LA DIPUTACIÓ DE LLEIDA ACULL LA PRESENTACIÓ DE LA V MILLA VERTICAL D’ÀREU, QUE TINDRÀ LLOC EL 9 DE JUNY
La Milla Vertical d’Àreu, considerada com una cursa única al Pirineu per les seves característiques de distància i de desnivell, amb arribada al cim del Monteixo a 2.905 metres, assoleix enguany la seva 5a edició. La prova, que se celebrarà el dia 9 de juny al municipi d’Alins, al Pallars Sobirà, mantindrà en aquesta edició el mateix recorregut de l’any passat, que va ser més dur i amb més verticalitat que en les edicions anteriors, “per posar més nivell a la cursa”. El mateix cap de setmana coincidirà al poble d’Àreu la celebració de la Milla Vertical amb una de les sortides programades dins dels festivals de senderisme dels Pirineus, que ofereixen a un públic ampli rutes guiades a peu per conèixer un territori, amb activitats complementàries.
La V Milla Vertical d’Àreu manté l’encant de córrer més que el sol, amb la sortida a les 18.30 hores del dissabte 9 de juny des de la plaça d’Àreu i l’arribada al cim del Monteixo abans no s’amagui el sol, tret del conte “L’Edat de les Pedres” de Pep Coll.
La Diputació de Lleida ha acollit aquest migdia la presentació de la cursa, que ha comptat amb la participació del vicepresident tercer de la Diputació de Lleida i vicepresident del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich; l’alcalde d’Alins, Josep M. Lladós; el director de la cursa i alcalde de l’EMD d’Àreu, Jordi Escolà; el director tècnic de la cursa, Manel Pérez Cantalosella, i el campió d’Espanya promeses de quilòmetre vertical 2018, Iu Escolà.
Gerard Sabarich ha destacat que es tracta d’una de les curses deganes de Lleida i per descomptat del Pallars Sobirà, que es va iniciar com la “Cuita el Sol” i que des de fa ara 5 anys l’Ajuntament d’Alins i l’EMD d’Àreu, amb el suport dels veïns i diverses institucions i associacions, va fer un canvi en la gestió i va decidir continuar la prova com a “Milla Vertical d’Àreu”. Un canvi en la gestió que, en opinió de Gerard Sabarich, ha aportat a la cursa un plus de singularitat, autenticitat i estimació a la natura en passar a les mans dels veïns i veïnes del poble, amb una organització que ara es fa des del voluntariat. També ha agraït tot l’esforç de l’equip organitzador per posar en valor “un dels punts forts que tenim com a marca turística al Pirineu de Lleida, que és l’esport i les curses de muntanya en espais naturals de gran bellesa”.
Per la seva banda, l’alcalde d’Àreu, Josep M. Lladós, ha expressat tot el seu suport a la cursa com a gran atractiu turístic, amb la finalitat que la gent conegui la vall on també es troba la Pica d’Estats, que és un reclam turístic de primer nivell. També ha volgut agrair el suport que des de la Diputació de Lleida es dóna a la celebració de la Milla Vertical d’Àreu.
Jordi Escolà, com a director de la cursa i alcalde de l’EMD d’Àreu, ha explicat que es mantindrà l’horari de sortida a les 18.30 hores per continuar corrent contra el sol. Enguany es farà el mateix recorregut que es va introduir l’any passat per fer la cursa una mica més dura, amb 3,6 km de distància i 1.685 m de desnivell positiu, ha afegit. “Unes característiques tècniques que la situen com una de les verticals més difícils i més dures”, segons Escolà. També ha assenyalat que la Milla Vertical d’Àreu forma part de la Copa Vertical Tres Nacions conjuntament amb altres curses que es disputen a França i Andorra.
Segons Escolà, l’any 2017 hi van participar uns 150 corredors i en aquesta nova edició esperen poder mantenir aquesta xifra, si bé ha afegit que “es nota una certa tendència a la baixa quant al nombre de participants, tant per la duresa de la prova com per la coincidència amb altres curses”.
Durant tot el cap de setmana del 9 al 10 de juny s’han organitzat diferents activitats al municipi d’Àreu amb l’objectiu de promocionar turísticament els nuclis de la Vall Ferrera. Entre les activitats previstes tindrà lloc un dels certàmens dels festivals de senderisme dels Pirineus que impulsa l’IDAPA. Es tracta del Festival de Muntanya Àreu-Pica d’Estats amb dues rutes previstes. Una de les rutes guiades permetrà conèixer el ric patrimoni cultural d’Àreu: una antiga vila closa en forma de castell, una serradora i l’únic molí fariner en funcionament a Catalunya.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016