El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici esdevé la ‘zona de qualitat acústica’ més gran de Catalunya
Aquest dimecres ha rebut el certificat que acredita el Parc i la zona perifèrica de protecció com a zona d’especial protecció de la qualitat acústica
La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, ha lliurat aquest dimecres a la seu del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici els certificats que acrediten el Parc i la zona perifèrica de protecció com azona d’especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA). Ho ha fet després de signar la resolució que declara ZEPQA el Parc i la seva zona perifèrica, passant a ser la zona de qualitat acústica més gran de Catalunya, que ha sortit publicada avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).. La zona perifèrica de protecció inclou part dels municipis de Alt Àneu, La Guingueta d’Àneu, Esterri d’Àneu, Espot, Sort, La Torre de Cabdella, La Vall de Boí, Vilaller, Vielha e Mijaran i Naut Aran.
A Catalunya, les altres zones declarades com a ZEPQA són el Parc Natural de la Serra del Montsant i els termes municipals de dotze municipis del seu entorn, al Priorat; una àrea del municipi del Papiol, al Baix Llobregat; i quatre més situades en parcs periurbans de la ciutat de Barcelona.
Preservar àmbits singulars
La normativa de protecció envers la contaminació acústica està orientada principalment a la protecció de les persones i, en termes generals, els límits de soroll establerts apliquen a l’entorn dels habitatges. Pel que fa a la protecció de la resta d’éssers vius, no estableix límits específics i remet a la possibilitat de declarar zones d’especial protecció de la qualitat acústica, amb límits de soroll i plans de mesures específics, que permetin preservar la qualitat acústica en els àmbits singulars d’espais de protecció de la natura.
La declaració de protecció en aquesta zona busca posar en valor la seva qualitat acústica i preservar-la. D’aquesta manera, se la dota d’una protecció jurídica envers la contaminació acústica i s’hi implanta un pla d’actuacions que en permeti la conservació i, si escau, la millora del seu ambient acústic. La declaració també comporta la necessitat de difondre la seva existència i de promoure activitats de sensibilització i educació ambiental, a més de promoure el turisme sostenible al voltant d’activitats que permetin gaudir de la tranquil·litat, l’escolta dels sons de la natura, etc.
La declaració comporta que a la zona es donen uns nivells sonors que no sobrepassen entre les 8 i les 21 hores un valor límit de soroll de 50 decibels (dB) i, entre les 21 i les 8 hores, de 40 dB. En aquesta àrea, mitjançant la declaració de protecció, s’estableix com a valor límit d’immissió el valor del soroll de fons o ambiental més 6 dB.
Durant els períodes amb activitats forestals excepcionals es podran sobrepassar els valors límits establerts per a la ZEPQA a la zona perifèrica de protecció.
Més silenci, més salut
La UE considera en els seus informes el soroll com el segon agent ambiental contaminant de més impacte sobre la salut de la ciutadania, només darrera de la contaminació atmosfèrica. A les grans aglomeracions urbanes de Catalunya, segons les darreres dades disponibles, el 40% de la població viu en entorns on es superen els nivells màxims admissibles de soroll, i només l’11% gaudeix de nivells de qualitat acústica al voltant del seu habitatge que es puguin considerar com a zona tranquil·la. Estudis recents, a més, indiquen que l’existència de zones verdes prop del lloc de residència reverteix en una millora de la salut de la ciutadania.
El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és l’únic parc nacional de Catalunya, i representa la zona lacustre més important dels Pirineus. Per aquest motiu, l’aigua és la principal protagonista, tant en els seus estanys d’alta muntanya com en les conegudes aigüestortes que donen nom al Parc Nacional. Les valls en forma d’U són una magnífica mostra de l’acció erosiva de les glaceres del quaternari.
Les formacions boscoses son força representatives; des de pinedes de pi negre, avet, pi roig i bedoll. Tots aquests hàbitats constitueixen la llar de plantes i animals diversos, entre aquestes, espècies protegides, endemismes pirinencs i d’altres de distribució estrictament boreoalpina o àrtico-alpina o en perill d’extinció com el trencalòs (Gypaetus barbatus), la perdiu blanca (Lagopus muta) o el gall fer (Tetrao urogallus). Així doncs, el Parc Nacional es converteix en el refugi i lloc d’estudi d’aquestes espècies. Tot aquest conjunt forma un indret amb un alt nivell de biodiversitat. Per mantenir tots aquests valors, el Parc Nacional treballa una conservació lligada al desenvolupament sostenible del seu entorn.
La direcció del Parc Nacional, amb la col·laboració de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural i de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, va iniciar l’any 2016 el procés de declaració del parc com a Zona d’especial protecció de qualitat acústica per preservar la pau, la tranquil·litat i els sons naturals, així com fomentar-ne els diferents valors associats ja siguin culturals, científics, paisatgístics o naturals, desenvolupant-hi activitats.
Augmentar la protecció
El Pla d’acció del Parc Nacional per a la declaració de zona d’especial protecció de la qualitat acústica durant els anys 2019-2022 va ser fruit d’un procés de participació ciutadana. Dins d’aquest procés es van celebrar tallers, dirigits a la població local i als agents implicats, on s’explicava el projecte, les implicacions i els aspectes positius, i es van recollir propostes per després incloure-les en el full de ruta que és el Pla d’acció. El pla preveu activitats com campanyes de mesuraments a diferents punts de la ZEPQA, realització d’excursions i rutes escolars de dia i a ser possible també de nit per escoltar els sons de la natura (animals, aigua, silenci, etc.), promoure cursos sobre la protecció acústica i els efectes d’aquest tipus de contaminació, o jornades de divulgació i conscienciació del valor de la tranquil·litat, entre d’altres.
Pel seu abast i temàtica, aquest pla d’acció treballa de forma paral·lela al Pla d’acció per a l’obtenció de la certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (2019-2022) i al Pla d’Acció per a la protecció del Punt de Referència (2019-2022).
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016