XOLLADA D’OVELLES AMB TISORA-24 JUNY 2024

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×
 • Des de fa 35 anys, només interromputs pels 2 anys de pandèmia, l’ Ajuntament de Sort organitza la Xollada d’ovelles amb tisora, exhibició d’aquest antic ofici, que junt amb la Fireta ha esdevingut una atractiva festa tant per la gent del país com pels visitants.
 • Des del 2014 es realitza també a màquina.
 • Al 2023 es va introduir una demostració amb un aparell antic de transició entre les tisores i la màquina actual, i una petita mostra d’estris.
 • La demostració és amenitzada per La Banda del Peirot, acordionistes que interpreten cançons típiques d’aquesta festa i recuperades de la memòria popular, convidant a participar al públic.
 • L’”auvella” protagonista és la de raça xisqueta, l’autòctona del Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Alta Ribagorça, la qual es caracteritza pel color negre del voltant dels ulls, les orelles, el musell i les potes. És una raça extremadament sòbria que sobreviu en ambients de gran duresa.
 • Les “auvelles”, com es diu en pallarès provenen de Casa Camp de Llessui una de les explotacions que encara es conserven i que col·laboren cada any guardant un petit “escabot” per a  aquesta exhibició, d’un  ramat de 200 caps aproximadament que ja estan xollades i a la muntanya.
 • Els xolladors provenen de diferents indrets: Alberto Díaz,  d’Almacelles- Segrià, Josep Roca de Lladorre, Xavier Sánchez de Vall de Cardós, Musta Oura, de Sort, Eloi Isús, de Llessui-Vall d’Àssua, i gràcies a la seva col·laboració altruista es pot conservar aquesta exhibició en un dia tan assenyalat. Sense ells no seria possible.
 • Enguany participaran com a xolladors convidats: Neus Comes, Diputada al Parlament de Catalunya i Josep Vidal, Diputat al Parlament de Catalunya.
LA XOLLADA

d’auvelles amb tisora de Sant Joan, a Sort, té el seu origen en l’activitat ramadera de La Vall d’ Àssua i el Batlliu que són, avui en dia, grans escenaris del món ramader pirinenc. Les seves muntanyes acullen, cada estiu, milers d’ ovelles, vaques i cavalls als pletius i els seus racons encara conserven tota la personalitat que, durant anys i anys, ha condicionat i singularitzat el seu relleu, la seva vegetació, la seva fauna… les persones i la seva manera de viure.

LA DITA POPULAR DIU“Primavera arribada auvella xollada”

Les activitats ramaderes estan definides per un cicle anual. A la primavera correspon l’ apletament (tancament en pletes) del bestiar per a femar els camps i realitzar la xolla (treure’ls la llana).

El dia de la xolla és un dia de molt enrenou on tothom té una feina concreta: travar, xollar, ensacar la llana…Tot i que es treballa de valent …és un dia considerat de festa gran.

Els xolladors s’organitzen en colles que es distribueixen per les cases en funció del nombre de caps a xollar. Antigament, cada xollador feia unes 50 ovelles per dia i casa. Actualment es disposa de màquines per a aquesta tasca la qual cosa permet molta més rapidesa.

Explica la tradició que la colla s’organitza jeràrquicament de la manera següent:

 • El cap de colla: capità dels xolladors, fa els tractes, distribueix la feina, cobra i paga els jornals.
 • Xollador: xolla les ovelles.
 • Els pessoladors: encarregats d’agafar i lligar les ovelles per les 4 potes.
 • El pastor l’únic que té festa
 • L’ensacador: arreplega la llana, fa el velló i l’ensaca.
 • El carboneret: era un noi que portava el sac del carbó als xolladors i “a quant pessigaven una ovella” els hi ficaven el carbó a la ferida perquè no s’ infectés.

El Museu dels pastors de La Vall d’Àssua, ubicat a l’oficina d’informació del Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici, a Llessui, ofereix altres activitats relacionades i es pot visitar gratuïtament tot l’any.

També la Fira de la Tardor de Sort que es celebra des de temps immemorial, cada primer cap de setmana de novembre, és una gran ocasió per conèixer els productes i viure les tradicions del món rural.

La realització de la festa és possible gràcies a la implicació de moltes persones i la col·laboració d’entitats com ACOXI, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Consell comarcal del Pallars Sobirà, i la Diputació de Lleida.

Us hi esperem!

AMB TISORA
FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 129 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×