El Govern cofinançarà amb 7,5 MEUR 6 projectes locals de les comarques de Lleida per afavorir l’eficiència energètica i la protecció del patrimoni natural, cultural i turístic

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×
El Govern cofinançarà amb 7,5 MEUR 6 projectes locals de les comarques de Lleida per afavorir l’eficiència energètica i la protecció del patrimoni natural, cultural i turístic
 
  • Aquests projectes estan impulsats per la Diputació de Lleida, el Conselh Generau d’Aran, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i l’Ajuntament de Lleida
  • Els projectes s’emmarquen en la convocatòria del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020
 

 

El Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge cofinançarà amb 7,5 milions d’euros 6 projectes impulsats per les administracions locals de les comarques de Lleida, a través de la convocatòria del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) per al període 2014-2020, centrada en finançar projectes impulsats per entitats locals dins dels eixos 4 i 6 del Programa. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publica avui la resolució amb els projectes presentats per diferents administracions que rebran una subvenció dels fons europeus gestionats per la Generalitat.
 
Els projectes locals de les comarques de Lleida estan impulsats per la Diputació de Lleida, el Conselh Generau d’Aran, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i l’Ajuntament de Lleida. La dotació assignada per al projecte de l’eix 4 és de 1.855.641,38 euros, mentre que a les 5 iniciatives de l’eix 6 es destinaran 5.657.920,65 euros.
 
Arreu de Catalunya, el Departament de Governació cofinançarà amb 42,2 milions d’euros un total de 36 projectes impulsats per 31 administracions locals, entre les quals les 4 diputacions, el Conselh Generau d’Aran, 12 consells comarcals i 14 ajuntaments.
 
El fons FEDER és el principal instrument de la Unió Europea per pal·liar els efectes de la disparitat entre les regions. El Programa operatiu del FEDER Catalunya 2014-2020 té com a objectiu la promoció d’un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, en la línia de les directrius de l’estratègia Europa 2020 i la seva transposició a Catalunya.
 
Cap a una economia baixa en carboni
En concret, les operacions presentades dins de l’eix 4 tenen per finalitat augmentar la participació i distribució i de les energies renovables per a usos tèrmics i la millora i eficiència energètica en l’edificació, així com en les infraestructures i serveis públics. Aquesta és el projecte de les comarques de Lleida inclòs en l’eix 4 del Programa Operatiu FEDER 2014-2020:
 
Ens local
Projecte
Cofinançament FEDER
Diputació de Lleida
Forest4Local
1.855.641,38
 
Diputació de Lleida: “Forest4local”
 
El projecte Forest4local permetrà articular un sistema de gestió forestal dels boscos per a la mobilització de biomassa forestal per a usos tèrmics en edificis i equipaments públics en les comarques amb un elevat pes específic de boscos de propietat de l’administració local de la demarcació de Lleida: Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Val d’Aran.
 
Conservar i protegir el patrimoni natural i cultural
 
Els projectes adscrits a l’eix 6, per la seva banda, promouen la protecció i el desenvolupament del patrimoni natural i cultural. Aquesta és la relació dels 5 projectes inclosos en l’eix 6 del Programa Operatiu FEDER 2014-2020:
 
Ens local
Projecte
Cofinançament FEDER
Diputació de Lleida
Ponent actiu
1.600.180,44
Conselh Generau  d’Aran
Millora de l’accessibilitat als espais naturals
657.862,41
CC Alt Urgell
Creació de la xarxa de senders a la carta
923.670,05
CC Pallars Jussà
Valorització patrimoni cultural i natural per a la dinamització turística
507.830,75
Aj. Lleida
Un nou portal patrimonial: el Museu d’Art de Lleida
1.968.377,00
 
5 ens locals
5 projectes
5.657.920,65
 
Diputació de Lleida: “Ponent actiu”
 
El projecte es desenvoluparà a les comarques de Ponent: Garrigues, el Pla d’Urgell, l’Urgell, el Segrià, la Noguera i la Segarra. El projecte pretén consolidar aquest territori com a destí turístic a partir de la posada en valor del seu patrimoni natural i cultural i mitjançant un model de gestió unificat, que permeti la creació de nous productes turístics sostenibles al territori, la recuperació i posada en valor del patrimoni cultural i natural, així com dels municipis que els envolten.
 
Conselh Generau d’Aran: “Millora de l’accessibilitat als espais natural”
 
El projecte preveu una millora substancial dels accessos a espais naturals d’alt valor ecològic i la promoció i difusió dels recursos turístics als quals es dona accés. Hi participen tots els municipis de l’Aran amb l’objectiu de valoritzar i potenciar el dinamisme de les àrees naturals i culturals de la zona, d’incalculable valor paisatgístic, patrimonial i històric. Es presenten un conjunt d’intervencions que permetran millorar l’accés a diverses àrees naturals especialment protegides amb especial atenció a les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda.
 
Consell Comarcal de l’Alt Urgell: “Camina Pirineus: Creació de la xarxa de senders a la carta, l’eina de posicionament ecoturístic de l’Alt Urgell”
 
La iniciativa inclou la creació d’una xarxa de senders, recursos i serveis ecoturístics de l’Alt Urgell, mitjançant la recuperació i valorització del patrimoni cultural i natural, incorporant la innovació en la promoció i gestió turística. Així, es proposa la creació de l’aplicació “Alt Urgell a la carta”, que situarà el paisatge com un element central en la creació de producte turístic, i implementarà un model de gestió col·laboratiu públic-privat, amb visió comarcal i basat en els vetlladors de territori, per contribuir al creixement sostenible, integrador i intel·ligent, que posicioni la comarca com un referent ecoturístic al Pirineu.
 
Consell Comarcal del Pallars Jussà: “Valorització del patrimoni cultural i natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà”
 
La iniciativa proposa nou actuacions distribuïdes per tota la comarca, entre les quals s’inclou la implantació d’un sender natural que revaloritzarà elements patrimonials com ara el pont romànic de Sant Jaume o les antigues adoberies. Aquesta acció es complementa amb la recuperació ambiental del parc del Pinell.
 
També s’impulsarà la tematització de la xarxa de senders per fer valer els  llocs per on transcorre i, concretament, al municipi de Senterada es preveu senyalitzar un seguit d’itineraris per donar a conèixer el patrimoni megalític d’aquesta part de la comarca. Paral·lelament, i entre altres actuacions, es planteja la remodelació de la proposta expositiva del Museu Paleontològic i dels Dinosaures del Pirineu a Isona, per convertir-lo en el centre neuràlgic del senderisme a la comarca que ja interactua amb equipaments de comarques veïnes.
 
Ajuntament de Lleida: “Un nou portal patrimonial: el Museu d’Art de Lleida”
 
L’objectiu del projecte és valoritzar una part fonamental del patrimoni cultural de Lleida, el seu patrimoni artístic modern i contemporani, com una forma d’impulsar el desenvolupament de la ciutat i el seu territori d’influència. Preveu l’adequació de l’edifici de l’antic Palau de Justícia com a nova seu del Museu d’Art de Lleida i completar l’elaboració i redacció del Pla director que organitza les funcions i el recursos del Museu i potencia el seu ús com a equipament cultural i turístic de caràcter públic. També es farà un Pla de Comunicació i màrqueting sobre la base de seleccionar els “elements diferenciadors” pels quals el Museu vol ser reconegut, tant local com internacionalment.
FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 925 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×