La població d’os al Pirineu català el 2023 es xifra en 41 exemplars

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

La població d’os al Pirineu català el 2023 es xifra en 41 exemplars

  • Al conjunt dels Pirineus, s’han detectat 83 exemplars d’os, dels quals 16 són cries nascudes l’any passat
  • A Catalunya ja fa anys que es desenvolupa tot un seguit de mesures preventives de coexistència amb la ramaderia que es fonamenten en l’agrupament i vigilància dels ramats
  • Els danys a la ramaderia es manté estable, tot i l’augment progressiu de la població d’ossos
  • El Cos d’Agents Rurals, que porta el pes del seguiment, va trobar un indici d’os a l’Alt Urgell, el primer des de l’any 2007

Durant l’any 2023 van néixer 16 cries d’os als Pirineus d’un mínim d’11 ventrades. Es tracta d’una de les xifres de ventrades més altes registrades des dels primers reforços de població de l’espècie l’any 1996. Aquestes dades s’han donat a conèixer durant el balanç anual de la població de l’os bru que realitza el Grup de Seguiment Transfronterer de l’Os Bru al Pirineu (GSTOP), on estan integrats el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el Cos d’Agents Rurals del Departament d’Interior, el Conselh Generau d’Aran i els governs d’Andorra i França, l’Aragó i Navarra.

El 2023, al conjunt dels Pirineus, s’han detectat 83 exemplars d’os. Aquesta xifra correspon al nombre mínim d’ossos detectats en un any i es revisa anualment. Es tracta de 37 femelles, 40 mascles i 6 individus de sexe no identificat. D’aquests, 43 són adults potencialment reproductors (26 femelles i 17 mascles), 24 subadults i 16 cries. Segons els càlculs elaborats pel Grup de Seguiment Transfronterer de l’Os Bru al Pirineu, s’estima que la taxa mitjana de creixement anual de la població d’os en els darrers quatre anys ha estat del 10,94%.Pel que fa a exemplars que es donen per morts o desapareguts durant l’any 2023, la xifra és de 7 (3 adults i 4 subadults). En aquest recompte de baixes, es comptabilitzen els exemplars dels quals es té evidència de la mort o bé no es té cap indici des de fa dos anys.

Així mateix, l’àrea de distribució total s’estima en uns 7.100 km², fet que suposa un augment de 1.700 km² respecte al 2022 i de 600 km² respecte al 2021. S’estén al llarg de 230 quilòmetres d’est a oest, des del sud-oest del departament francès dels Pirineus Orientals fins al nord-est de Navarra. Aquest augment de la superfície es degut principalment a diversos moviments de dispersió d’ossos mascles subadults, en particular als extrems oest, est i sud de l’àrea de distribució. Des del 1996, la tendència general de la mida de l’àrea de distribució ha estat d’augment continuat, cosa que reflecteix àmpliament la tendència demogràfica de la població.

El seguiment poblacional de l’os es fonamenta en dues metodologies de cerca d’indicis de presència d’exemplars: la primera oportunista (danys, observacions, petjades, rastres, excrements) i la segona sistemàtica (operacions programades). El 2023, s’ha confirmat 1.731 indicis de presència a França (mostres de pèls: 33%; fotos i vídeos automàtics: 24%; depredacions sobre animals domèstics o ruscs: 21%; excrements: 12%; petjades i rastres: 5%; observacions visuals: 4%), 1.175 a Espanya (mostres de pèls: 45%; fotos i vídeos automàtic: 37%; observacions visuals: 6%,; excrements: 4%; depredacions: 4%; altres tipus: 4%) i 11 indicis a Andorra.

41 exemplars al Pirineu català 

A Catalunya, es disposa de 281 paranys sistemàtics (càmeres fotogràfiques i trampes de pel) per detectar la presència d’ossos, repartits en 103 quadrícules 4×4 quilòmetres i 12 quadrícules 8×8 quilòmetres. Durant el 2023 s’han realitzat 1.999 revisions dels paranys sistemàtics, de les quals 1.562 van ser negatives (78,14%) i 437 positives (21,86%).

Als Pirineus de Catalunya, amb tots els mètodes de seguiment combinats, s’han recollit 674 contactes d’os bru (437 sistemàtics i 237 oportunistes). Cada contacte pot generar un o més indicis d’os (1.107 en total en 2023). En total s’han recollit 502 mostres de pèl i s’han realitzat 384 fotografies o vídeos amb càmeres automàtiques. També s’han recollit dades de consumició d’aliments (7), depredacions (43), excrements (46), observacions (66), rastres i petjades (34) i altres (7).

Tot plegat, ha servit per identificar una població de 41 exemplars aquest 2023 a les comarques del’Aran, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça i l’Alt Urgell. Es tracta de 23 exemplars adults, 10 subadults i 8 cadells, dels quals 21 són mascles, 15 femelles i 5 cadells indeterminats dels quals no s’ha pogut esbrinar el sexe.

Tot aquest seguiment el duu a terme majorment el Cos d’Agents Rurals. Cal destacar que a finals d’any 2023 els Agents Rurals van localitzar el primer indici de que l’os es troba a l’Alt Urgell.

Es tracta del pas d’un exemplar d’aquest plantígrad des de fa anys ja que l’anterior indici és del 2007. Es tracta d’una dada puntual que ha estat trobada en el terme municipal de Montferrer i Castellbó dins el Parc Natural de l’Alt Pirineu. Probablement es tracti d’un moviment d’algun dels exemplars coneguts i identificats a la comarca veïna del Pallars Sobirà. Durant el 2024 el Cos d’Agents Rurals farà seguiment de la zona per comprovar si es tracta d’un indici de moviment puntual o recurrent.

41 exemplars
41 exemplars d’os

És important destacar també que aquest hivern, a causa de les altes temperatures i la poca neu, la hivernació ha estat més breu i s’han tingut més indicis d’activitat en aquest període. Aquesta època coincideix amb la temporada de caça i l’os ha estat detectat per diversos caçadors en batudes. En tots els casos els caçadors han tingut una bona actitud, han suspès la batuda i han alertat als Agents Rurals.

Mesures preventives de coexistència amb la ramaderia

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ja fa anys que desenvolupa tot un seguit de mesures preventives de coexistència amb la ramaderia que es fonamenten en l’agrupament i vigilància dels ramats durant el dia i tancament dels ramats amb la vigilància i protecció mitjançant gossos de protecció durant la nit.El programa de prevenció de danys pretén donar una resposta efectiva als ramaders locals propietaris d’oví i cabrum que estan ubicats en zones de presència de l’os, susceptibles de patir atacs i/o depredacions. L’objectiu és possibilitar la coexistència entre la ramaderia extensiva de muntanya i l’os i reduir les interaccions entre aquests.

L’any passat hi va haver agrupacions de ramats a la Bonaigua, Isil, Tavascan-Estaron i Boldís. Les agrupacions compten amb la presència de pastors contractats pel Departament que s’encarreguen de la vigilància diürna. Durant el dia, el pastor surt a pasturar les ovelles i durant la nit les ovelles es tanquen en les pletes electrificades situades al costat del refugi on dorm el pastor. Així mateix, cada agrupació compta com a mínim amb la presència de dos gossos de protecció de ramats. El Departament destina a mesures de coexistència gairebé 500.000 euros.

El número d’atacs i depredacions a la ramaderia durant el 2023 en territori català ha estat de 16. Una xifra que es manté estable, tot i l’augment progressiu de la població d’ossos. En el cas de la ramaderia petita (ovelles i cabres) els atacs es van produir majoritàriament perquè els exemplars van quedar fora del tancat durant la nit per raons meteorològiques (boira) o per separar-se del ramat al recollir-lo.

41 exemplars
41 exemplars d’os

En l’àmbit de l’apicultura també es realitzen tancaments d’assentaments apícoles en zones amb presència de l’os. L’any passat es van adherir a aquest programa una cinquantena d’assentaments.

Enllaç als vídeos:

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 179 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×