El 9è Congrés d’Educació i Entorn se centrarà en la transformació educativa, xarxes i lideratge pedagògic

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

El 9è Congrés d’Educació i Entorn se centrarà en la transformació educativa, xarxes i lideratge pedagògic

La Seu d’Urgell tornarà a acollir el Congrés d’Educació i Entorn els dies 30 i 31 de maig i 1 de juny que enguany celebrarà la seva novena edició. Així ho han anunciat aquest matí el Comitè Organitzador del congrés en roda de premsa encapçalat per l’alcalde urgellenc, Albert Batalla, el secretari de Polítiques Educatives del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Carles Martínez, el director territorial d’Educació a Lleida, Carles Vega, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior del Govern d’Andorra, Eric Jover, i la vicepresidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Cristina Barbens.

Albert Batalla ha recordat que aquest congrés l’organitzen l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, juntament amb el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, i en col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i el Govern d’Andorra. L’alcalde urgellenc ha volgut fer un recordatori sobre l’origen del perquè la Seu d’Urgell va acollir el primer Congrés d’Educació i Entorn: “Totes les edicions d’aquest congrés sempre s’han celebrat a la capital de l’Alt Urgell, vocació que volem continuar explorant i reforçant perquè entenem que els fets importants del nostre país, i especialment en matèries d’educació, no tenen perquè passar totes a la capital del país sinó que poden passar en d’altres punts de Catalunya”.



Respecte la periodicitat de celebració del Congrés, que des de fa unes quantes edicions és bianual, Batalla ha explicat que l’any passat (maig de 2018), quan tocava organitzar-lo, “no va ser possible per la situació política del país, concretament a causa de la intervenció del Govern de l’Estat a través de l’aplicació de l’article 155 i l’exili de la consellera d’Educació, Clara Ponsatí, van obligar a posposar a contracor la novena edició d’aquest congrés que arriba un any tard”.

Per la seva part, la vicepresidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Cristina Barbens, ha celebrat que es torni a celebrar el congrés a la nostra comarca: “Estem molt contents d’acostar al territori alturgellenc tota la comunicat educativa del país, que durant tres dies gaudiran del nostre entorn, i alhora els nostres professionals de l’educació podran aplicar tot allò que s’expliqui en el sí del congrés. La comarca de l’Alt Urgell torna a ser un referent en l’àmbit de l’educació”.

En la presentació del Congrés, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior del Govern d’Andorra, Eric Jover, ha agraït a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, al Consell Comarcal de l’Alt Urgell i la Generalitat de Catalunya que es torni a comptar amb la cooperació d’Andorra en l’organització d’aquest novè congrés. Jover ha remarcat que al Principat d’Andorra s’està portant a terme també una “transformació pedagògica profunda”. “Per a nosaltres aquest congrés és una ocasió perfecte per compartir el què estem fent i a escoltar tots aquells elements que ens ajudin a poder millorar” ha manifestat el ministre d’Educació andorrà.

Transformació educativa, xarxes i lideratge pedagògic

El secretari de Polítiques Educatives del Departament d’educació de la Generalitat de Catalunya, Carles Martínez, ha explicat que el congrés girarà entorn al tema ‘Transformació educativa, xarxes i lideratge pedagògic’. Al respecte, Martínez ha remarcat que “l’objectiu principal del novè congrés és parlar de transformació educativa perquè en un món que canvia constantment i globalitzat, l’educació també ha de canviar d’una manera significativa”.

Sobre el motiu del tema del congrés, el secretari de Polítiques Educatives del Govern català ha abundat que “ja no serveixen els vells models tradicionals de política educativa en que l’alumne era l’agent passiu, no interaccionava, on l’ensenyament era bàsicament transmissor de coneixement, sinó que ara hem de caminar cap una transformació educativa amb uns nous enfocaments d’aprenentatge on cal assolir la justícia, l’equitat social, la solidaritat global i ciutadans crítics en una societat democràtica. No hi ha forma més potent de transformació social que l’educació”.

El 9è Congrés d’Educació i Entorn se centrarà en dues estratègies fonamentals: la primera serà el lideratge pedagògic de les direccions del centres i de la inspecció i la segona el treball en xarxa. “Aquestes són les dues estratègies en que se centrarà el congrés amb l’objectiu d’efectuar una important transformació del nostre sistema educatiu que en un món canviant com el que vivim estem obligats a fer”, ha reblat Carles Martínez.

Al seu torn, el director territorial del Departament d’Educació a Lleida, Carles Vega, ha remarcat que “cal posar en valor la decisió de celebrar aquest congrés al nostre territori, així com la feina que s’està portant a terme des dels equips tècnics de l’Ajuntament de la Seu, del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, de la Generalitat i del Govern d’Andorra perquè sigui un èxit que de seguir que ho serà”.

Vega ha volgut subratllar que “en el congrés no només s’aborda l’entorn educatiu sinó també l’entorn social, ja que està obert no només a tota la comunitat educativa entesa com l’escola i l’entorn més immediat sinó als professionals de l’educació en el sentit més ampli”.

Respecte a la participació en aquest congrés, les inscripcions s’obriran el proper dia 4 de març. Des del Comitè organitzar es preu que en aquest novena edició hi hagi uns 300 inscrits.

Programa del congrés i cartell d’experts

El Comitè Organitzador del congrés està ultimant els darrers detalls del contingut del programa. El congrés s’iniciarà a primera hora de la tarda del dijous 30 de maig amb la conferència inaugural. Seguirà divendres 31 de maig tant al matí com a la tarda amb ponències, debats i tallers. Dissabte 1 de juny al matí se celebrarà la darrera jornada que es clourà amb la sessió de conclusions del congrés.

Respecte al cartell d’experts en el món educatiu que aportaran els seus coneixements i les seves experiències als participants del congrés es confirma l’assistència Àngel Castiñeira, doctor i llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona i director i professor titular del departament de Ciències Socials d’ESADE; David Bueno, doctor en biologia i professor de genètica a la Universitat de Barcelona; i Xavier Prats, assessor especial de Teach for All; entre d’altres professionals de renom internacional.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 714 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×