Soriguera organitza una jornada per debatre sobre la vulnerabilitat de la dona envers el càncer al món rural
Se celebrarà el 9 de març a la sala de plens de l’Ajuntament, al nucli de Vilamur
La diputada d’Igualtat i Cooperació Internacional, Sandra Marco; l’alcalde de Soriguera i diputat, Josep Ramon Fondevilla; el president de l’Associació Contra el Càncer de Lleida, Sisco Maranges, i la membre de la junta provincial i presidenta de l’Associació Contra el Càncer al Pallars Sobirà, Iolanda Mas, han presentat aquest dilluns la Jornada ‘Dona i càncer. La vulnerabilitat de la dona envers el càncer al món rural’, que se celebrarà a la sala d’Actes de l’Ajuntament de Soriguera, al poble de Vilamur, el 9 de març.
La jornada neix gràcies a la col·laboració que manté l’Ajuntament amb l’Associació contra el Càncer del Pallars Sobirà i la de Lleida, i comptarà amb dues conferències sobre l’afectació del càncer en la salut sexual i reproductiva que anirà a càrrec de la Dra. Marisa Pon, i sobre dona, gènere i ruralitat, que anirà a càrrec de la Dra. Carme Campoy, ambdues especialistes en el tema i membres i col·laboradores de l’Associació contra el Càncer. A més de les xerrades hi haurà una taula rodona amb testimonis (pacients i familiars), professionals i voluntàries que exposaran, de primera mà, les experiències viscudes, interactuaran i se’n trauran conclusions, de les quals se’n farà un recull.
Josep Ramon Fondevilla ha destacat ha recordat que “el càncer, tant per a les dones com per als homes, és una malaltia que no deixa indiferent i, en el cas de les dones, els efectes secundaris dels tractaments impliquen, moltes vegades, estigmes estètics que costa superar”, i ha afegit que “cada vegada que cal fer alguna actuació que correspongui al tractament s’han de fer 300 km, com a mínim, per baixar a Lleida”. Per tot això ha qualificat la situació “com un altre tipus de violència, fet que ens preocupa i molt perquè això ens afecta a tots els que vivim en zones del Pirineu i no només a les malaltes de càncer, ja que per qualsevol visita especialista, per rutinària que sigui, s’han de fer aquests 300 km”.
Sandra Marco s’ha referit al fet que “les dones afrontem la crua realitat de la malaltia de manera diferent, i segurament més desprotegides que els homes, ja que existeixen elements específics de gènere, ja sigui la sexualitat, alguns elements biològics o fins i tot per l’estètica mateixa, que fa que ho afrontem de manera diferent”.
De la seva banda, Sisco Maranges ha emfatitzat en el fet que aquesta jornada pugui servir per “donar més visibilitat a la malaltia” i que celebrar-la fora de l’entorn més proper de la ciutat de Lleida serveixi perquè tothom conegui la realitat del càncer en el món rural.
Finalment, Iolanda Mas ha recordat que la idea d’aquesta iniciativa va néixer l’any 2022, arran d’una jornada sobre el càncer que es va celebrar a la Diputació de Lleida, “que va ser l’embrió del que hem estat organitzant des d’aleshores”. Mas ha reivindicat la igualtat d’oportunitats per la gent del món rural, i la del Pirineu, en tots els àmbits.
La jornada també comptarà amb la participació de la Coral Bilonguings, de Sort, i del mestre acordionista, Josep Colom.
De tot el que passi durant la jornada se’n farà una exposició de fotografies que s’estrenarà el 15 d’octubre, Dia Internacional de la Dona en el Món Rural a Soriguera, i que vol ser itinerant.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016