El Govern presenta una nova guia per ajudar els agents locals a informar els visitants de les zones de muntanya

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

El Govern presenta una nova guia per ajudar els agents locals a informar els visitants de les zones de muntanya

  • La guia, editada per l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), ofereix 30 recomanacions per informar sobre seguretat, fomentar actituds responsables i comunicar de manera efectiva
  • Aquesta publicació és el resultat de la feina desenvolupada per la comissió d’accidentalitat a la muntanya de l’Alt Pirineu i Aran, emmarcada en el PINSA

El director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Albert Alins; el secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Joan Guix, i la delegada territorial del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, han presentat la guia Bones pràctiques informatives a la muntanya. Consells adreçats als agents locals per informar bé, prevenir accidents i fomentar actituds responsables. La presentació, que ha tingut lloc al Centre de Suport Territorial dels Pirineus de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), a Tremp, ha coincidit amb la commemoració del Dia Internacional de les Muntanyes.

agents locals

La publicació és el resultat de la feina desenvolupada per la comissió d’accidentalitat a muntanya, creada en el marc del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP). Aquesta comissió, així com l’elaboració de la guia, han estat coordinades per l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), conjuntament amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya.



Joan Guix ha destacat la importància de l’edició d’aquesta guia, ja que “suposa una gran aportació per aconseguir que l’experiència tan positiva per a la salut de gaudir de la natura es faci amb seguretat i respecte”. El secretari de Salut Pública també ha posat èmfasi en l’enfocament innovador d’aquesta publicació que, “per primer cop, s’adreça als prescriptors locals, aquells que tenen el contacte directe amb la muntanya, els qui reben, acullen i donen serveis als visitants”. L’objectiu és orientar aquests prescriptors locals per tal que puguin oferir als turistes la informació més adequada, completa i rigorosa possible. Aquesta informació ha de permetre a les persones gaudir de la muntanya amb seguretat i, al mateix temps, vol promoure els principis del turisme responsable i sostenible.

En la fase prèvia de l’elaboració de la guia es va detectar que, tot i que es posa a l’abast abundant informació en tot tipus de materials i instruments informatius, els visitants acostumen a demanar consell dels diversos agents locals amb els que interactuen durant l’estada: informadors de les oficines turístiques, guies turístics, hotelers, conductors dels transports públics, botiguers, etc. Per aquest motiu, es va decidir crear un document amb les recomanacions que recull la guia.

Les 30 recomanacions s’agrupen en tres àmbits:

  • Informar sobre seguretat (i així contribuir a reduir el nombre d’accidents i de rescats).
  • Fomentar el respecte dels visitants per la natura i el patrimoni local, i les relacions agradables i enriquidores amb la població.
  • Comunicar de manera més eficaç per aconseguir que els missatges oferts s’entenguin bé i que els comportaments suggerits es portin a la pràctica.

La guia s’ha elaborat amb una metodologia participativa. Des de la coordinació de la comissió d’accidentalitat a muntanya, es va organitzar un seminari tècnic per debatre els continguts que hauria de tenir aquesta guia de recomanacions. El seminari va tenir lloc el 18 de maig de 2018 a Sort, a l’Oficina Comarcal de Turisme del Pallars Sobirà, i van assistir-hi 24 professionals de perfils i àmbits d’acció diversos però complementaris. Els resultats de la sessió van servir per orientar i enriquir els continguts de la publicació.

També han participat en la seva elaboració els departaments de Salut; Territori i Sostenibilitat; Interior; Treball, Afers Socials i Famílies, i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, juntament amb els consells comarcals del Pallars Jussà i del Pallars Sobirà, el ConsellGenerau d’Aran, el Col·legi Oficial d’Infermeria, els ajuntaments del territori, l’Associació Catalana d’estacions d’esquí i activitats de muntanya, Associacions de turisme del Pirineu, Federació d’Entitats excursionistes del Pirineu, Meteopirineus Catalans, Mancomunitats d’Estacions d’Esquí Nòrdic, Ministeri de Foment i Parc Nacional d’Aigüestortes.

Campanya A la muntanya, deixa’t guiar

Durant l’acte també s’ha presentat als assistents la campanya A la muntanya, deixa’t guiar, una iniciativa que es va posar en marxa l’estiu passat, i que té per objectiu donar a conèixer al públic (sobretot de Catalunya i la resta de l’Estat espanyol) el valor afegit que aporten els guies professionals de l’Alt Pirineu i Aran. Amb això es pretén incrementar la contractació de guies i contribuir a consolidar la professió a la regió pirinenca.

S’ha recordat que la campanya inclou una sèrie de 6 vídeos que permeten fer un tast de la gran diversitat d’activitats guiades que es poden viure arreu de l’Alt Pirineu i Aran, un tríptic (en català, castellà i aranès) amb els 10 motius pels quals val la pena contractar un guiatge, i un directori de guies professionals de l’Alt Pirineu i Aran.

Enllaços d’interès:

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 652 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×