El 2021 es van incorporar 47 joves al sector agrari o ramader de Lleida
Fruit del suport i assessorament que han rebut 87 joves a través del conveni de col·laboració entre Diputació de Lleida i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) per a la millora de la professionalitat i competitivitat del sector agrari i ramader
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i la presidenta de JARC Lleida, Esmeralda Rourera, van presentar divendres els resultats obtinguts fruit del conveni de col·laboració entre ambdues entitats que tenia com a objectiu principal incidir en la millora de les empreses d’aquest sector incentivant l’aprofitament dels recursos naturals de forma sostenible i l’arrelament de la població al territori, facilitant l’accés de joves per garantir el relleu generacional i donant vida als municipis amb respecte pel medi ambient.
A l’acte de presentació —que ha tingut lloc a la Sala Viladrich de la Diputació de Lleida— han assistit també el director del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Ramon Boixadera; i el cap sectorial de Joves de JARC, Xavier Purroy, a més d’Anna Coll, Oriol Pujol i Julià Prunera, experiències d’èxit del conveni.
Com a resultat d’aquest conveni, destaca el suport i assessorament que s’ha dut a terme a través de formacions en diferents àmbits de la producció i de la gestió agroramadera adreçades a aquestes noves generacions. Així, durant el 2021 van rebre assessorament 87 joves, dels quals ja s’han incorporat al sector agrari o ramader 47 joves de 37 municipis de Lleida.
En la seva intervenció, el president, Joan Talarn, ha destacat la importància de contribuir a assolir una major estabilitat econòmica de les explotacions agràries i ramaderes i afavorir l’estabilitat de la població al territori i una estructura territorial equilibrada, amb una base agrària forta i preparada per als reptes del futur. “Les dades que es presenten són la prova que l’agricultura té el futur garantit. El camp lleidatà viu moments durs; per això, és més important encara aquest esforç per fer arrelar el talent del nostre sector primari a les nostres comarques que compartim l’administració pública amb les entitats de l’àmbit agroalimentari com és JARC”, ha afegit.
Les activitats de capacitació tecnològica, la participació activa en fires i jornades tècniques sectorials i la 5a edició del guardó a la Millor Poma Golden 2021 han estat les principals activitats que s’han desenvolupat amb aquest conveni i que han contribuït a la millora de la professionalitat i competitivitat del sector agrari i ramader, tal com definia el conveni que comptava amb un pressupost de 82.000 €, dels quals la Diputació de Lleida n’ha aportat 36.000 €, és a dir, un ajut del 44% sobre el cost total.
Rourera ha remarcat que “el món de la pagesia és molt complex i això explica que cada dia més agricultors i ramaders s’associïn a una organització agrària, perquè els oferim la informació i el suport que necessiten.”
Xavier Purroy ha afegit que “som un país on tenim sol, aigua i terres fèrtils i gent amb ganes de treballar” i que l’administració i les entitats agràries han de treballar per fer-ho possible.
Com a resultat de les activitats dutes a terme a través d’aquest conveni, s’han presentat dues experiències d’èxit que, a través de la formació i l’assessorament que han rebut, dos participants s’han incorporat al sector primari i ramader.
La primera experiència fa referència a La Cistella de Montgai (la Noguera). Es tracta d’Anna Coll, veterinària i professora de la UAB, i Oriol Pujol, economista, que van decidir fer un canvi de vida durant el confinament i actualment treballen en el sector primari.
Tenen hort i preparen cistelles amb fruita i verdura, comptant també amb productors de proximitat per completar-les. Reparteixen a domicili i per missatgeria arreu de Catalunya amb les comandes que els arriben a través del seu web. Actualment estan preparant nous projectes.
La segona experiència que s’ha donat a conèixer és la del Julià Prunera, amb, PRUMAT 2020 SLU, una granja de galls dindi, a la Granadella (les Garrigues)
En Julià és enginyer i va decidir tornar al camp. Es va incorporar l’any 2020 i amb un pla de millora va construir una granja per a 12.000 galls dindi i ara ja ha sortit la primera pollada. La granja es proveeix d’energia solar amb plaques que té instal·lades a la teulada de l’explotació.
Dos exemples d’èxit resultat d’aquest conveni que té com a objectiu principal millorar la professionalitat i competitivitat del sector agrari i ramader i contribuir al manteniment d’una estructura equilibrada i forta del sector primari.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016