CARN VERMELLA SI O NO?

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Carn vermella si o no?

Recentment va sortit una notícia el 26 d’octubre on el Centre Internacional d’Investigacions sobre el Càncer (CIIC) i L’Òrgan de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) especialitzat en el càncer, relacionaven el Consum de carn vermella i processada amb l’associació de cert Tipus de càncer.

Bé, anirem per parts, Que vol dir carn vermella i carn processada?
La carn vermella es refereix a tots els tipus de carn muscular de mamífers, com ara la carn de vedella, porc, xai, cavall o cabra. D’altra banda, la carn processada es refereix a la carn que s’ha transformat a través de la salaó, el curat, la fermentació, el fumat o altres processos per millorar el seu sabor o la seva conservació. La majoria de les carns processades contenen carn de porc però també poden contenir altres carns vermelles, aus, menudeses o subproductes carnis com ara la sang.
Exemples de carns processades inclouen frankfurters, pernil, embotit, bacon, salsitxes, carn en conserva i cecina o carn seca, així com carn en llauna, i les preparacions i salses a força de carn.

Però ,¿Quin és el problema de les carns processades?
Doncs que els mètodes de cocció a alta temperatura generen compostos que poden contribuir al risc cancerigen, però el seu paper no està encara plenament entès.
Cuinar a altes temperatures o amb el menjar en contacte directe amb una flama o una superfície calenta, com la barbacoa o la paella, produeix certs tipus de químics cancerígens (com els hidrocarburs aromàtics policíclics i les amines aromàtiques heterocícliques). No obstant això, no hi ha prou evidencies com per assegurar que la manera en què la carn és cuinada afecta el risc de càncer.L’informe d’aquestes 2 Organitzacions es basa en una revisió de 800 estudis elaborat per 22 expert que van concloure que la carn vermella es classifica com a probablement carcinogen per als humans (Grup 2A) i la carn processada es classifica com a carcinògena per als humans (Grup 1), basada en evidència suficient en humans que el consum de carn processada causa càncer colorectal.

¿Però que significa Grup 1 o Grup 2A?
És una classificació que fa la IARC (Agència Internacional per a la Investigació del Càncer) que classifica en quatre grups, basant-se en proves científiques existents sobre carcinogènesi.

Grup 1: “carcinogen per a l’ésser humà” Hi ha proves suficients que confirmen que pot causar càncer als humans.

Grup 2A: “Probablement carcinogen per a l’ésser humà” Hi ha proves suficients que pot causar càncer als humans, però actualment no són concloents.

Grup 2B: “Possiblement carcinogen per a l’ésser humà” Hi ha algunes proves que pot causar càncer als humans però de moment estan lluny de ser concloents.

Grup 3: “No pot ser classificat respecte al seu carcinogenicitat per a l’ésser humà” Actualment no hi ha cap prova que causi càncer als humans.

Grup 4: “Probablement no carcinogen per a l’ésser humà” Hi ha proves suficients que no causa càncer als humans.

Si us interessa més el tema podeu entrar a la pàgina http://monographs.iarc.fr/ENG/Classification/index.php i conèixer els components que formen la llista.

Llavors … ¿hem de deixar de consumir aquest tipus d’aliment? Si ens ho plantegessim arribariem a la conclusió que no podriem menjar res. És important extreure de l’informe de l’OMS que el consum excessiu de carn és nociu i que per tant hem de controlar la quantitat i la ració.

Quina és la recomanació sobre la ingesta de carn? Bé, el recomanat de carn en general és de 3 a 4 vegades per setmana, d’aquestes tres o quatre vegades, una d’aquestes racions es podria optar per la carn vermella.
En canvi la carn processada es considera el seu consum ocasional, per tant, no es recomana el seu consum ni d’habitual ni de diari i com menys presència hi hagi en la nostra dieta habitual, molt millor.

Laura Espia Monso – 686 626 936 – lauraespia@hotmail.com – Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la UDL

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 4.347 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×