Els onze museus de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran organitzen una vintena d’activitats per commemorar el Dia Internacional dels Museus
- Entre el 18 i el 21 de maig, els diferents museus de la Xarxa exposaran objectes relacionats amb els conflictes bèl·lics al llarg de la història, i acolliran un cicle de conferències i documentals que posarà en relleu els conflictes actuals i el problema dels refugiats
- Una ‘performance’ de dansa al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona ha servit per escenificar avui la presentació de les activitats del Dia Internacional, que aquest any porta per lema: ‘Conflictes bèl·lics i migracions. Memòries ferides i reconciliació’
- La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran acollirà, en el marc d’aquesta campanya, 23 activitats del 18 al 21 de maig
- Com ja és habitual, el 18 de maig, en motiu del Dia Internacional, els equipaments fan una jornada de portes obertes
Solsona, 15 de maig.- Una ‘performance’ de dansa al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona ha servit per escenificar avui la presentació de les activitats per commemorar el Dia Internacional dels Museus (DIM17), un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) que se celebra anualment el 18 de maig.
L’edició d’enguany de l’ICOM té com a lema: ‘Museus i històries punyents: Dir allò que no es pot explicar als museus’, i enllaçant amb aquesta temàtica, la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran ha presentat avui la seva campanya pròpia: ‘Conflictes bèl·lics i migracions. Memòries ferides i reconciliació’. Entre el 18 i el 21 de maig, els diferents equipaments de la xarxa exposaran objectes relacionats amb els conflictes bèl·lics al llarg de la història, i acolliran un cicle de conferències i documentals que posarà en relleu els conflictes actuals i el problema dels refugiats.
La presentació ha tingut lloc en el marc del finestral romànic del campanar de la Catedral de Solsona, un dels pocs elements que es conserven de la primitiva església de Santa Maria de Solsona i que fou testimoni de la guerra del Francès (1810). Hi han assistit representants dels Museus de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, encapçalats per la seva presidenta, Carme Bergés. En aquest marc exclusiu, els equipaments han donat a conèixer les 23 activitats que acolliran durant tota la setmana. Xerrades, un cicle de conferències i documentals sobre els conflictes actuals i els seus devastadors efectes sobre el territori, el patrimoni i les persones que els pateixen són algunes de les activitats previstes. Totes elles responen al tema ‘Dir allò que no es pot explicar als museus’.
Coincidint amb el Dia Internacional, els dies 19 i 20 els museus se sumen a la commemoració de la Nit dels Museus amb diferents activitats, que combinen les visites a les exposicions amb dansa, música, teatre o tastos de productes.
Objectes, com a testimonis de conflictes
Els objectes que exposaran els museus de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, vinculats als conflictes bèl·lics, serviran per representar la memòria i les migracions. Aquests, juntament amb els documents i les peces d’art, simbolitzen els efectes de les guerres sobre la cultura i el patrimoni.
Així, el Museu de la Noguera de Balaguer exposarà un radi humà amb una punta de fletxa de sílex clavada (2500-1300 BC), trobat al jaciment sepulcral del Forat de Conqueta de les Avellanes-Santa Linya; el Comarcal de Cervera, fragments de metralla d’una de les 70 bombes que es van llançar durant el bombardeig aeri del 3 de desembre de 1938 a la capital de la Segarra; L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, un conjunt de llibretes, contes i altre material escolar que vol expressar la mirada infantil durant la Guerra Civil espanyola; El Museu de Guissona, 3 puntes de fletxes i 2 projectils per ser llançats amb fona (armes trobades a les excavacions de la ciutat romana de Iesso); el Museu de la Conca Dellà, un fragment de mànec de simpulum o cullerot per servir vi que portaven els soldats romans (segle I dC).
El Museu de Lleida presentarà un recorregut per cinc obres del museu, des d’armament ibèric fins a l’obra de Guinovart, que simbolitzen diferents conflictes bèl·lics al llarg de la història; el Museu de la Val d’Aran, bales de plom i restes de bombes de fragmentació de ferro emprades en la destrucció de Castèth Leon (1719); el Museu d’Art Jaume Morera, Volumetria I de Leandre Cristòfol, que exemplifica el retorn a l’escultura no figurativa que va desenvolupar entre la II República i el final de la Guerra Civil; el Museu Diocesà de l’Urgell, un calze i patena circular amb decoració central amb la representació de la mà de Déu, procedents de Núria, que van viatjar a l’exili juntament amb la Mare de Déu de Núria (segle XIII); el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, un finestral romànic del campanar de la Catedral de Solsona, un dels pocs elements que es conserven de la primitiva església de Santa Maria de Solsona i que ha estat testimoni de la Guerra del Francès (1810) i el Museu Comarcal de l’Urgell, un ganivet amb pom d’anella, vinculat a la tragèdia del Call de Tàrrega (1348).
Més de 20 d’activitats pel Dia Internacional dels Museus
La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, formada pel Museu de la Noguera de Balaguer, el Comarcal de Cervera, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu d’Esterri d’Àneu, el Museu de Guissona, el Museu de Conca Dellà d’Isona, el Museu de Lleida, el Jaume Morera de Lleida, el Diocesà de l’Urgell de la Seu d’Urgell, el Diocesà i Comarcal de Solsona, el Comarcal de l’Urgell de Tàrrega i el Musèu Dera Val d’Aran de Vielha, s’afegeix a la celebració del Dia Internacional dels Museus, un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM), que se celebra anualment el 18 de maig, i que enguany comptarà amb més d’una vintena d’activitats. A més, coincidint amb el Dia Internacional, que se celebra el dia 18, els equipaments faran una jornada de portes obertes amb entrades gratuïtes.
A principis del mes de maig del 2016, es va constituir la Xarxa Territorial de Museus de les Terres de Lleida i l’Aran, fruit d’un conveni entre el Departament de Cultura, la Diputació de Lleida i 11 museus del territori. La Xarxa forma part del sistema de xarxes territorials de la Generalitat i té la funció de garantir la preservació i la difusió del patrimoni artístic de Catalunya, fomentant l’equilibri territorial en la seva distribució.
Actes previstos per cada Museu:
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016