València d’Àneu dedica una fira al bosc i la fusta
Se celebrarà el 12 de juliol amb col·loquis, debats, tallers, parades, gastronomia i una exposició i tindrà caràcter bianual
La vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Sandra Castro; l’alcaldessa d’Alt Àneu, Laura Tristán; el membre de l’organització, Santi Busquets, i el director del Patronat de Promoció Econòmica, Ramon Boixadera, han presentat aquest dimecres la Fira del Bosc i la Fusta, FustÀneu, que se celebrarà el 12 de juliol a València d’Àneu.

Durant la jornada s’oferiran activitats per a tots els públics i perfils, des del debat tècnic fins a l’experiència lúdica i gastronòmica, propostes culturals i familiars. Tot el conjunt per posar en valor la fusta com a recurs, patrimoni i motor de futur al Pallars Sobirà.
Sandra Castro ha destacat en la seva intervenció que “aquesta iniciativa no és només una jornada sobre fusta: és una proposta transversal que uneix ofici, coneixement, sostenibilitat, gastronomia i vida comunitària”, i que oferirà “una experiència festiva i participativa, i a la vegada esdevé una eina de sensibilització i de reconeixement als nostres boscos i a la fusta, tot recordant-nos que el bosc no només és paisatge, sinó també economia, identitat i futur”.
La jornada estarà marcada per dues sessions de taula rodona i debat que tindran lloc al matí i a la tarda. La primera, centrada en la bona gestió dels boscos, reunirà experts del sector forestal i veus locals. La segona sessió obrirà el debat sobre els diferents usos actuals i emergents de la fusta, des de l’artesania fins a la construcció sostenible. En aquest sentit, Laura Tristán ha recordat que fa 17 anys es fa organitzar una fira similar però no va tenir continuïtat i ha assenyalat que fer aquesta fira ha de servir per “conscienciar a la gent, perquè estem vivint d’esquena al bosc. Els tenim aquí però no els fem cas. Per això cal que ens preguntem com estem treballant els bosc i que hi estem fent”.
Els visitants podran gaudir d’un mercadet de parades de productes artesans i d’una exposició d’elements de fusta típics del territori. De la seva banda, els més petits podran participar en jocs i activitats infantils i hi haurà tallers per a totes le edats.
La programació inclou també un dinar popular obert a tothom i un tastet gastronòmic de vespre a càrrec de dos restauradors de la zona. Com a punt final de la jornada, el FustÀneu oferirà un espectacle d’habilitat i força amb un concurs de tall amb moto serra i la seva posterior entrega de premis. La festa es completarà amb sortejos d’experiències al territori.
També hi haurà una exposició ‘Tastets de fusta aneuenca’, en el que hi seran presents tradicions com les falles o els rais, tal i com ha explicat Santi Busquets.
De la seva banda, Ramon Boixadera ha dit que “hi ha una oportunitat pel territori i pels municipis que disposen de grans quantitats de bosc de titularitat pública per tal de gestionar-ho. Estem parlant d’una gran quantitat d’hectàrees que tenen aquest municipis amb una capacitat econòmica limitada i els crèdits climàtics, amb empreses que estan emetent gran quantitat de CO2 i tenen la necessitat de compensar-ho”.

El FustÀneu neix amb la voluntat de ser un punt de trobada bianual per reforçar el vincle entre el territori i els seus boscos, promovent una mirada sostenible i conscient cap a la fusta com a element clau del paisatge i l’economia de muntanya. Aquesta primera edició del FustÀneu suposa també una reconnexió amb la memòria local: fa 17 anys ja es va celebrar a València d’Àneu una Fira de la Fusta, que posava de relleu el patrimoni forestal de la vall.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016