L’ESCOLA DE PASTORS I PASTORES DE CATALUNYA ARRANCA LA 14a EDICIÓ!

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

L’ESCOLA DE PASTORS I PASTORES DE CATALUNYA ARRANCA LA 14a EDICIÓ!

L’Escola de Pastors i Pastores, tot i la situació de pandèmia, començarà en uns dies. El proper dilluns 24 de Gener. Enguany obre les portes més aviat que mai. Si l’any passat es va ampliar la formació per aprofundir en la Silvopastura per a la prevenció d’incendis i la prestació de serveis ambientals, aquest curs ho fa per amb una setmana temàtica per aquelles persones que volen treballar de pastor/a de muntanya.  

La feina del pastor/a de muntanya és aquella que es fa a l’estiu, quan tots els ramats s’agrupen i pugen a muntanya per passar-hi l’estiu. Mentre els pagesos i pageses són a les valls fent herba per l’hivern, a muntanya els animals peixen i els guarda un pastor/a de muntanya. Aquesta sistema és imprescindible per al manteniment de les explotacions del Pirineu, però també representa un llegat cultural que no podem perdre i una manera de mantenir territori i biodiversitat.  Per això, des de l’Escola s’ha volgut transmetre coneixements necessaris per desenvolupar aquesta activitat: meteorologia, orientació, cicle de paràsits, gossos d’atura i gossos de protecció i altres matèries que milloraran la preparació de l’alumnat que vulgui fer aquesta feina ancestral, però també a la resta, ja que són continguts rellevants per la vida a la intempèrie. 

Així doncs, amb les dues setmanes de pastura específica, silvopastura i muntanya, la formació passa a ser de 6 mesos i mig. Dos i mig de teoria i 4 de pràctiques.  

Així doncs, el dilluns que ve l’Escola de Pastors i Pastores obre la porta a 17 persones, de les 46 que han sol·licitat l’accés a la formació per aquesta 14a edició. 

El perfil general de les 217 persones que han fet la formació fins l’any 2021 és el següent: 

  • L’edat mitjana de 30 anys. 
  • Seguim amb una tendència a augmentar el percentatge de dones que cursen la formació. 
  • La majoria té estudis de grau mig o superior. 
  • Gaire bé la totalitat no ve de família de pagès. No té relació familiar amb el sector ramader. 

Participen nombroses explotacions de tot el país que fan el paper de tutors i tutores, incloent les pastures de muntanya. El model d’explotació que acull l’alumnat mira de respondre al màxim a un model extensiu, de producció tradicional i/o ecològica, de gestió familiar i on s’hi arribi a fer una transformació i venta directa del producte. Sense aquestes finques col·laboradores que acullen i formen l’alumnat, l’Escola de Pastors i Pastores no seria possible. 

Fins l’any 2020 tenim que més d’un 60% de les persones que fan la formació es dediquen al sector primari. Una xifra que ens indica, sobre tot, la passió que aquestes persones senten per l’ofici. Perquè dedicar-se a la pagesia a dia d’avui, és difícil i si no vens de tradició ramadera, encara ho és una mica més. 

14a EDICIÓ!
FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 350 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×