LA LECTURA
En els temps en què estem immersos, la lectura sembla una activitat relegada al passat. La televisió i Internet han esdevingut les formes d’entreteniment per excel·lència i ha fet de la lectura un “oci” poc atractiu. Però malgrat això, llegir contribueix a millorar notablement l’experiència de vida i constitueix una font de plaer.
La lectura es pot convertir en una eina molt útil i molt recomanable en l’etapa madura perquè recrea idees i emocions, ajuda a enfortir i millorar la memòria, fomenta la imaginació i la curiositat, ofereix companyia i manté ocupada la gent. L’acte de llegir obliga a transformar els símbols en paraules, fer relacions, comprendre les idees en un context global i fer treballar la funció de la memòria per mantenir la informació. És, per tant, una ocupació recreativa molt profitosa, i una activitat cultural que molts especialistes consideren que contribueix a evitar la “jubilació mental”.
Molta gent gran reconeix que no sap què fer amb el seu temps, i que moltes possibilitats estan fora del seu abast, però la lectura es constitueix com un hàbit molt satisfactori i que requereix d’un mínim esforç quotidià. Si no s’està acostumat a llegir, val la pena començar poc a poc i sense forçar-se. És millor llegir un parell de fulls al dia per plaer que imposar-se una obligació desmesurada.
És important envoltar-se de les circumstàncies més apropiades: és molt recomanable llegir pel matí i amb bona llum, buscar llibres amb lletra gran i no massa llargs per mantenir la concentració (hi ha col·leccions específiques amb grandària de lletra i tipografia per a la gent gran). Pot ser una mica dificultós al començar, però en breu els resultats es faran evidents.
És millor iniciar-se amb textos que cridin l’atenció, o deixar-se portar per recomanacions d’amics i familiars pel coneixement que tenen dels nostres gustos i aficions. Un pot declarar que no li ha agradat mai llegir, però en realitat és perquè no ha trobat el gènere del seu interès. Hi ha innombrables tipus de material de lectura i no cal cenyir-se a la clàssica novel·la: investigació, ciència-ficció, biografies, poesia, revistes especialitzades en aficions personals, premsa, internet, per aprendre a fer alguna cosa… Cal preguntar-se perquè vols llegir, què t’agrada.
Possiblement la gent gran prefereix el format tradicional en paper davant la lectura on line. Les biblioteques ofereixen una àmplia gamma a escollir i amb total gratuïtat, i la possibilitat d’intercanviar idees i comentaris molt enriquidors amb els amics.
En definitiva, la lectura fomenta la creativitat, millora la fluïdesa verbal, potencia l’atenció i la concentració i obre nous horitzons, entre molts altres beneficis. Només és qüestió de decidir-se.
Fundació Casanovas Sansa – Carme Bros – Tècnica – 973 620 032 – 620 74 37 82 – SORT – www.recossira.cat info@recossira.cat
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016