètic, constituint un espai per a la participació cultural, lúdica i acadèmica.



L’estiu de 2021 més de 200 voluntaris i voluntàries han participat en els camps de treball de recuperació de camins antics que s’organitzen en el marc del projecte Museu de Camins. Són, d’una banda, voluntaris i voluntàries catalans provinents de caus i esplais d’arreu de Catalunya i, de l’altra, camps de treball organitzats conjuntament amb el Servei Civil Internacional i la Coordinadora de Camps de Treball Internacionals de Catalunya (CoCat). En aquest sentit, enguany han vingut infants i joves dels agrupaments Champagnat, Garbí, Kipling, La Soca, Lo Manaix, Sant Ramon Nonat, Salvador Espriu, Terra Nova, de Vilafranca del Penedès i de Martorell i l’Esplai MIB. Juntament amb aquests camps s’ha realitzat un camp de treball internacional al mes de juliol co-organitzat amb el Servei Civil Internacional, dos camps de treball amb adolescents, un subvencionat per la Direcció General de Joventut i un altre organitzat amb la Coordinadora d‘Organitzadors de Camps de Treball Internacionals de Catalunya (CoCat). Aquest estiu, a més a més, s’ha organitzat per primera vegada un camp de treball amb l’entitat La Sorellona en el qual s’ha compaginat la recuperació de camins antics amb l’educació ambiental, i dins del marc del projecte European Solidarity Corps (ESC), s’ha desenvolupat un altre camp de treball a on hi van participar 9 voluntaris i voluntàries provinents d’Itàlia, Portugal, Hongria, Finlàndia, Alemanya i França.

Durant els tres mesos que s’han desenvolupat camps de treball s’han recuperat un munt de camins antics com ara l’antic camí de Cassovall de Vilamur, el camí de banda solana de Llavaners a Sort, diversos camins antics de la zona baixa de Llavaners i de la roureda cap a Sort, s’han millorat les parets de pedra seca dels camins de Racons i de Vinyals de l’entorn de Llagunes, i del camí dels Horts de Vilamur. Aquestes tasques d’intervenció als camins antics s’ha complementat amb un seguit de tasques de conservació i recuperació de determinats elements del patrimoni agrícola i ramader; en aquest sentit, s’ha reconstruït una cabana de pastor de la zona de Vilamur, s’ha netejat la bassa dels prats de La Solana de Vilamur, i s’ha netejat i s’ha tornat a canalitzar l’aigua per l’antiga sèquia que ara torna a poder regar els prats de La Solana. Juntament amb aquestes tasques de recuperació de camins, sobretot a la zona de Llavaners, s’ha desenvolupat tasques de senyalització dels camins oberts i recuperats per tal que els i les visitants del museu puguin descobrir i conèixer aquest entorn de la Vall de Siarb. Totes aquestes tasques que s’han anat desenvolupant en els camps han permès tenir una Vall de Siarb mantinguda i recuperada, senyalitzada i remarcada que permeten gaudir del senderisme en un racó insòlit del Pirineu.

Paral·lelament a les tasques de recuperació de camins antics, el Museu de Camins també ofereix diverses activitats divulgatives per conèixer de primera mà el patrimoni natural i cultural i natural de la Vall de Siarb. El Despoblat de Santa Creu de Llagunes és una de les sales més espectaculars del museu, un jaciment medieval excavat a 1628 metres d’alçada. De la mà de Voliaina Gestió Cultural s’han realitzat visites guiades a gairebé 400 persones, amb l’Esperanceta de Casa Gassia s’han realitzat més de 100 visites teatralitzades i

més d’una setantena de persones han observat la lluna plena i els estels a l’activitat ‘Les nits al Despoblat’, una activitat organitzada amb el suport de MonNatura Pirineus. L’altra sala destacada del museu són els Búnquers del Tossal de Sant Joan de Vilamur, a on s’han realitzat més de 50 visites guiades, un emplaçament que forma part, també, d’una ruta singular que es pot realitzar a la Vall de Siarb ‘El Front del Pallars en 360 graus’ que té la particularitat que fent la ruta enllaces les posicions del bàndol republicà (a la serra de Sant Quir) amb les posicions franquistes (al Tossal de Sant Joan de Vilamur).

Un dels altres àmbits que el Museu de Camins vol potenciar i seguir desenvolupant és en les formacions i la recerca. Des de fa diversos anys es duen a terme formacions de recuperació de murs de pedra seca i empedrats organitzades conjuntament amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu, com la que es durà a terme aquest proper cap de setmana al camí de les Moles de Llagunes a Soriguera. Enguany, aquestes formacions s’han ampliat i se n’ha organitzat una amb Minyons Escoltes i Guies de Catalunya com un monogràfic més que s’ofereix als i les caps del moviment escolta. Aquesta formació permet al projecte tenir joves monitors en el lleure formats específicament en recuperació de camins antics o murs de pedra seca que, en un futur, poden exercir de monitors dels camps de treball del projecte. D’altra banda, en l’àmbit de recerca, el Museu de Camins ha participat en l’acompanyament d’un estudiant del màster d’Estudis Avançats en Arqueologia que ha desenvolupat un treball final de màster que porta per títol ‘La transformació del paisatge d’alta muntanya al Pirineu’ i, també, durant el mes de març, el Museu de Camins va acollir un estudiant en pràctiques del màster universitari de Gestió d’Àrees de Muntanya que va realitzar una cerca i estudi de la toponímia a la Vall de Siarb.

Totes aquestes tasques han permès tenir durant tot l’any un museu viu i participatiu, que ha anat creixent i construint-se entre tots i totes. Les diverses tasques de recuperació i manteniment de camins permeten, a aquestes alçades de l‘any, gaudir del fet de caminar d’una manera tranquil·la i calmada. La tardor, l’època dels colors ocres, taronges i grocs, és ideal per visitar el Museu de Camins, un museu a l’aire lliure on el paisatge és divers ja que es poden recórrer des de les fondalades de la vall fins als 2500 metres de la Torreta de l’Orri. El Museu, al mateix temps, posa a disposició dels visitants diversos recursos per conèixer els camins a trepitjar, com ara un mapa online dels camins i diversos itineraris senyalitzats (que també podeu trobar en paper al Refugi de la Vall de Siarb).

Camins rep 200 voluntaris

La dada

Des de l’any 2016 la Vall de Siarb, una vall situada a la vessant sud del port del Cantó (Pallars Sobirà) que forma part del municipi de Soriguera i que està situada al bell mig del Parc Natural de l’Alt Pirineu, ha rebut més de 630 voluntaris i voluntàries d’arreu de Catalunya i del món que han participat en la recuperació de camins antics i murs i empedrats de pedra seca, cosa que ha comportat un impuls que ha permès fer créixer i convertir aquesta tasca en un projecte col·lectiu i participatiu de gran abast.

Els suports i el reconeixement

L’any 2019 el Museu de Camins va rebre el Premi Lluís Carulla a la millor idea transformadora. Juntament amb això, el projecte té el suport de l’Ajuntament de Soriguera, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i ha rebut diverses ajudes del Parc Natural de l’Alt Pirineu (actuació 04.04.01  del Programa de Desenvolupament Rural consistent en actuacions en espècies, hàbitats i paisatges cofinançada per l’ajut FEADER – Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural), de la Institució per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran o de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural.

La finalitat

Aquest projecte pretén crear un espai a la Vall de Siarb (Pallars Sobirà) amb una xarxa íntegra de camins mantinguts i recuperats a través dels quals el visitant es pot submergir en la vida rural i als seus ritmes, als usos i les tècniques constructives, i a les històries que durant centenars d’anys han omplert de vida el Pirineu. A través dels camins s’accedirà, també, a un conjunt patrimonial cultural i natural molt divers: el Despoblat de Santa Creu de Llagunes, els búnquers i trinxeres de la guerra civil, antigues moles farineres, cabanes de pastor, els pobles de la vall o una diversitat immensa de boscos.

Les entitats que hi ha al darrere

L’entitat Balmes Blancs va començar a organitzar, vora l’any 2010, activitats a la natura amb l’objectiu de conèixer el medi en diferents temàtiques, com per exemple la coneixença de l’antiga vida rural al Pallars Sobirà i en concret la Vall de Siarb, geologia del Pirineu, el Front del Pallars durant la guerra civil espanyola, activitats de fora i fauna als voltants del Refugi Vall de Siarb, etc. L’entitat, que des de l’any 2013 gestiona el Refugi Vall de Siarb, va començar a centrar les seves accions en la recuperació de camins antics creant així el projecte Museu de Camins. Per tal de donar cobertura a les necessitats del projecte, a partir de l’entitat Balmes Blancs s’ha creat l’Associació País de Terra Roia que serà qui gestionarà el projecte de museu i oferirà, en aquest marc, formacions en construcció de murs i empedrats de pedra seca, visites guiades als diversos espais de la vall, activitats lúdiques i pedagògiques per als centres formatius,

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 502 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×